IMAGINE: het 25ste AFFF begint

Het AFFF komt er weer aan en ondanks de nieuwe naam en enkele concessies lijkt het weer het leukste festival van het jaar te worden.


Aanstaande donderdag 15 april begint de alweer 25ste editie van het Amsterdam Fantastic Film Festival, excuus, van IMAGINE: AFFF. Deze naamsverandering is vooral bedoeld om het imago van het festival te veranderen (klik hier voor onze uitleg) en de breedte van het programma weer te geven. Dat bestaat namelijk net als in voorgaande jaren uit een aantrekkelijke mix van horror, science fiction, fantasy, actiefilms en thrillers, maar ook uit andere films die op de een of andere manier een beroep doen op de verbeelding van de kijker (zoals de Tsjechische surrealistische animatie One Night In A City en de Ierse zwarte komedie A Film With Me In It). Uit alle uithoeken van de wereld heeft men weer een mooi programma samengesteld, met sommige redelijk bekende titels maar vooral veel obscure films die je nergens anders in Nederland zult zien. FilmTotaal is er uiteraard weer bij, dit jaar in de vorm van Michelle Lentz en mijzelf.

Bijna was het festival niet doorgegaan, vertelde artistiek directeur Phil van Tongeren mij onlangs. Na het terugtrekken van enkele sponsors en adverteerders in deze financieel moeilijke tijden zag het er even naar uit dat er niet genoeg geld zou zijn dit jaar. Gelukkig is dat goed gekomen, en kunnen we ook weer in 2009 genieten van een nieuwe editie van wat nu IMAGINE heet. Men schijnt af te willen van het horrorimago dat nog stamt uit de tijd dat het festival bestond uit slechts een Weekend of Terror, maar toch is meer dan de helft van het programma gevuld met horrorfilms. Tot ontsteltenis van vele liefhebbers is de beruchte Night of Terror overigens dit jaar ingekort om budgettaire redenen. Geen lange nacht meer in een enorme zaal met minstens vier horrorfilms, maar slechts twee films. Wel in drie verschillende zalen, met na The Last House On The Left, de remake van de ‘cultklassieker’ van Wes Craven, in elke zaal een andere film (Splinter, Autopsy of Tokyo Gore Police).

Een aantal films is dit jaar geprogrammeerd rondom verscheidene thema’s. Zo draait een aantal Britste horrorfilms onder de noemer ‘Anarchy in the UK’ en is een aantal sciencefictionfilms bij elkaar gescharreld als onderdeel van het ‘Brave New Worlds’-programma, waarmee IMAGINE zich “sterk maakt voor een ruimere invulling van het begrip SF”, zo beweert men in het persbericht. Van wat ik ervan gezien klopt dat aardig. Ik zal de komende dagen enkele stukken wijden aan deze programmaonderdelen en daarvan verschillende films bespreken, waaronder ijzersterke horrorfilms als Mum & Dad en Eden Lake en sci-fi kwaliteitsfilms waaronder het juweeltje 11 Minutes Ago en het zeer originele Sleep Dealer. Daarnaast zal ik onder andere verslag doen van de masterclass van Cory McAbee over de toekomst van het medium film op de mobiele telefoon, en van de Aziatische actiefilms op IMAGINE, zoals The Good, The Bad & The Weird. Mijn collega Michelle zal vooral in de volgende week te lezen zijn, en zij zal onder andere het symposium Screen/play over films en games verslaan en aandacht besteden aan de korte films die ook op het festival te zien zijn.

Tijdens het IFFR werd mij door een van de programmeurs verzekerd dat de Koreaanse thriller The Chaser op IMAGINE zou draaien, een film waar ik toen in Rotterdam erg van onder de indruk was. Door financieel getouwtrek tussen de Nederlandse en Koreaanse distributeur kunnen wij deze topper echter niet op IMAGINE aanschouwen en moeten we op de landelijke release in juli wachten. Wel draait er een andere film die eerder op het IFFR te zien was, in 2008 al:

Let the Right One in, een sfeervolle combinatie van Zweedse kinderfilm en vampierhorror is spannend en soms zelf schokkend maar bovenal ontroerend. Twee twaalfjarige eenzame buitenstaanders ontmoeten, begrijpen en worden verliefd op elkaar. Alleen is één van hen een vampier. De Zweedse besneeuwde buitenwijk is de perfecte setting voor dit verhaal vol morele ambiguïteit en sekseverwarring. Een meesterlijke genre-exercitie die zoveel meer is dan “slechts” een horrorfilm, maar tegelijk een intelligent drama over eenzaamheid, vervreemding en liefde. Vergeet Twilight en kijk dit kleine meesterwerk! De film wordt op het festival voorafgegaan door het inventieve, vermakelijke Magic Show, een korte Nederlandse animatiefilm.
[rating 4.5]

Klik hier voor het complete programma van het festival, en hier om kaartjes te bestellen.

NieuwsFilm

meest populair