Interview

FilmTotaal interviewt Dick Maas!

"Het Fonds heeft er alles aan gedaan om Moordwijven niet gemaakt te krijgen. Nu proberen ze weer hetzelfde met Sint."

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FilmTotaal is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FilmTotaal. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FilmTotaal

door Filmtotaal op 25.06.2009 om 13:50 in Interview
Een aantal dagen geleden hebben we artwork geplaatst van het in ontwikkeling zijnde Sint onder regie van Dick Maas. Voor wie de laatste 20 jaar in een grot heeft geleefd: Dick Maas is de regisseur en schrijver van bekende Nederlandse klassiekers als De Lift, Flodder en Amsterdamned. In het artikel riepen we Dick op tot een reactie m.b.t de status van Sint en zowaar die reactie kwam er! We hebben toen gelijk contact gezocht met hem om te kijken of hij tijd had voor een kort interviewtje. Dick zal dit artikel zelf ook lezen, dus als je vragen hebt laat ze achter in de comments en misschien kan hij ze wel beantwoorden.

Dick de bezoekers van FilmTotaal hebben met veel enthousiasme gereageerd op het artwork van je project Sint. Hoe ben je op het idee voor deze film gekomen?Ben je met Sint ook op zoek naar een spannend verhaal of wordt het voornamelijk lekker ouderwets 'Hack and Slash'?

SINT is een thriller vol actie en bloederige horror elementen, maar ook met humor en suspense. Zoals een van de moodboards laat zien, wanneer de politieboot de halfverbrande schoener van St. Niklas ontdekt, zitten er ook mysterieuze, spookachtige elementen in.

Wat is nu de huidige status van het project?

Het Filmfonds weigert ons van de nodige subsidie te voorzien, zodat we genoodzaakt zijn naar de rechter te stappen. Helaas kan dit inhouden dat het ons dit jaar weer niet lukt om de film te draaien. (vanwege het onderwerp moeten we in de winter draaien) Of het er daarna ooit van komt is de vraag.

Santa's Slay een bron van inspiratie geweest voor Sint?Ben je niet bang zo meteen bekend te staan als de man die voor heel veel kindertjes het Sinterklaasfeest voorgoed heeft verpest?

Je kan een slechtere reputatie hebben. Bovendien zal de film voor 16 jaar en ouder zijn.

Je schreef op FT over het 'Nederlands Fonds Tegen de Film', dit klinkt enigszins bitter.Wat kunnen we naast Sint de komende tijd nog van je verwachten?25 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Bydroj

Avatar

Wat een l*lkoek zeg dat fonds!
Ik hoop zo erg dat deze film komt. Is het niet dit jaar dan wel volgend, maar die film moet komen!

Tako

Avatar

Bydroj "Wat een l*lkoek zeg dat fonds!
Ik hoop zo erg dat deze film komt. Is het niet dit jaar dan wel volgend, maar die film moet komen!"

Misschien moet FT maar een 'Pro Sint' handtekeningen petitie starten... B-)

Sha

Avatar

Ik teken wel :)

Leuk interview trouwens.

Patrick

Avatar

Hoe gaaf zou dat zijn als die film er kwam! Nu al legendaries!

meanrat

Avatar

Wat een grote onzin zit er in die film "Sint". Niet normaal meer!! Heb er dus heel veel zin in! :)).

Spider-fan

Avatar

Maar hij heeft toch ook jaren lang die 'Flodder' serie gemaakt? Of is voor televisie iets maken veel makkelijker dan voor de bioscoop?

Kan hij niet samenwerken met een (commerciële) zender, die dan de exclusieve uitzendrechten krijgt tegen de tijd dat de film op tv komt?

Of is het aandeel van het Filmfonds zo groot en belangrijk dat je er gewoon niet omheen kunt?

