Recensie

American Sniper (2014)

Clint Eastwoods film over Amerika’s dodelijkste scherpschutter is een onverholen eerbetoon aan een man wiens heldendom op zijn zachtst gezegd bedenkelijk is.

door Danitsa Linders om 20:10 in RECENSIES
American Sniper poster
Regie: Clint Eastwood | Cast: Bradley Cooper (Chris Kyle), Sienna Miller (Taya), Keir O’Donnell (Jeff Kyle), Jake McDorman (Biggles), Kevin Lacz (Dauber), e.a. | Speelduur: 132 minuten | Jaar: 2014

Natuurlijk ging de met controverse omgeven speelfilm American Sniper geen Oscar voor Beste Film winnen en zou hoofdrolspeler Bradley Cooper met lege handen naar huis gaan. De Academy houdt niet van politiek, alleen van de schijn van politieke betrokkenheid. Dat is precies wat American Sniper, de eerste film over de Irakoorlog waar Amerikanen massaal een kaartje voor kopen, zelf ook doet: de schijn ophouden. Clint Eastwoods nieuwste rolprent is geen eerlijk portret van oorlog en wat oorlog met de betrokkenen doet; het is een onverholen hommage aan de marinier die door veel Amerikanen beschouwd wordt als een van hun grootste legendes.

Chris Kyle staat te boek als de meest dodelijke scherpschutter uit de geschiedenis van het Amerikaanse leger. Gedurende zijn vier uitzendingen naar Irak doodde hij zeker honderdzestig mensen, wat hem de bijnaam ‘Legend’ opleverde. Over zijn ervaringen schreef hij een boek dat wekenlang bovenaan de bestsellerlijsten stond en waarop Eastwood zijn film baseerde. In 2013 werd Kyle, achtendertig jaar oud en vader van twee kinderen, thuis in Texas doodgeschoten door een getraumatiseerde veteraan die hij hielp in diens rehabilitatie (en die vorige week door de rechtbank toerekeningsvatbaar verklaard is en werd veroordeeld tot levenslang). American Sniper is zijn verhaal.

In thuisland Amerika is de film verdeeld ontvangen. Critici in de kustgebieden hekelen het gebrek aan politieke context en het ongenuanceerde beeld van de oorlog en van de Irakezen, terwijl Chris Kyle in de conservatievere staten wordt beschouwd als een personificatie van alles waar ‘the best country in the world’ (citaat van Kyle) voor staat. En sinds zijn dood, die niet ironischer had kunnen zijn, is zijn heldendom alleen maar groeiende.

Eastwood opent de film met Kyle die zijn vizier richt op een kind dat op het punt staat een granaat richting de Amerikaanse grondtroepen te gooien. Hij schiet en tussen het moment dat hij de trekker overhaalt en de kogel de jongen raakt, verspringt het verhaal naar het moment waarop Kyle zelf nog een jongen is en met zijn vader aan het jagen is. Zodoende is het geen kind, maar een stuk wild dat hij doodschiet. Eastwood gaat van het allerergst – het moeten doden van een kind in een oorlogssituatie – naar het allervredigst: de eigen kinderjaren in het veilige thuisland.
Als hij in de flashback de voorgeschiedenis van de hoofdpersoon geschetst heeft, komt hij terug bij de openingsscène, maar het is laf om zijn film op deze manier te beginnen. Het is exemplarisch voor zijn aanpak van de hele film.

Eerder wist Eastwood nog lof te oogsten met zijn tweeluik over WOII. Hij toonde de slag om Iwo Jima vanuit het perspectief van zijn landgenoten in Flags of Our Fathers en vanuit het perspectief van de Japanners in – het overigens veel interessantere – Letters from Iwo Jima.

