FEATURED: Inglourious Basterds

Het nieuws over Inglourious Basterds samengevat

Gisteren plaatsten we de eerste feature, en omdat jullie zo positief waren plaatsen we er vandaag nog een! Ditmaal over Inglourious Basterds, een suggestie van Shellghost.

Nog voor Kill Bill (wat in 2003 uitkwam) begon Quentin Tarantino te werken aan het scenario van deze film, echter wist Tarantino geen passend einde te vinden en daarom besloot hij eerst Kill Bill te maken. In 2005 zou hij het verhaal af hebben gemaakt, maar toen moest hij het nog omzetten naar een filmscenario. In juli 2008 was het dan zover. Tarantino begon, in samenwerking met The Weinstein Company te werken aan de productie van de film. Deze moest sneller gaan dan normaal het geval is bij een film, want ze wilden Inglourious Basterds uitbrengen tijdens het Cannes Film Festival in 2009. Op 13 oktober 2008 begonnen de opnames.

De eerste acteur die gecast werd was Brad Pitt. Hij nam de rol van Luitenant Aldo Raine op zich. Tarantino zei over zijn casting met Pitt dat hij al een lange tijd met hem samen wilde werken en dat hij gewoon de juiste voor de rol zou zijn. Toen Tarantino nog aan het schrijven was zei hij al tegen Eli Roth dat hij hem in gedachten had voor een bepaalde rol in de film. Die rol bleek basterd Donny Donowitz te zijn. Roth zei het volgende: “Ik dacht dat de rol net als in Death Proof zou zijn, gewoon een klein rolletje dus, maar toen las ik het scenario en kwam ik tot de ontdekking dat dit een van de hoofdrollen was.”

De rest van de Basterds werden vrij snel gecast. Til Schweiger, die de rol van basterd Hugo Stiglitz speelt, was al lange tijd een Tarantino film. Een rol krijgen in Inglourious Basterds moet dus een droom zijn geweest die uitkwam. (Misschien leuk om te weten: Schweiger noemde zijn eerste productiebedrijf naar een personage van Tarantino in Reservoir Dogs, namelijk Mr. Brown Entertainment.) De Duitse Diane Kruger werd gecast als Bridget von Hammersmark.

Daniel Brühl, een van de eerste acteurs die gecast werden, speelt de rol van Fredrick Zoller, een Duitse oorlogsheld. Hij vertrok naar Parijs om samen met een groep Franse actrices het scenario te lezen. Die actrices deden auditie voor de rol van Shosanna. Naar het schijnt was er meteen chemie tussen Mélanie Laurent en Brühl, met als gevolg dat Laurent snel gecast werd voor de rol van Shosanna. Verder werd slechterik Hans Landa ook erg snel gecast. Al tijdens de auditie wist Tarantino dat Christoph Waltz de juiste zou zijn voor die rol.

De productie werd dus gedaan door de Weinstein Company en de regie nam Tarantino voor eigen rekening.

Het verhaal is te splitsen in twee delen. Het eerste draait om Shosanne Dreyfus, die getuige is van de brute moord op haar familie onder leiding van nazi-kolonel Hans Landa. Ze weet te vluchten naar Parijs, waar ze een filmtheater gaat runnen. Ondertussen is ergens anders in Frankrijk een Joodse groep soldaten onder leiding van Lt. Aldo Raine bezig met het organiseren van wraakaanvallen op de nazi’s. Zij staan bekend als ‘The Basterds’ en vermoorden nazi’s op brute wijze. Uiteindelijk besluiten beide groepen dat ze Hitler en de andere leiders van het Derde Rijk gaan vermoorden. Hoe die missies aflopen, of hoe de rest van het verhaal zich ontwikkelt zal ik niet vertellen.

Niet lang geleden berichtten we dat de film 40 minuten korter zou moeten. Dit bericht werd niet al te lang geleden ontkracht door Harvey Weinstein. Hij zei het volgende: “Those stories are all untrue. There’s no fucking way. Here, read my lips: That is nuts. Please don’t even write that, it’s insanity. There’s not even a question of that.” Hij was dus vrij duidelijk over het vraagstuk of de film nou langer of korter moest. Op 8 juli werd zelfs bevestigd dat de film één minuut langer zal zijn dan hij op Cannes was. Dat betekend dus dat we een 149 minuten lange film mogen verwachten.

De reacties betreffende de film waren over het algemeen erg positief. Zo heeft de film op Rotten Tomatoes een score van 82% en een 8,3 op IMDB, hoewel we ons daarbij kunnen afvragen hoeveel we dat cijfer moeten vertrouwen. Een van de eerste recensies waar we het over hadden kwam van Joblo. Men was daar vrij duidelijk over de film, hij zou namelijk in één woord ge-wel-dig zijn.

De film komt op 27 augustus uit in de Nederlandse bioscopen.



Overige bronnen
IMDB
Wikipedia
Made in Atlantis Production Details



NieuwsFilm

meest populair