Patrick

Avatar

Ooh Sinterklaas wat doet u nu.... ? >:)

aspers

Avatar

Gewoon een fikse sponsor aan de jas trekken! Niet iets voor een Nickelodeon film :D

ash_

Avatar

Spider-fan "Kan hij niet samenwerken met een (commerciële) zender, die dan de exclusieve uitzendrechten krijgt tegen de tijd dat de film op tv komt?"
Ik gok dat de film daarvoor gewoon te duur is, exclusieve uitzendrechten zijn ook geen honderdduizenden, zo niet miljoenen euro's waard.

Over het filmfonds: ik heb inderdaad altijd sterk de indruk dat ze alleen subsidie willen geven aan de projecten die zij als kunst beschouwen, iets wat natuurlijk zwaar subjectief is. Ik zou Sint in ieder geval graag gemaakt zien worden, het concept is geweldig. Zeker als hij geregisseerd wordt door Dick Maas, wiens eerste drie films naar mijn mening nog steeds behoren tot het beste dat in Nederland gemaakt is.

CaptainCab

Avatar

Spider-fan "Maar hij heeft toch ook jaren lang die 'Flodder' serie gemaakt? Of is voor televisie iets maken veel makkelijker dan voor de bioscoop?

Kan hij niet samenwerken met een (commerciële) zender, die dan de exclusieve uitzendrechten krijgt tegen de tijd dat de film op tv komt?

Of is het aandeel van het Filmfonds zo groot en belangrijk dat je er gewoon niet omheen kunt?"


In europa is het inderdaad vrij 'moeilijk' om een film zonder bijdrage van het filmfonds te maken. Ik zeg ' moeilijk', want de fondsen maken het over het algemeen juist makkelijker om een film gefinancieerd te krijgen dan bijvoorbeeld in amerika. Helaas hebben ze in Nederland het taxshelter systeem afgeschaft, vanwege te veel misbruik, want daarmee is ook nog een hoop geld binnen te halen. In Belgie hebben ze dat bijvoorbeeld nog wel. Het aandeel van een commerciele zender is over het algemeen vrij klein in het totale pakket.

Rich Art

Avatar

Ik hoop dat de film er komt, want het idee klinkt te leuk om niet te worden uitgewerkt.
Maar dan is er nog de grote vraag: Wie gaat de Sint spelen?

wallace

Avatar

Het lijkt me pas mooi als Bram van der Vlugt de Sint gaat spelen.
Die doet het al jaren.
Maar ik wil zo graag weten of die nog wel een keer uit komt.
Ik hoop volgend jaar.

Tako

Avatar

wallace "Het lijkt me pas mooi als Bram van der Vlugt de Sint gaat spelen."

afbeelding

stefanvh

Avatar

"Ik ken die film niet. Maar zoals ik al zei, het script is geschreven voordat die film uit was. "
Hoe kan het zijn dat je die film niet kent maar wel weet dat je het script hebt geschreven voor die film uit was? ;)

Maar ik heb een vraag die hopelijk in meer of mindere mate beantwoord gaat worden!
Ik zou graag een korte synopsis willen lezen, het concept vind ik gewoon echt tof. Alleen ben ik benieuwd in wat voor vorm het gegoten gaat worden... ( en ja ik weet dat het met volle maan e.d te maken heeft )

Het eerste wat in me opkwam was ow god het zal toch niet gaan over een kind dat wordt meegenomen door een van de pieten waar bezorgde ouders achteraan gaan? Met uiteraaard een oude gek die vooraf al een sinterklaas-phobie heeft, hij voorspelt de gebeurtenissen en iedereen lacht hem uit. Maar hij heeft de laatste lach als de sint echt een psycho blijkt te zijn! Deze oude gek is de man met vlammenwerper (zie artwork ) die de Sint weet te verslaan en held blijkt te zijn!

Zoiets gaat het hopelijk niet worden... maar hoe wel? :)
Dick Maas to the rescue?

