Steven Spielberg liet Matt Damon met opzet voor schut staan in 'Saving Private Ryan'

Steven Spielberg liet Matt Damon met opzet voor schut staan in 'Saving Private Ryan'

Een niet erg indrukwekkende scène, maar eentje die daardoor juist wel een zinvol is.

Steven Spielberg heeft al heel wat pareltjes gemaakt. Denk bijvoorbeeld maar aan Jurassic Park, Schindler's List en Saving Private Ryan. In laatstgenoemde zorgde hij er wel voor dat een van de slechtste scènes van de blockbuster erin bleef zitten.

In de film krijgt het team van Captain John Miller (niemand minder dan Tom Hanks) te horen dat zij de soldaat James Ryan (Matt Damon) op moeten sporen, aangezien al zijn broers tijdens de oorlog zijn overleden. Het is de taak van Miller en zijn team om Ryan veilig terug naar huis te brengen.

Speech
Miller weet Ryan te vinden en de twee praten met elkaar. Miller vraagt Ryan na een speciale herrinering van zijn broers. Damon improviseerde hier ter plekke een verhaal voor, dat als kinderachtig en teleurstellend werd ervaren. Toch besloot Spielberg dit te behouden.

De producent van de film, Peter Bart, liet in zijn boek 'The Gross' weten dat de scène op niemand indruk maakte op de set. Ook Hanks' personage Miller reageerde ongemakkelijk op het verhaal, zoals veel kijkers.

Impact
Toch vond Spielberg dit wel wat hebben. De jonge Ryan is geen heroïsche soldaat maar een jongen verloren in de oorlog. Hij heeft niet echt een interessant verhaal te vertellen, maar is een gewone man verwikkeld in een afschuwelijk gevecht. Juist daarom 'past' dit zo goed volgens de regisseur.NieuwsFilm

meest populair