Kyle leefde volgens een mantra. Hij stelde zichzelf geen vragen. Eastwood, van wie we zijn Republikeinse voorkeur kennen maar van wie we ook weten dat hij tegen de invasie in Irak was, stelt ze in American Sniper evenmin. De filmproducenten waren in gesprek met Kyle nog voor hij zijn autobiografie geschreven had en hij werd doodgeschoten op het moment dat de voorbereidingen voor de film in volle gang waren. Met zijn dood veranderde de inspirator in een klap in een martelaar en een biografische verfilming in een kritiekloos eerbetoon. In American Sniper valt de regisseur compleet samen met zijn subject. Deze film is geen oorlogsfilm; deze film kan ook nooit een anti-oorlogsfilm zijn: daarvoor laat hij elke vorm van reflectie en verdieping onbenut.

Er is nauwelijks sprake van enige karakterontwikkeling. Cooper maakt van Kyle een sympathiek persoon, maar het is moeilijk te zeggen of hij dat ook echt was of dat het een gevolg is van het feit dat hij in een hommage speelt. De rol van Sienna Miller, Kyles vrouw, is een aaneenschakeling van smeekbedes om thuis te komen. Al haar scènes zijn een variant van elkaar. In feite is het enige wat American Sniper te zeggen heeft dat een glorieuze carrière als soldaat in overzeese oorlogsgebieden ten koste gaat van het eigen gezinsleven thuis; een goed, Amerikaans leven.

Een ander bezwaar is het feit dat de mensen die deze film bevolken niet met elkaar praten, maar oneliners uitspreken. De dialogen zijn geen dialogen, maar uitspraken, dogma’s van een eenkennig en simplistisch wereldbeeld. Er zijn drie soorten mensen op deze wereld: ‘sheep, wolves and sheepdogs’. Er zijn drie pijlers in dit leven: ‘God, country and family’. Werkelijk elk personage is een wandelende speech.

De klap aan het eind is raak. De film houdt op waar het leven van Chris Kyle ophoudt. De aftiteling is zonder muziek en de stilte maakt indruk, meer indruk dan de film zelf.

35 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

SunChaser

Avatar

Spoiler alert aan t eind van de recensie
Toen ik de film keek wist ik niet dat ie dood was

De film vond ik niks aan, propaganda bullshit

SeanDeNiro

Avatar

Het is een film voor en door Amerikanen dus. Ik vind het fijn dat ze ons behoed hebben van het verplicht volgen van Duitse les, tegelijkertijd vind ik het maar een raar en hypocriet land dat alles overdrijft en er tegelijkertijd geen zak van meent.

Steadicam

Avatar

SunChaser "Spoiler alert aan t eind van de recensie. Toen ik de film keek wist ik niet dat ie dood was"
Zijn overlijden stond al iets uitgebreider beschreven in de tweede alinea van de recensie, maar dat terzijde. Voor jou wellicht een spoiler, maar zijn dood mag als bekend verondersteld worden. Twee jaar geleden al in het nieuws en onlangs opnieuw vanwege de veroordeling van Kyles moordenaar. In een recensie kan moeilijk rekening worden gehouden met lezers aan wie actualiteiten eventueel zijn voorbijgegaan.

JamesBond

Avatar

FilmTotaal "Natuurlijk ging de met controverse omgeven speelfilm American Sniper geen Oscar voor Beste Film winnen en zou hoofdrolspeler Bradley Cooper met lege handen naar huis gaan."


Er zijn anders genoeg artikelen geschreven over dat zowel de film als Bradley Cooper best wel een Oscar hadden kunnen winnen… Dit is nou juist het type film waar het Amerikaanse publiek van houdt. Ik ga hem sowieso wel in de bios bekijken, ik kijk er al tijden naar uit!

Alleen snap ik niet dat de film alsnog 2,5 ster krijgt als ik niks anders dan negativiteit lees...

Perrysh

Avatar

Als ik een spoiler moet benoemen, denk ik meer aan het feit dat hij dus daadwerkelijk schiet op het kind. Precies waar de trailer eindigde in de bioscoop. Gezien de reputatie geen verrassing, maar toch vind ik het jammer dat het verklapt wordt in deze recensie. Voor mij toch weer een bevestiging dat ik geen recensies moet lezen van films die ik nog niet heb gezien.

