Interview

Interview met cast en crew Lover of Loser

In gesprek met acteurs Martijn Lakemeier, Gaite Jansen, Ruud Feltkamp en regisseur Dave Schram.

door John Baak op 21.09.2009 om 20:33 in Interview

Lover of Loser, het nieuwste deel in de reeks van Carry Sleeverfilmingen, beleeft op 22 september - een dag voor de opening van het Nederlands Film Festival - zijn première. FilmTotaal ging het gesprek aan met hoofdrolspelers Gaite Jansen, Martijn Lakemeier en Ruud Feltkamp, alsook met regisseur Dave Schram. Over de film en over toekomstplannen.

Even voorstellen…

Gaite Jansen (Eva): hoewel Lover of Loser pas haar eerste bioscoopfilm is, is de energieke Gaite geen onbekende in het Nederlandse medialand. Ze speelde onder andere in de series SpangaS en Flikken Maastricht, en is te zien geweest in de telefilm Coach.

Martijn Lakemeier (Mees): op vijftienjarige leeftijd brak Martijn vorig jaar door met de bioscoophit Oorlogswinter, voorheen was hij louter in het theater te zien.

Ruud Feltkamp (Ricardo): op het moment bekend van zijn vaste rol in GTST, maar velen zullen hem vooral kennen als Kruimeltje, in de gelijknamige kaskraker uit 1999. Daarnaast heeft Ruud in Kees de Jongen en Koppels gespeeld.

Dave Schram (regisseur): voorheen voornamelijk actief als producent van onder meer Kruimeltje en Left Luggage, maar neemt sinds Timboektoe plaats op de regisseursstoel en heeft ook Radeloos geregisseerd. Hij is daarnaast medeoprichter van Shooting Star Film Company.

De film

Uit alle interviews werd met name één ding duidelijk: het was voor cast en crew een superervaring om Lover of Loser te maken. Iedereen blijkt veel plezier te hebben gehad en de samenwerking kon bijna niet beter, zo zegt ook Lakemeier: “We hebben veel gelachen. (…) Het was echt supergezellig, altijd.”

Zelfs een ‘beladen’ gebeurtenis als de zoenscène tussen Gaite en Martijn bleek één groot feest te zijn. Jansen: “Ik heb helemaal in een scheur gelegen met Martijn. (…) Het lijkt alsof de camera helemaal ronddraait, maar ze hadden maar een half rondje gebouwd. Dus we moesten zelf ook ronddraaien, terwijl de camera heen en weer ging. Dat is heel lastig, want probeer maar eens zoenend rond te draaien!”.

Die ontspannen sfeer zorgde ervoor dat zelfs de gevaarlijk uitziende achtervolgingsscène op de snelweg soepeltjes verliep. Schram: “We zouden het eigenlijk in Duitsland draaien, maar dit ging uiteindelijk niet door. (…) We hebben het dus gewoon op het allerstilste moment op de snelweg gedraaid. ’s Morgens om zes uur zijn we begonnen en om negen uur stond het erop.” Het is opvallend dat er geen sprake was van een stuntman: Ruud Feltkamp heeft de hele scène zelf achter het stuur gezeten: “Ik zit gewoon bijna in z’n deur. Een erg spannende scène was dat.”

Hoofdverantwoordelijke voor die goede werksfeer was Dave Schram, zo blijkt. Jansen: “Dave heeft ons door de hele film gesleurd. Dave is zo’n lieve man! Ik heb echt het idee dat ik een band met hem heb. Hij is zó lief en zó goed! Hij staat echt voor driehonderd procent achter de film!” “Hij heeft zóveel enthousiasme!”, voegt Martijn daaraan toe. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Schram een comfortabele werksituatie hoog in het vaandel heeft staan: “Ik zorg altijd voor rustplekken op de set, zodat ze kunnen slapen als ze niks te doen hebben. We hebben een hele goede catering: we bezuinigen nul cent op het eten. Dat is heel belangrijk! Ik probeer een sfeer te creëren waarin de acteurs optimaal kunnen presteren.”

Waar Lover of Loser voor Feltkamp een project was dat toevallig op zijn pad kwam, was het voor Gaite Jansen een droom die werkelijkheid werd. Eindelijk heeft ze een rol in een Carry Sleeverfilming weten te bemachtigen. Ze was al van de partij bij de eerste open audities voor Afblijven en deed een gooi naar een rol in Radeloos. Beide keren haalde ze het niet. “Het is eindelijk gelukt, ik ben echt heel blij. Toen ik het hoorde was ik helemaal in de zevende hemel!” Ze heeft dan ook alles gegeven in haar rol als de kwetsbare Eva, wat onder meer blijkt uit de vele tranen die tijdens de opnames over haar wangen rolden. Het waren echte tranen: ”Ik hoor heel vaak dat mensen daar trucjes voor hebben ofzo, maar ik heb dat niet. Ik was gewoon heel erg op mijn gemak. Doordat Dave me heel goed heeft ingeleid over het personage en door me in die situatie in te leven, kon ik me veel vrijer laten gaan.”