Sha

Avatar

wallace "Het lijkt me pas mooi als Bram van der Vlugt de Sint gaat spelen.
Die doet het al jaren."
Spoilers! ;)

WoUtoMatiC

Avatar

Op zich snap ik wel dat een organisatie Moordwijven wil tegenhouden. :E

El_Mariachi

Avatar

Uit interesse: hoezo volgt er een rechtzaak als het Filmfonds een film wil tegenhouden? Als iemand je niet wil steunen is dat natuurlijk balen, maar is het dan een juridische misstap?

Ben als filmstudent benieuwd hoe dat zit. Ik kom later misschien zelf in een dergelijke positie terecht.

spock

Avatar

wallace "Het lijkt me pas mooi als Bram van der Vlugt de Sint gaat spelen.
Die doet het al jaren"


nee,als hij wijs is(en dat is hij)dan doet hij dat niet.zal een beetje lullig zijn.

Quido

Avatar

Dit ziet er toch geniaal uit!!

http://dickmaas.com/sint.html

Filmfonds werkt al tijden voor de meter niet. Sowieso is de elitaire houding die er in de Nederlandse kunstwereld heerst vrij storend. Hiermee wil ik niet zeggen dat alles maar louter commercieel moet zijn, maar wat mij betreft zijn artisticiteit en commercialiteit geen begrippen die elkaar uitsluiten, and if so ... dan is de één niet meer waard dan de ander. Wil er hier ooit een (zeer klein) deel van de filmwereld zichzelf (deels) kunnen voorzien, dan zal er geld verdient moeten worden. Dat kan onder andere door meer geld te steken in commerciële producties en een betere promotie van de producten (die bij NL films vaak belabberd is). Stel daarbij een regeling in werking die stelt dat een deel van de winst terugvloeit in de subsidiepotjes en wellicht dat er dan op termijn meer geld te besteden is en dus meer gemaakt kan worden.

Legend

Avatar

Tako "Misschien moet FT maar een 'Pro Sint' handtekeningen petitie starten... B-)"


DOEN!

Leuk interview

Calvero

Avatar

FilmTotaal "Dick zal dit artikel zelf ook lezen, dus als je vragen hebt laat ze achter in de comments en misschien kan hij ze wel beantwoorden."

Oké, daar gaat 'ie dan.
Waar is Picknick ergens opgenomen?
Comeback, wordt dat een remake van Come-back?

Spijker

Avatar

'Santa's Slay een bron van inspiratie geweest voor Sint?

Ik ken die film niet. Maar zoals ik al zei, het script is geschreven voordat die film uit was.
'

Sorry, maar dat wil er bij mij echt niet in. Je bent al 7 jaar "bezig" met een film en als filmmaker niet op de hoogte van een film met een soortgelijk script?? Als het waar is vind ik dat op z'n zachtst gezegd zeer merkwaardig ;)

Deweb

Avatar

Ik weet niet hoe het met het filmfonds zit aangaande de telefilms, maar misschien kan Maas voor die serie films in ieder geval "De Rekening" maken. An sich is dat ook wel een film die me interesseerd.

Maar Sint moet er gewoon komen, het zal tijd worden. Zijn er geen collega-filmmakers/acteurs die zich daar eens flink tegenaan kunnen bemoeien?

1 troost voor Maas is in ieder geval dat hij niet het enige slachtoffer is van Het Filmfonds. Hoewel ik nog nooit zulke verhalen heb gehoord als in zijn geval.

Languh

Avatar

Maare er zijn toch ook andere fondsen?

Thiver

Avatar

FillmTotaal "Voor wie de laatste 20 jaar in een grot heeft geleefd: Dick Maas is de regisseur en schrijver van bekende Nederlandse klassiekers als De Lift, Flodder en Amsterdamned."

Volgens mij kun je best de afgelopen twintig jaar in een grot hebben geleefd en deze films toch kennen. Ze zijn immers alle drie al meer dan twintig jaar oud...

nieuwslaatste nieuws

meest populair