sonnycorleone

Avatar

Clint Eastwood heeft 't boek geschreven door Chris Kyle verfilmd! Zou raar zijn als hij 't dan vanuit 't oogpunt van de Irakezen zou bekijken! Misschien moet er ook in ogenschouw genomen worden dat 't erg knap is dat Clint Eastwood op 85 jarige leeftijd nog zo'n huzarenstukje aflevert! Of Chris Kyle 'n held is moet ieder voor zich bepalen! Maar dat ie door z'n maten, die door hem levend de oorlog verlaten hebben tot held "gebombardeerd" werd, lijkt me logisch! Het einde hakt er wel in! De 2,5 ster is dus wat aan de magere kant!

mathias

Avatar

Goede recensie en correcte score

michaelbay

Avatar

Ik vind het echt een absurd slechte recensie.

de film is de verfilming van het verhaal vanaf de kant van Chris Kyle zelf. hoe hij er tegenaan keek en hoe hij alles meegemaakt heeft. wat kun je daar anders van maken. moet je dan liegen in de film en zeggen dat hij berouw heeft getoond.

de mening van de recensent over de ware reden van de aanwezigheid van de amerikanen in irak of de politieke aspecten gaan de belevingswereld van de soldaat te boven. daarom wordt dit in de film ook niet belicht.

ik vond de film bijzonder meeslepend. het is niet zo dat hij in de film zonder problemen kinderen neer schiet. je ziet zijn innerlijke strijd maar je merkt ook dat de soldaten extreem veel respect voor hem hebben.

ik vond de film echt enorm indrukwekkend en vele mensen die ik heb gesproken met mij.

YOLO

Avatar

SunChaser "Toen ik de film keek wist ik niet dat ie dood was"
Ik ook niet. En vandaar de datum February 2, 2013 die in ene zo beeld in kwam. Andere datums kwamen niet aan bod.

Steadicam "Twee jaar geleden al in het nieuws en onlangs opnieuw vanwege de veroordeling van Kyles moordenaar. In een recensie kan moeilijk rekening worden gehouden met lezers aan wie actualiteiten eventueel zijn voorbijgegaan."
Vind ik geen excuus. Het is toevallig dat de moordenaar nog recent in het nieuws kwam. Maar er gebeurt zoveel dingen in de wereld dat kan je gewoon niet meer bijhouden.
Kleine moeite om toch wel rekening mee te houden.

sonnycorleone "Clint Eastwood heeft 't boek geschreven door Chris Kyle verfilmd! "

Volgens mij is het andersom ;)

sonnycorleone "Zou raar zijn als hij 't dan vanuit 't oogpunt van de Irakezen zou bekijken! Misschien moet er ook in ogenschouw genomen worden dat 't erg knap is dat Clint Eastwood op 85 jarige leeftijd nog zo'n huzarenstukje aflevert! Of Chris Kyle 'n held is moet ieder voor zich bepalen! Maar dat ie door z'n maten, die door hem levend de oorlog verlaten hebben tot held "gebombardeerd" werd, lijkt me logisch! Het einde hakt er wel in! De 2,5 ster is dus wat aan de magere kant!"
Helemaal mee eens. T+)

SunChaser

Avatar

Ik probeer bij biopics van mensen die ik niet ken zo min mogelijk te weten en kijk geen trailers en lees geen recensie. Dat Kyle dood is hoeft niet in deze recensie. Bij Abigail Eyes vertel je tch ook niet wie nu won in de rechtzaak. Ja het is dertig jaar geleden maar ik haat nog nooit fan de zaak gehoord of n big eye gezien. Vind t echt onnodig te zeggen dat ie is doodgeschoten omdat het niet relevant is en je als je t niet weet t einde als n moker kan ervaren als je kyle n symphatieke gast vindt

jooncheez

Avatar

michaelbay "ik vind het echt een absurd slechte recensie.

de film is de verfilming van het verhaal vanaf de kant van Chris Kyle zelf. hoe hij er tegenaan keek en hoe hij alles meegemaakt heeft. wat kun je daar anders van maken. moet je dan liegen in de film en zeggen dat hij berouw heeft getoond.

de mening van de recensent over de ware reden van de aanwezigheid van de amerikanen in irak of de politieke aspecten gaan de belevingswereld van de soldaat te boven. daarom wordt dit in de film ook niet belicht.

ik vond de film bijzonder meeslepend. het is niet zo dat hij in de film zonder problemen kinderen neer schiet. je ziet zijn innerlijke strijd maar je merkt ook dat de soldaten extreem veel respect voor hem hebben.

ik vond de film echt enorm indrukwekkend en vele mensen die ik heb gesproken met mij."

