Her (2013)

Geestige en ontroerende liefdesperikelen tussen een man en zijn computer in deze voor een Oscar genomineerde film van Spike Jonze.
play

8,1 details

  • 126 Min
  • Drama
  • Romantiek
  • Sci-Fi
  • Verenigde Staten
126 Min Verenigde Staten

Theodore (Joaquin Phoenix) is een eenzame schrijver. Hij schaft zich een nieuw ontwikkeld besturingssysteem aan dat bestemd is om in alle behoeften van diens gebruiker te voorzien. Tot grote verbazing van Theodore ontspint zich een romantische relatie tussen hem en het besturingssysteem.

Regie
Spike Jonze
Cast
Scarlett Johansson, Joaquin Phoenix, Chris Pratt, Amy Adams, Bill Hader, Rooney Mara, Kristen Wiig, Spike Jonze, Matt Letscher, Lisa Renee Pitts, Lynn A. Freedman, Gabe Gomez, Brian Johnson, Artt Butler, May Lindstrom.
Budget
$ 23.000.000
Opbrengst
$ 47.351.251
Release
18.12.2013
Release NL
27.02.2014
Release DVD
29.07.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Spike Jonze | Cast: Joaquin Phoenix (Theodore Twombly), Scarlett Johansson (Samantha - stem), Amy Adams (Amy), Rooney Mara (Catherine), Chris Pratt (Paul), Matt Letscher (Charles), Olivia Wilde (blind date), e.a. | Speelduur: 126 minuten | Jaar: 2013

Theodore Twombly werkt bij BeautifullyHandwrittenLetters.com, waar hij liefdesbrieven voor klanten schrijft. De gevoelige dertiger is goed in zijn werk, maar minder geslaagd in de liefde. Na het zien van een reclame voor OS1, een nieuw computersysteem, schaft hij deze geavanceerde kunstmatige intelligentie aan die zichzelf de naam Samantha geeft. Samantha (de stem van Scarlett Johansson) beantwoordt zijn e-mails en houdt zijn agenda bij, maar het duurt niet lang of beide partijen ontwikkelen warme gevoelens voor de ander. Theodore vindt bij Samantha wat hij dacht allang te zijn kwijtgeraakt: zielsverwantschap en intimiteit.

In het Los Angeles van Spike Jonze (Being John Malkovich, Adaptation), een gemoedelijke metropool vol aantrekkelijke maar eenzame singles in de niet zo verre toekomst, loopt de stedeling niet met een mobiele telefoon, maar met een oordopje. Geen Google, maar je OS1 dicteren waarnaar je op zoek bent ('check nieuwsberichten', 'speel melancholische muziek'). Je koopt geen telefoon of tablet, je schaft een persoonlijke kunstmatige intelligentie aan. Je hoeft geen contacten te onderhouden want dat neemt je OS1 wel voor zijn rekening. Eigenlijk heb je die contacten nauwelijks nodig: alles wat je kwijt wil kun je bij je computersysteem kwijt. Hij of zij is er altijd. Niemand weet beter wat je nodig hebt. Utopisch, maar alleen maar op het oog: de mens is van zoveel technologisch vernuft voorzien dat het alles en iedereen daarbuiten praktisch overbodig maakt. De computer lijkt zo op de ander dat 'ie zijn plaats kan innemen. De behoefte van het individu aan contact en intimiteit met andere wereldbewoners mag er dan nog steeds zijn, de mogelijkheid of, erger nog, vanzelfsprekendheid is er nauwelijks. Dat is de intrieste gewaarwording die de kijker bij het zien van Her overspoelt.

videotrailers & clips

alle artikelen (9)

Her Nieuwsberichten

Laatste reacties

Timme

"...Mooie film! Je hoeft de stem van Scarlett Johansson al de eerste seconde te horen en dan word je......"

Roeltje

"...[quote=Elizabethan]Kan je je rating veranderen?[/quote] Opnieuw op het aantal sterren (hoeveel je......"

Elizabethan

"...Kan je je rating veranderen? Bij mijn stem staat nu een 2. Moet 5 of 6 of 7 zijn. Goeie film, goed g......"

Her

acties