Geweldige films die keihard faalden aan de box-office: 'Nightmare Alley'

Geweldige films die keihard faalden aan de box-office: 'Nightmare Alley'

Martin Scorsese probeerde filmfans aan te sporen naar de bioscoop te gaan maar dit hielp helaas niet.

Het komt natuurlijk vaker voor dat er niet veel van een film wordt verwacht, maar dat deze uiteindelijk toch een gigantische box-office hit wordt. Helaas is het tegenovergestelde ook soms het geval. In deze categorie hoort ook Nightmare Alley van Guillermo Del Toro.

Del Toro heeft al heel wat pareltjes gemaakt. De Mexicaanse topregisseur wist hoge ogen te gooien met sterk onthaalde films als Pan's Labyrinth en The Shape of Water om er maar een paar op te noemen. Ook Nightmare Alley klonk veelbelovend, maar pakte minder goed uit dan verwacht.

Verhaal
Centraal in het verhaal staat Stanton Carlisle (Bradley Cooper), die bevriend raakt met de helderziende Zeena (Toni Collette) tijdens een rondreizende kermis. Hij leert veel van haar en ziet eindelijk een weg naar succes.

Hij maakt gebruik van zijn nieuwverworven kennis om de rijke elite van New York uit de jaren veertig op te lichten, maar wanneer hij een complot smeedt om een beruchte zakenman op te lichten met hulp van een mysterieuze psychiater (Cate Blanchett) lijkt het allemaal te ontsporen.

Ontvangst
Ondanks het feit dat Del Toro kon rekenen op een prachtige cast en zijn film sterk werd onthaald, viel de box-office wel behoorlijk tegen. Nightmare Alley staat op IMDb namelijk op een hele nette 7 en op Rotten Tomatoes op 80%, maar dat valt niet te zien aan de opbrengst.


De film kostte 60 miljoen dollar om te maken, maar bracht nog geen 40 miljoen dollar op. Niemand minder dan Martin Scorsese vond dit doodzonde en nam het voor de film van Del Toro op. Hij spoorde het publiek aan de blockbuster een kans te geven. Scorsese's volledige reactie lees je hier terug.

De redenen
Helaas lijkt Nightmare Alley niet op een goed moment te zijn uitgekomen. Niet alleen moest de film het opnemen tegen Marvels blockbuster Spider-Man: No Way Home, een donkere neo-noir thriller spreekt niet altijd een breed publiek aan.


Daar bovenop komt nog eens dat de film niet geweldig werd promoot. De gefaalde marketing, de lange looptijd van Nightmare Alley en het feit dat de nodige mensen destijds nog niet veel de bioscopen bezochten vanwege de pandemie, zorgden ervoor dat deze film vandaag de dag als een flop wordt gezien.

NieuwsFilm

meest populair