Helemaal mee eens. Film bij de Pathé unlimted night gezien en ik was erg onder de indruk.

Ik ben zelf van mening dat de Amerikanen daar niks te zoeken hadden, maar daar gaat deze film inderdaad niet over. Ik vind het juist knap dat deze film gezien kan worden door de Amerikanen zelf als patriotistisch en ik er een nare bijsmaak van krijg.

In de film komt heel duidelijk naar voren wat voor haat de soldaten hebben voor de irakezen, ze worden steevast benoemd als barbaren.

Ook zie je hoe de oorlog de soldaten helemaal kapot maakt en sommigen het nut van de oorlog niet meer inzien.

jooncheez

Avatar

michaelbay "ik vind het echt een absurd slechte recensie.

de film is de verfilming van het verhaal vanaf de kant van Chris Kyle zelf. hoe hij er tegenaan keek en hoe hij alles meegemaakt heeft. wat kun je daar anders van maken. moet je dan liegen in de film en zeggen dat hij berouw heeft getoond.

de mening van de recensent over de ware reden van de aanwezigheid van de amerikanen in irak of de politieke aspecten gaan de belevingswereld van de soldaat te boven. daarom wordt dit in de film ook niet belicht.

ik vond de film bijzonder meeslepend. het is niet zo dat hij in de film zonder problemen kinderen neer schiet. je ziet zijn innerlijke strijd maar je merkt ook dat de soldaten extreem veel respect voor hem hebben.

ik vond de film echt enorm indrukwekkend en vele mensen die ik heb gesproken met mij."

Helemaal mee eens. Film bij de Pathé unlimted night gezien en ik was erg onder de indruk.

Ik ben zelf van mening dat de Amerikanen daar niks te zoeken hadden, maar daar gaat deze film inderdaad niet over. Ik vind het juist knap dat deze film gezien kan worden door de Amerikanen zelf als patriotistisch en ik er een nare bijsmaak van krijg.

In de film komt heel duidelijk naar voren wat voor haat de soldaten hebben voor de irakezen, ze worden steevast benoemd als barbaren.

Ook zie je hoe de oorlog de soldaten helemaal kapot maakt en sommigen het nut van de oorlog niet meer inzien.

eltorro

Avatar

Fijne recensie, ik kan me er goed in vinden.

michaelbay "ik vind het echt een absurd slechte recensie.

de film is de verfilming van het verhaal vanaf de kant van Chris Kyle zelf. hoe hij er tegenaan keek en hoe hij alles meegemaakt heeft. wat kun je daar anders van maken. moet je dan liegen in de film en zeggen dat hij berouw heeft getoond.
"


Dat is ook niet het punt. De film is inderdaad een verfilming van Kyle zijn wereld. En het probleem is dat zijn wereld erg eenzijdig is en dat de film dat nergens betwijfelt.

Laten we eerlijk zijn Kyle is geen schrijver of Journalist en daardoor krijgen we een oppervlakkig verhaal voorgeschreven.

Voor Kyle was het simpel weg goodguys versus badguys. Met als groote voorbeeld het "filmische" einde waarin Kyle met zijn beste schot ooit de grote badguy van het verhaal verslaat en zijn dode vriend hiermee wreekt.

Dus voor alle duidelijkheid: het probleem is niet dat hij dat kind doodschiet, maar het probleem is dat de film op dat soort momenten niet dieper in gaat.

Darthmar

Avatar

Gek is dat sluipschutters vroeger vaak werden gezien als lafaards door andere soldaten.

sonnycorleone

Avatar

YOLO "Helemaal mee eens. T+)"
Neem vaak te weinig tijd om iets te typen! En let niet zo op 'n kommatje! ; )

Geranimous

Avatar

Ik ben wel blij dat deze film hier in Ierland al een tijd geleden uit was. Ik wist dus niet dat Kyle dood was en daardoor sloeg het einde harder in. Maar door alle nieuwsberichten de laatste tijd had ik het nu wel geweten.

