Komt 'The Hobbit' er wel?

De Tolkiens doen hun best dat te voorkomen.

Eerder vandaag berichtten we dat Peter Jackson op de komende Comic-Con geen nieuws over de casting van Bilbo zal brengen. Maar als het aan Christopher Tolkien ligt, komt er helemaal geen The Hobbit.

J.R.R. Tolkien verkocht de filmrechten van Lord of the Rings voor 7,5% van de filmopbrengst. Veertig jaar, drie films en zes miljard dollar later zeggen zijn erfgenamen dat ze nog geen cent hebben gezien van Time Warner. De Tolkiens eisen zo’n 220 miljoen dollar van Time Warner, evenals de mogelijkheid om Time Warner het recht tot verfilming van The Hobbit te ontzeggen. Die laatste optie zouden ze in het geval van contractbreuk hebben. Time Warner verzoekt de rechter om die claim van de erfgenamen te weerleggen.

Volgens de advocate van de Tolkiens, Bonnie Eskenazi, hebben beide partijen een tijdje rond de tafel gezeten in een poging om een regeling te treffen, maar dat is schijnbaar mislukt. In een interview zei ze dat ze er zeker van was dat, in het geval van een rechtszaak, New Line het recht om The Hobbit uit te brengen zal verliezen.

Er waren eerder ook al rechtszaken omtrent Lord of the Rings. Zo klaagde Peter Jackson New Line in 2005 aan, omdat hij te weinig geld zou hebben gekregen uit de opbrengsten van de eerste film. In 2007 trof hij een onbekende regeling met de studio. Ook de producer van de films, Saul Zaentz, klaagde New Line aan, en dan wel voor een bedrag van 168 miljoen dollar.



NieuwsFilm

meest populair