Actie in Azië (en meer)

In Azië weten ze nog vechten is, en hoe je een actiefilm met een enerverende climax maken. (inclusief festival top-10).


IMAGINE, de 25ste editie van het AFFF, is alweer bijna afgelopen. Naast de vele enge of grappige horrorfilms en de creatieve sciencefictionfilms draaiden er onder andere ook enkele Aziatische actiefilms, zoals al jaren de gewoonte is. Dit jaar waren er het Thaise Chocolate, het Chinese Painted Skin en de Koreaanse openingsfilm The Good, The Bad, The Weird te zien op het Amsterdamse festival..

Chocolate is van Prachya Pinkaew, de regisseur van Tony Jaa vehikels Ong Bak en Honour of the Dragon. Het verhaal is dit keer ietsje beter. De autistische dochter van een voormalig gangster groeit op naast een Thaise kickboksschool en kijkt zoveel mogelijk kungfufilms. Als haar moeders ziekenhuiskosten de pan uit rijzen, gaat het meisje met haar door de jaren heen geleerde vechtkunstvaardigheden langs bij alle criminelen die haar moeder nog geld schuldig zijn van weleer. JeeJa Yanin is indrukwekkend als de heldin (hoewel ze niet zo gracieus is als Tony Jaa) die in een aantal spectaculaire gevechtscènes haar kunsten laat zien. Blijf zitten voor de aftiteling, die net als bij Jackie Chan films laat zien wat er allemaal mis ging tijdens de opnames en hoeveel pijn de acteurs/stuntmensen hebben geleden voor ons entertainment.
[rating 4]

Painted Skin is qua actie een stuk minder indrukwekkend, ondanks de aanwezigheid van Donnie Yen (Hero, S.P.L.). Er zijn wel actiescènes, maar de focus ligt toch op het melodrama over een huwelijk ten tijde van de Han-dynastie in China, en de vosgeest die in de vorm van een mooie jonge vrouw daar een wig probeert tussen te drijven zodat zij kan trouwen met de man. Actiefans zullen hier wellicht weinig aan vinden, maar als je een Chinees spookverhaal dat eigenlijk een liefdesdrama is wel ziet zitten is Painted Skin een prima keuze.
[rating 3.5]

The Good, The Bad, The Weird is toch de leukste film van de drie. Een waanzinnige ode aan The Good, the Bad & the Ugly van de regisseur van o.a. A Bittersweet Life en A Tale of Two Sisters. In het in de jaren ’30 door Japan bezette Mantsjoerije gaan drie mannen, verschillende bendes, het Japanse leger en Koreaanse vrijheidsstrijders op zoek naar een in de woestijn begraven schat. Kang-ho Song (ster van o.a. Sympathy For Mr. Vengeance, Memories of Murder, en The Host) steelt de show als Yoon Tae-goo/The Weird. Maar hij is niet het enige maffe aan deze chaotische ‘eastern’, die met alle strijdende facties soms wat lastig te volgen kan zijn. Deert dat echter, met zo’n fantastische actieclimax aan het eind?
[rating 4]

Het was wat mij betreft weer een mooi festival met veel leuke films. Van de 27 titels die ik zag (of al eerder gezien had) waren er slechts vier die mij niet bevielen. Hier volgen wat naar mijn smaak de tien leukste waren, in
Mijn top-10 van IMAGINE (AFFF 2009):

1.Let the Right One in
2.11 Minutes Ago
3.Eden Lake
4.Mum & Dad
5.The Children
6.The Good, the Bad, the Weird
7.Stingray Sam
8.Chocolat
9.Before the Fall
10.One Night in a City

NieuwsFilm

meest populair