Op zich een prima film en daar het een verfilming is van het boek van Kyle zelf weet ik niet of de film kritischer had kunnen zijn. Ik heb het boek niet gelezen maar ik heb wel sterk het gevoel dat de film dichtbij Chris Kyle zelf blijft. Dat betekent ook dat inleven voor mij moeilijk is want ik want ik heb hele andere denkbeelden dan Kyle. Ik vind het wel terecht dat de film de Oscars niet won en had ook niet anders verwacht.

DeMuizenkoning

Avatar

michaelbay "ik vind het echt een absurd slechte recensie.

de film is de verfilming van het verhaal vanaf de kant van Chris Kyle zelf. hoe hij er tegenaan keek en hoe hij alles meegemaakt heeft. wat kun je daar anders van maken. moet je dan liegen in de film en zeggen dat hij berouw heeft getoond.

de mening van de recensent over de ware reden van de aanwezigheid van de amerikanen in irak of de politieke aspecten gaan de belevingswereld van de soldaat te boven. daarom wordt dit in de film ook niet belicht.

ik vond de film bijzonder meeslepend. het is niet zo dat hij in de film zonder problemen kinderen neer schiet. je ziet zijn innerlijke strijd maar je merkt ook dat de soldaten extreem veel respect voor hem hebben.

ik vond de film echt enorm indrukwekkend en vele mensen die ik heb gesproken met mij."


Ben het ook met je eens. Ook vind ik het "laffe begin" nergens op slaan; hij schiet voor de eerste keer in z'n leven een dier dood, maar heeft daar geen moeite mee, en wordt zelfs gefeliciteerd door z'n vader. Maar als de volwassen Kyle is zijn eerste kill in het leger die van het jongentje. Weer wordt hij gefeliciteerd maar hier reageert hij erg geïrriteerd op, en je ziet dat hij er lang moeite mee heeft, al helemaal wanneer hij weer moet beslissen of het kind met de bazooka een bedreiging vormt. Maar dit is mijn mening, ik vind 6 oscar nominaties misschien wat overdreven maar 2 en een halve ster vind ik niet erg rechtvaardig..

Ed Crane

Avatar

JamesBond "Er zijn anders genoeg artikelen geschreven over dat zowel de film als Bradley Cooper best wel een Oscar hadden kunnen winnen… Dit is nou juist het type film waar het Amerikaanse publiek van houdt. Ik ga hem sowieso wel in de bios bekijken, ik kijk er al tijden naar uit!
"


Maar bij de oscars wordt niet gestemd door het publiek maar door The Academy. En ik heb ook een paar van die artikelen gelezen en die waren gewoon onzin.

Rolo2013

Avatar

Recensies zijn natuurlijk altijd grotendeels gebaseerd op een persoonlijke mening maar als in dit geval (en zo komt het op mij over, ik zeg niet dat het zo is) iemand op American Sniper word gezet die algemeen al iets heeft tegen Amerika en patriottisme dan krijg je bovenstaande recensie en de daarbij lage score.


Daarbij valt het ook wel heel erg op dat belangrijke punten, de dood van Kyle, wat een vriend van mij ook niet wist en ik vaag kon herinneren al word aangegeven, niet alleen dat hij vermoord is maar ook door wie en wat ze in de trailers zo goed geheim en spannend houden, schiet hij het jongetje neer of niet word hier ook meteen te niet gedaan.

En zoals Kyle zijn er veel mensen, misschien niet met zijn "score"....ook in andere landen.
Het enige wat hij doet is zijn land en mensen beschermen, dat hij daar vanuit het oogpunt van zijn functie goed en misschien soms "onmenselijk" is komt alleen te goede want tel het aantal soldaten maar eens wat anders niet terug was gekomen (en nu niet beginnen of ze daar wel of niet hadden moeten zijn).

