Scarlett Johansson klaagt OpenAI aan: 'Mijn stem misbruikt voor ChatGPT AI-technologie'

Scarlett Johansson klaagt OpenAI aan: 'Mijn stem misbruikt voor ChatGPT AI-technologie'

De actrice vindt dat de stem van Sky behoorlijk veel lijkt op die van haar.

De meeste filmkenners herinneren zich waarschijnlijk nog wel de sterk onthaalde Her, waarin Scarlett Johansson is te horen als een AI-programma. Dit leek werkelijkheid te worden, maar hier steekt de actrice nu zelf een stokje voor.

Wat blijkt, OpenAI had een virtuele stem toegevoegd voor hun bekende chatbot ChatGPT. De stem, met de naam Sky, leek echter behoorlijk op die van Johansson. Dit werd niet alleen door de nodige mensen op sociale media aangekaart, ook Johansson kwam erachter en ondernam actie.

Reactie
De actrice, o.a. bekend van haar jarenlange rol in het MCU als Black Widow, zegt dat OpenAI haar eind vorig jaar had gevraagd of ze interesse had om de stem van ChatGPT te worden. Johansson sloeg dit aanbod af, maar was nu alsnog te horen.

De actrice zelf zegt dan ook dat ze "geschokt, boos en vol ongeloof" is toen ze hierachter kwam. Johansson vindt namelijk dat de stem "griezelig veel" op die van haar lijkt. Als gevolg hiervan heeft de actrice besloten juridische stappen te zetten.

Johansson vs OpenAI
Johansson liet zich erover uit: "We leven in een tijd waarin we worstelen met deepfakes en de bescherming van ons eigen werk en onze eigen identiteit. Ik geloof dat dit vragen zijn die absolute duidelijkheid verdienen".


Hoewel OpenAI ontkent de stem van Johansson gekopieerd te hebben, lieten ze wel weten te stoppen met het gebruik van Sky. De OpenAI-CEO, Sam Altman, zei er het volgende over.

Sky's stem
"De stem van Sky is niet die van Scarlett Johansson en dat was ook nooit de bedoeling. Uit respect voor Scarlett Johansson hebben we het gebruik van de stem stopgezet". Het is onduidelijk of Sky ooit nog 'terugkeert'.

NieuwsFilm

meest populair