American Sniper (2014)

150 kills made history

Clint Eastwoods film over Amerika’s dodelijkste scherpschutter is een onverholen eerbetoon aan een man wiens heldendom op zijn zachtst gezegd bedenkelijk is.
play

7,1 details

  • 133 Min
  • Actie
  • Biografie
  • Drama
  • Historisch
  • Thriller
  • Oorlog
  • Verenigde Staten

'American Sniper' is gebaseerd op de memoires van Navy SEAL Chris Kyle, geschreven door Scott McEwen en Jim DeFelice. Navy SEAL Chris Kyle is de dodelijkste schutter aller tijden en wordt door zijn vijanden "de duivel" genoemd. Van 1999 tot 2009 vestigde hij een record met de meeste moorden als scherpschutter in de geschiedenis van het Amerikaanse leger. Kyle leerde de fijne kneepjes van het vak al toen hij een kind was en zou een prominente rol gaan spelen in de strijd tegen het terrorisme die na 9/11 van start ging.

Regie
Clint Eastwood
Cast
Bradley Cooper, Kyle Gallner, Keir O'Donnell, Reynaldo Gallegos, Marnette Patterson, Cole Konis, Leonard Roberts, Ben Reed, Elise Robertson, Jason Hall, Brandon Salgado Telis, Billy Miller, Luke Sunshine, Troy Vincent, Jason Walsh.
Budget
$ 58.800.000
Opbrengst
$ 542.307.423
Release
25.12.2014
Release NL
05.03.2015
Release DVD
30.06.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: Clint Eastwood | Cast: Bradley Cooper (Chris Kyle), Sienna Miller (Taya), Keir O’Donnell (Jeff Kyle), Jake McDorman (Biggles), Kevin Lacz (Dauber), e.a. | Speelduur: 132 minuten | Jaar: 2014

Natuurlijk ging de met controverse omgeven speelfilm American Sniper geen Oscar voor Beste Film winnen en zou hoofdrolspeler Bradley Cooper met lege handen naar huis gaan. De Academy houdt niet van politiek, alleen van de schijn van politieke betrokkenheid. Dat is precies wat American Sniper, de eerste film over de Irakoorlog waar Amerikanen massaal een kaartje voor kopen, zelf ook doet: de schijn ophouden. Clint Eastwoods nieuwste rolprent is geen eerlijk portret van oorlog en wat oorlog met de betrokkenen doet; het is een onverholen hommage aan de marinier die door veel Amerikanen beschouwd wordt als een van hun grootste legendes.

Chris Kyle staat te boek als de meest dodelijke scherpschutter uit de geschiedenis van het Amerikaanse leger. Gedurende zijn vier uitzendingen naar Irak doodde hij zeker honderdzestig mensen, wat hem de bijnaam ‘Legend’ opleverde. Over zijn ervaringen schreef hij een boek dat wekenlang bovenaan de bestsellerlijsten stond en waarop Eastwood zijn film baseerde. In 2013 werd Kyle, achtendertig jaar oud en vader van twee kinderen, thuis in Texas doodgeschoten door een getraumatiseerde veteraan die hij hielp in diens rehabilitatie (en die vorige week door de rechtbank toerekeningsvatbaar verklaard is en werd veroordeeld tot levenslang). American Sniper is zijn verhaal.

videotrailers & clips

alle artikelen (14)

American Sniper Nieuwsberichten

Laatste reacties

MovieMazzter

"...film die heel veel politieke reacties oproept in de recensies. Ik kende Chris Kyle niet eens en heb......"

Tarkus

"...Wederom een goede film van Clint Eastwood, al ken er ik wel nog betere van de man. Waar gebeurd ver......"

HAMSTEG

"...[quote=jaime91]En wat die verschrikkelijke gebeurtenissen die hij meemaakt en vooral ook voor de vre......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

American Sniper

acties