Om dit nog extra kracht vanuit mij bij te zetten, een goede vriend van mij is verpleegkundige op de ambulance, nu wil ik de functies niet 100% met elkaar vergelijken maar hij red net als Kyle levens en dat lukt door voor een deel emoties opzij/uit te zetten, als hij ergens aankomt en hij ziet een kindje liggen en laat zijn emoties de overhand nemen dan is het einde zoek....

Nou, dat was mijn verhaal weer, fijne dag nog allemaal !! :P

Hyenas

Avatar

Ben het met de recensie eens. Dit is propaganda van de bovenste plank. Een man ophemelen die zinnen zoals; 'They're all savages and they all deserve to die' is nog steeds ongelofelijk in mijn ogen. Stel je voor iemand zou mein kampf ook gaan verfilmen en Hitler als een held uitbeelden? Voor mij is dit hetzelfde. Hoop dat de volgende film van Eastwood zijn politieke meningen achterwege houd.

sonnycorleone

Avatar

Hyenas "Ben het met de recensie eens. Dit is propaganda van de bovenste plank. Een man ophemelen die zinnen zoals; 'They're all savages and they all deserve to die' is nog steeds ongelofelijk in mijn ogen. Stel je voor iemand zou mein kampf ook gaan verfilmen en Hitler als een held uitbeelden? Voor mij is dit hetzelfde. Hoop dat de volgende film van Eastwood zijn politieke meningen achterwege houd."
De vergelijking slaat nergens op! Je hebt totaal geen enkel punt! Dubbele punt!

Ed Crane

Avatar

Nee, die vergelijking gaat inderdaad mank. Een vergelijking met het nazisme is eerder dat de VS, door met Irak te doen wat ze hebben gedaan, precies de voorwaarden schiepen voor de opkomst van een sterk nazi-achtig regiem, namelijk IS. Dat was (naast mijn overtuiging dat er geen bewijs was voor massavernietigingswapens en dat het allemaal maar een voorwendsel was om er om heel andere reden heen te gaan) ook een reden dat ik destijds tegen de oorlog ben gaan demonstreren, omdat ik er van overtuigd was dat ze het daar alleen maar veel erger zouden maken en helaas heb ik geen ongelijk gekregen. Amerika is hopeloos, extreem naïef, idealistisch en 'onhandig' gebleken.

Dat American Sniper zoveel mogelijk context weglaat zal zijn omdat enige context geven laat zien dat de Amerikanen als geheel geen heldendaad verricht hebben, maar alles hebben verkloot. En wie zit er nou op die film te wachten?

sonnycorleone

Avatar

Ed Crane "Nee, die vergelijking gaat inderdaad mank. Een vergelijking met het nazisme is eerder dat de VS, door met Irak te doen wat ze hebben gedaan, precies de voorwaarden schiepen voor de opkomst van een sterk nazi-achtig regiem, namelijk IS. Dat was (naast mijn overtuiging dat er geen bewijs was voor massavernietigingswapens en dat het allemaal maar een voorwendsel was om er om heel andere reden heen te gaan) ook een reden dat ik destijds tegen de oorlog ben gaan demonstreren, omdat ik er van overtuigd was dat ze het daar alleen maar veel erger zouden maken en helaas heb ik geen ongelijk gekregen. Amerika is hopeloos, extreem naïef, idealistisch en 'onhandig' gebleken.

Dat American Sniper zoveel mogelijk context weglaat zal zijn omdat enige context geven laat zien dat de Amerikanen als geheel geen heldendaad verricht hebben, maar alles hebben verkloot. En wie zit er nou op die film te wachten?"
Vietnam was al niet best! Maar aan dit zijn de britten net zo schuldig! Maar 't is 'n film, en die zijn doorgaans bedoelt ter vermaak! Nogmaals Chris Kyle schreef 't boek, en Clint Eastwood heeft dat in mijn ogen prima verfilmd! De rest heeft niets met de film te maken, en is ieder voor zich!

