Neo van 'The Matrix' was bijna een vrouw: je gelooft nooit welke actrice de rol afwees

Neo van 'The Matrix' was bijna een vrouw: je gelooft nooit welke actrice de rol afwees

Sandra Bullock was bijna te zien als Neo in 'The Matrix'.

The Matrix is een van de beste sciencefictionfilms ooit gemaakt en is een echte klassieker geworden. Geschreven en geregisseerd door de Wachowskis, was deze sciencefictionfilm een groot succes. De hoofdrol van Neo wordt gespeeld door Keanu Reeves, maar heel wat andere acteurs werden benaderd voor deze rol en zelfs een vrouw.

Voordat Reeves de hoofdrol in The Matrix kreeg, hadden de producers van de film veel moeite om iemand te vinden om de rol van Neo te spelen. Ze hadden zoveel moeite dat er een moment was dat ze overwogen om de rol te veranderen in een vrouw. En de actrice die ze toen in gedachten hadden voor de rol was Sandra Bullock.

Grote naam
Producer Lorenzo di Bonaventura, die vocht om The Matrix bij Warner Bros. gemaakt te krijgen, zei dat de studio aandrong op een grote naam voor de film, vooral omdat het regisseursduo slechts één eerdere film had geregisseerd. Di Bonaventura zei dat Bullock, die een paar jaar eerder in 1994 samen met Reeves in Speed speelde, een van de vele sterren was die voor de rol werden overwogen, waaronder Brad Pitt, Leonardo DiCaprio en Will Smith.

"We hebben zoveel mensen benaderd dat ik het me niet meer herinner. We begonnen wanhopig te worden," zei di Bonaventura. "We gingen naar Bullock en zeiden: 'We zullen Neo veranderen in een vrouw.' Producer Joel Silver en ik werkten met Bullock aan Demolition Man en ze was en is nog steeds een heel goede vriendin van mij. Het was heel simpel. We stuurden haar het script om te zien of ze geïnteresseerd was. En als ze geïnteresseerd was, zouden we proberen de verandering door te voeren."

Niets voor haar
Di Bonaventura voegde toe: "Het was op dat moment gewoon niets voor haar. Dus echt ver kwam het niet." Bullock zei via een vertegenwoordiger dat ze zich de details van de pitch voor The Matrix niet herinnerde, maar dat di Bonaventura altijd ondersteunend was voor haar carrière. Ze voegde eraan toe dat uiteindelijk de juiste persoon werd gecast.


In 2009 vertelde Bullock in een interview dat ze ook werd overwogen voor de rol van Trinity en dat ze er spijt van had dat ze die niet had aangenomen. De rol ging naar Carrie-Anne Moss en Bullock zei toen: "Het was sexy en geweldig dankzij Carrie-Anne en Keanu."

Groot succes
The Matrix deed er jaren over om van de grond te komen. Studio-executives konden de film niet visualiseren aan de hand van het scenario, dat di Bonaventura minstens 11 keer herschreef. Maar de diep complexe film werd uiteindelijk een hit, bracht wereldwijd meer dan 460 miljoen dollar op en beïnvloedde talloze andere sciencefictionfilms. Het was ook de eerste film uit de franchise met drie vervolgen die gemaakt werden en nog een volgende film die in ontwikkeling is.


Het pakte prima uit voor zowel Reeves als Bullock. Een jaar na de release van The Matrix speelde Bullock in de komediefilm Miss Congeniality, die wereldwijd 212 miljoen dollar opbracht en haar een Golden Globe-nominatie voor beste actrice in een komedie opleverde.

Kijken?
Wil je The Matrix zien? Je kan de film bekijken op HBO Max en Netflix en je kan het ook huren en kopen op Pathé Thuis en Prime Video.

NieuwsFilm

meest populair