Dé beste film van 2022 snap je na 10 keer kijken waarschijnlijk nog niet

Dé beste film van 2022 snap je na 10 keer kijken waarschijnlijk nog niet

Er is gewoon te veel gaande 'everything, everywhere, all at once'.

In 2016 wisten regisseurs Dan Kwan en Daniel Scheinert hoge ogen te gooien met Swiss Army Man. Dit is wel een bizarre film, maar hier deden ze in 2022 nog een schepje bovenop.

Dat jaar bracht het duo namelijk Everything Everywhere All At Once uit. Centraal in het verhaal staat Evelyn Wang (een glansrol van de geliefde actrice Michelle Yeoh). Zij is een Aziatische immigrante, die een wasserette runt. Haar normale leventje komt echter plotsklaps op zijn kop te staan.

Multiverse
Wang komt erachter dat ze toegang heeft tot meerdere universums. In elk hiervan loopt er een andere Evelyn Wang rond, die een heel ander leven leidt. Wang moet leren door deze verschillende werelden te navigeren om een groot kwaad te kunnen bestrijden.

Makkelijk is dit echter niet. Elk universum heeft namelijk zijn eigen regels en realiteiten, waardoor de film vol zit met snelle overgangen en onverwachte wendingen. Dit concept maakt Everything Everywhere All At Once niet alleen complex, het kan ook behoorlijk ingewikkeld en overweldigend zijn tijdens de eerste zit.

Meer
Naarmate Wang door verschillende werelden reist en hierdoor andere versies van zichzelf tegen het lijf loop, dwingt haar dit ook na te denken over haar eigen leven en de keuzes die ze heeft gemaakt. Menig cinefiel zegt dan ook dat dit de film niet alleen emotioneel maakt maar eveneens filosofisch rijk.


De oplettende kijkers zeggen dat menig scène volgestopt is met hints en symboliek, waardoor je met elke kijkbeurt details ziet die je hoogstwaarschijnlijk eerder gemist hebt. Niet alleen maakt dit de film opnieuw kijken de moeite waard, je begrijpt het verhaal ook beter wanneer je het weer ziet.

Succes
Ondanks het feit dat de film ingewikkeld te begrijpen is, werd deze uitstekend ontvangen. Op IMDb krijgt deze bijvoorbeeld een hele mooie 7,8 en op Rotten Tomatoes weer een 93%. Dat niet alleen. Everything Everywhere All At Once won maar liefst zeven Oscars!


De film kostte 'maar' 25 miljoen dollar om te maken, maar bracht maar liefst meer dan 143 miljoen dollar op. Ingewikkeld is de film zeker, en het is logisch als je niet alles (de eerste keer) begrijpt, maar deze bizarre film waarin de vreemdste dingen gebeuren is zeker de moeite waard.

NieuwsFilm

meest populair