Ed Crane

Avatar

De Amerikanen hebben de rest er deels in geluist, maar je hebt gelijk, ook de Britten hebben schuld. Dat hij zich op een boek baseert is geen excuus het allemaal maar klakkeloos over te nemen. Oorspronkelijk zou Spielberg de film gaan doen en hij pakte het wel anders aan itt Eastwood. Maar al je zinnen van uitroeptekens voorzien maakt je niet overtuigender of zo.

sonnycorleone

Avatar

Ed Crane "De Amerikanen hebben de rest er deels in geluist, maar je hebt gelijk, ook de Britten hebben schuld. Dat hij zich op een boek baseert is geen excuus het allemaal maar klakkeloos over te nemen. Oorspronkelijk zou Spielberg de film gaan doen en hij pakte het wel anders aan itt Eastwood. Maar al je zinnen van uitroeptekens voorzien maakt je niet overtuigender of zo."
Maar spielberg heeft 'm niet gemaakt! (In dit geval niet rouwig om.) Plus je moet de film beoordelen op wat er in zit, i.p.v wat er niet in zit!!!!!!

Paranoid

Avatar

Chris Kyle was gewoon een psychopaat die het vermoorden van andere mensen leuk vond. Typerend weer dat Amerika hem een held noemt. Deze film vind ik dan ook echt afval. In Michael Bay zit al flink wat Ameriwank, maar dit stukje propaganda is van een ander niveau.

Ed Crane

Avatar

sonnycorleone "Maar spielberg heeft 'm niet gemaakt! "


Ja dus?

sonnycorleone "Plus je moet de film beoordelen op wat er in zit, i.p.v wat er niet in zit!!!!!!"


Hoe kom je daar nou weer bij?

En nogmaals, je argumenten komen echt niet sterker over als je overal uitroeptekens achter plaatst! Dat komt eerder pathetisch over!!!!!!

Hyenas

Avatar

sonnycorleone "De vergelijking slaat nergens op! Je hebt totaal geen enkel punt! Dubbele punt!"


Chris Kyle zei LETTERLIJK: 1:'Everybody who's not christian deserves to die'.2 Toen hem gevraagd werd of hij spijt had van ONSCHULDIGE MENSEN te hebben vermoord antwoorde hij: 'I'm proud of what I did, they're ALL savages'. Voor mij ben je dan gewoon een ziek persoon. Als Eastwood dan deze persoon helemaal de hemel in wilt prijzen dan is dat niet normaal.

Natuurlijk is het mein kampf voorbeeld een beetje extreem maar denk er eens over na. Als iemand nu hitler, osama bin laden of weet ik veel wie zo zou neerzetten dan zou het belachelijk ziek zijn geweest. Hetzelfde als met Chris Kyle. En jij blijft maar zeggen; ja maar hij heeft ZIJN boek verfilmd en dat heeft hij goed gedaan, geen propaganda etc. Nou dan kan iemand ook mein kampf verfilmen en joden slecht neerzetten en Hitler als held. Dan zeg je toch ook niet; is toch niet erg want ze verfilmen ZIJN boek??

Volgens mij vergeet je dat Chris Kyle een enorm aantal onschuldige mensen heeft vermoord en er daadwerkelijk trots op was! Eastwood heeft niet niet in de film gestopt want dan zouden we allemaal Chris Kyle haten. En zo'n cruciale informatie weg laten is propaganda en niets minder!

Hyenas

Avatar

sonnycorleone "De vergelijking slaat nergens op! Je hebt totaal geen enkel punt! Dubbele punt!"


Chris Kyle zei LETTERLIJK: 1:'Everybody who's not christian deserves to die'.2 Toen hem gevraagd werd of hij spijt had van ONSCHULDIGE MENSEN te hebben vermoord antwoorde hij: 'I'm proud of what I did, they're ALL savages'. Voor mij ben je dan gewoon een ziek persoon. Als Eastwood dan deze persoon helemaal de hemel in wilt prijzen dan is dat niet normaal.

Natuurlijk is het mein kampf voorbeeld een beetje extreem maar denk er eens over na. Als iemand nu hitler, osama bin laden of weet ik veel wie zo zou neerzetten dan zou het belachelijk ziek zijn geweest. Hetzelfde als met Chris Kyle. En jij blijft maar zeggen; ja maar hij heeft ZIJN boek verfilmd en dat heeft hij goed gedaan, geen propaganda etc. Nou dan kan iemand ook mein kampf verfilmen en joden slecht neerzetten en Hitler als held. Dan zeg je toch ook niet; is toch niet erg want ze verfilmen ZIJN boek??