Volgens Schram is het erg belangrijk dat dit overzicht bewaard wordt. Hij wijkt dan ook nauwelijks af van het scenario dat hem door zijn vrouw (Maria Peters) is aangereikt: “Ik improviseer bijna nooit. Wat je in de film hoort en ziet, staat precies zo in het script. Letterlijk, er is geen woord veranderd. Op de set wordt er niet meer aan een zin gesleuteld. Dat is heel lullig, maar komt voort uit het feit dat ik in het verleden heel vaak heb gezien dat er de vrijheid op de set wordt genomen om iets te veranderen en dan kwam je achteraf toch in de problemen. Want het is niet zo makkelijk als het lijkt, er heeft iemand vier, vijf maanden heel hard op zitten zwoegen om het allemaal kloppend te maken. Van de tien keer dat je iets verandert, lukt het misschien één keer.”

En nu?

Opvallend bij de vraag naar de toekomstplannen was het antwoord van Martijn Lakemeier: “Ik wil zoveel mogelijk verschillende dingen doen. Heel veel mensen vragen aan mij: ‘Ga je nou door met acteren? Ga je nu verder?’ Dat weet ik nog niet, ik denk het niet zelfs. Dan zegt de helft van Nederland: ‘Ben je gek geworden? Wie wil er nu geen acteur zijn?’. Maar mij gaat het om de ervaring, ik wil gewoon zoveel mogelijk verschillende dingen doen. En denk nu niet dat ik me niet realiseer hoe ontzettend veel geluk ik heb dat ik dit allemaal mag meemaken. Ik heb zoiets van, ik wil nu lekker films maken, maar als ik er vijf of zes heb gemaakt dan denk ik misschien wel ‘ik weet nu hoe het gaat’ en wil ik iets anders doen. Terwijl de rest van Nederland dan denkt: ‘wat is dat voor arrogante streek, weet je hoe graag ik zou willen acteren?’”.

Gaite daarentegen ziet met Lover of Loser een droom in vervulling gaan: een leven als actrice. Direct na het afronden van de opnames voor Lover of Loser is ze dan ook al aan een nieuw project begonnen: Schemer, de nieuwste film van Hanro Smitsman (Skin): “93Het gaat over een
groepje vrienden die een van de meisjes uit hun groep besluiten te vermoorden. Het is helemaal anders dan een Carry Sleeverfilming, voor een compleet andere doelgroep. Daarom is de film ook realistischer, pijnlijker, heftiger, maar ook een heel mooi verhaal, de film zit heel goed in elkaar.” Daarnaast gaat ze in een nieuwe serie spelen, getiteld In Therapie: “Het gaat over allerlei verschillende mensen die in therapie zijn. Het wordt heel tof, echt heel gaaf. Ik heb er heel veel zin in, we beginnen in november met de opnamen. (…) In deze serie speelt onder anderen Halina Reijn van wie ik groot fan ben, dus ik zal proberen me niet als één of andere groupie te gedragen als ik haar zie!”

Ook Ruud ziet een toekomst als acteur wel zitten: “Ik ga zeker door met acteren. Ik heb nu een vaste rol in Goede Tijden, maar als er een mooi filmproject voorbij komt wil ik me daar ook zeker voor inzetten.” Hij zal de komende tijd in ieder geval niet stilzitten, want naast zijn televisie- en filmcarrière heeft hij samen met zijn oudere broer Pim het multimediabedrijf Feltkamp.tv opgericht. Dit bedrijf legt zich toe op het maken van professionele films, foto's, grafische vormgeving en webdesign voor andere bedrijven. Ten slotte is hij van tijd tot tijd op feesten te vinden in de rol van dj. We gaan dus ongetwijfeld nog veel horen van deze jonge duizendpoot.

Afsluitend ook aan Dave Schram de toekomstvraag: blijf je op de regisseursstoel zitten of keer je weer terug naar de productiekant van film? “Ik heb het gevoel dat ik twintig jaar het verkeerde vak heb gehad. Het bevalt me heel erg. Uiteindelijk is het echte werk toch het vertellen van een verhaal, niet alleen maar het mogelijk maken van de film. (…) Ik wil ook zeker blijven regisseren. Ik ben een opportunist, als ik iets leuks tegenkom roep ik meteen: ‘Ja dit is leuk!’. Zo zit ons bedrijf ook in elkaar. Als er iets op ons pad komt doen we het gewoon. We zijn niet echt planners: het is eigenlijk een grote speeltuin. En zo doen we het al twintig jaar, en het heeft al die tijd gewerkt.” En met de aankomende film Sonny Boy van zijn vrouw Maria en de vele projecten die nog op de planken liggen, gaat dat zonder twijfel lukken.

Lover of Loser draait vanaf 23 september in de Nederlandse bioscopen. Lees ook de recensie.

0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

nieuwslaatste nieuws

meest populair