Zombies in Cinema 301

Op dinsdag 21 oktober staat Cinema Overtoom 301 volledig in het teken van zombies. Ronald Simons, gewaardeerd ex-recensent van FilmTotaal, zal vanaf half negen maar liefst drie zombiefilms vertonen: de korte film Zombeer (2008), gevolgd door de horrorklassieker White Zombie (1932), een korte pauze en Zombie Holocaust (1980). Bij elkaar duren de films slechts 165 minuten. Een kaartje voor de hele avond kost slechts €4,-


Zombeer is een nieuwe Nederlandse horror-short van Barend de Voogd and Rob van der Velden. In 12 minuten wordt een dronken bierbrouwer zombie in Amsterdam. Een Japanse toerist doet verslag van de hierop volgende zombieuitbraak. De makers zijn echte kenners. De Voogds is al jaren betrokken bij de organisatie van het AFFF en Van der Velden won vorig jaar de Grindhouse trailer wedstrijd met zijn Nailed By Nikita.


White Zombie uit 1932 is de eerste echte zombiefilm, met de legendarische Bela Lugosi in de hoofdrol. Hij laat zijn ogen spreken in een film waarin beelden belangrijker zijn dan dialogen. Zombies waren in die tijd nog heel andere wezens dan de rottende doch lopende lijken van tegenwoordig, en deze geheel andere blik op het fenomeen maakt samen met het feit dat het de eerste echte zombiefilm is tot een verplichting voor elke zombiefilmliefhebber.


Zombie Holocaust is iets heel anders. Deze horrorfilm uit 1980 zit vol met expliciete gore, o.a. in de vorm van kannibalisme, zombies, medische experimenten, grafschending, rituele ontleding van het menselijk lichaam en andere bloedige ongein. Een expeditie op zoek naar een kannibalengod wordt lastig gevallen door zombies die tot leven worden gewekt door een krankzinnige dokter. Maar wat vinden de kannibalen van het eiland daarvan?

Vanaf 20:00 is de bar open, om 20:30 begint het bovenstaande programma aan de Overtoom 301 te Amsterdam. De entree voor alle films bij elkaar bedraagt niet meer dan een luttele 4 euro. Overtoom 301 is zo'n vijf minuten van het Leidseplein gelegen en is bereikbaar met tram 1, halte J.P. Heijestraat.



NieuwsFilm

meest populair