Hoe Clint Eastwood het stokje overnam van Steven Spielberg en zijn grootste succes boekte

Hoe Clint Eastwood het stokje overnam van Steven Spielberg en zijn grootste succes boekte

'American Sniper' werd een onverwachte hit, ondanks controverse en budgetbeperkingen.

De film die in 2014 de grootste kassaopbrengst teweeg bracht, was geen Disney-film, noch een film die onderdeel was van een franchise. Het biografische oorlogsdrama over de dodelijkste sniper aller tijden American Sniper was de populairste film en gooide hoge ogen maakte de tongen los.

American Sniper is gebaseerd op de memoires van Navy SEAL Chris Kyle, bijnaam "de duivel", vestigde tussen 1999 en 2009 een record met de meeste moorden in Amerikaanse leger. In de film wordt zijn personage, gespeeld door Bradley Cooper (Avengers: Endgame), naar Irak gestuurd met slechts één missie: zijn wapenbroeders beschermen.

Spielberg vs Warner
Steven Spielberg was in eerste instantie aan boord voor de film en had zijn eigen visie op het script. Hij wilde de psychologische diepgang laten zien, door het focussen op de dynamiek tussen Kyle en zijn vijandige scherpschutter, Mustafa.

Warner Bros. had 'maar' een budget van 60 miljoen dollar voor ogen. Spielberg had niet het gevoel dat hij met het beperkte budget de gewenste kwaliteit kon leveren en besloot zich daarom terug te trekken.

Onverwacht succes
Warner Bros. besloot Clint Eastwood te benaderen, die toevallig bezig was met het lezen van de memoires, en ook gelijk geïnteresseerd was. Door het inkorten van het script en doordat Eastwood alles in 44 dagen filmde, zorgde dat het project binnen het budget bleef.


Ondanks de controverse rondom de historische nauwkeurigheid en verheerlijking van de oorlog, werd American Sniper een succes en zorgde Eastwoods aanpak voor een onverwachte hit. De oorlogsfilm scoort 72% op Rotten Tomatoes en een 7,3 op IMDb.

NieuwsFilm

meest populair