Volgens mij vergeet je dat Chris Kyle een enorm aantal onschuldige mensen heeft vermoord en er daadwerkelijk trots op was! En Eastwood heeft ervoor gekozen om dat niet in de film te stoppen want dan zouden we allemaal Chris Kyle haten. En zo'n cruciale informatie weg laten is propaganda en niets minder!

Hyenas

Avatar

Ed Crane "Nee, die vergelijking gaat inderdaad mank. Een vergelijking met het nazisme is eerder dat de VS, door met Irak te doen wat ze hebben gedaan, precies de voorwaarden schiepen voor de opkomst van een sterk nazi-achtig regiem, namelijk IS. Dat was (naast mijn overtuiging dat er geen bewijs was voor massavernietigingswapens en dat het allemaal maar een voorwendsel was om er om heel andere reden heen te gaan) ook een reden dat ik destijds tegen de oorlog ben gaan demonstreren, omdat ik er van overtuigd was dat ze het daar alleen maar veel erger zouden maken en helaas heb ik geen ongelijk gekregen. Amerika is hopeloos, extreem naïef, idealistisch en 'onhandig' gebleken.

Dat American Sniper zoveel mogelijk context weglaat zal zijn omdat enige context geven laat zien dat de Amerikanen als geheel geen heldendaad verricht hebben, maar alles hebben verkloot. En wie zit er nou op die film te wachten?"


Mijn punt was niet zozeer om de VS met nazis te vergelijken. Het was meer een punt van een verfilming van een bron. Mein kampf aan de ene kant en Chris Kyle's boek aan de andere. Naar mijn mening kun je dit soort boeken niet verfilmen en de protagonist ophemelen. Vandaar de vergelijking Smiley face

Ed Crane

Avatar

Hyenas "Mijn punt was niet zozeer om de VS met nazis te vergelijken. Het was meer een punt van een verfilming van een bron. Mein kampf aan de ene kant en Chris Kyle's boek aan de andere. Naar mijn mening kun je dit soort boeken niet verfilmen en de protagonist ophemelen. Vandaar de vergelijking Smiley face"


Met de kern van je punt ben ik het wel eens.

sonnycorleone

Avatar

Ed Crane "Hoe kom je daar nou weer bij?

En nogmaals, je argumenten komen echt niet sterker over als je overal uitroeptekens achter plaatst! Dat komt eerder pathetisch over!!!!!!"
Wat jij vind, vind ik niet zo belangrijk!!!!

Ed Crane

Avatar

Ja hèhè, maar het gaat er om dat je het niet belangrijk vindt (of eigenlijk, niet in staat bent) je schreeuwsels van een beetje argumenten te voorzien, omdat je denkt dat uitroeptekens genoeg zijn om mensen te overtuigen.

sonnycorleone

Avatar

Ed Crane "Ja hèhè, maar het gaat er om dat je het niet belangrijk vindt (of eigenlijk, niet in staat bent) je schreeuwsels van een beetje argumenten te voorzien, omdat je denkt dat uitroeptekens genoeg zijn om mensen te overtuigen."
Ga jij maar lekker demonstreren tegen oorlogen, is net zo zinloos als je geblaat op dit forum. Ik ben helemaal niet bezig om wie dan ook te overtuigen.


P.s Clint Eastwood: 'Dit is het grootste statement tegen oorlog dat ik ooit heb gemaakt'

Tja je kunt 'n film op verschillende manieren bekijken, veranderd alleen niets aan hoe Clint Eastwood 'm bedoelt heeft.


Dus de meeste onzin reacties hierboven gaan mij zeker niet overtuigen.

SadSun

Avatar

Helemaal eens met de recensie en cijfer. T+)
Om de dodelijkste scherpschutter te worden, kan je niet al te kieskeurig wezen.

American Sniper

acties