Blu-Ray Review: Coraline (in 3-D)

3-D Stop-Motion in de thuisbioscoop?


Regie: Henry Selick | Cast: Dakota Fanning (Coraline), Teri Hatcher (Mother / Other Mother), Jennifer Saunders (Miss Spink), Dawn French (Miss Forcible) | Speelduur: 100 minuten | Jaar: 2009 | Retail release: 1 oktober 2009 | EAN: 5050582711912 | Recensie FilmTotaal

Als Henry Selick in 1993 zijn regiedebuut maakt met de stop-motion film The Nightmare Before Christmas is zijn naam meteen gevestigd in Hollywood. De film, geproduceerd door Tim Burton, wordt een groot succes en wordt genomineerd voor de Oscar voor Beste Effects / Special Effects. Na deze periode maakt hij nog twee films, James and the Giant Peach (1996) en Monkeybone (2001). Beide films zijn geen kassuccessen en de naam Selick raakt meer naar de achtergrond. In 2005 wint hij nog wel een prijs voor zijn eerste computergeanimeerde korte film Moon. Met Coraline verschijnt er na bijna 15 jaar weer een stop-motion animatiefilm van Selick. De film groeit uit tot een succes en is één van de eerste animatiefilms in 3-D. In Nederland gaat de film op 13 mei 2009 in première en sinds 1 oktober is de film o.a. beschikbaar op Blu-Ray.

In Coraline zien we het jonge verveelde meisje Caroline (Dakota Fanning). Met haar ongeïnteresseerde ouders verhuisd ze naar een oude woning. Tijdens een rondje door het nieuwe huis, ontdekt Caroline dat er in haar huis een klein deurtje is die leidt naar een andere wereld. Omdat ze daar onder meer te maken krijgt met - op het oog - een veel aardigere "andere" moeder en een "andere" vader staat haar wereld op z'n kop. Niets lijkt wat het is.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van of klik verder naar een HD versie in 480p, 720p of 1080p.

WAARDERING & BOX OFFICE
De stop-motion film krijgt goede kritieken. Op Rotten Tomatoes mag Coraline zich gelukkig prijzen met 88%. Met een 7,9 krijgt Coraline (bij ruim 25 duizend stemmen) een prima cijfer op de IMDb. FilmTotaal recensent Thijs Witty geeft de film 3,5 ster en onze bezoekers waarderen de film gemiddeld met een 7,3.
Ook in de wereldwijde Box Office doet de film het goed. Met een redelijk fors budget van $60 miljoen haalt Coraline $120 miljoen op. Hiervan komt $75 miljoen van de Amerikaanse bioscoopganger. In Nederland lijkt de opbrengst iets tegen te vallen met nog geen 3,5 ton in dollars.

DE BLU-RAY DISC
We bekijken de single Blu-Ray disc. De film wordt geleverd in een standaard Blu-Ray Keep Case. Op de hoes staat het personage Coraline duidelijk weergegeven en is het duidelijk dat de film zowel in 2-D als in 3-D bekeken kan worden. Ook worden we geïnformeerd dat er vier 3-D brillen in de box zitten. Naast de 3-D versie zijn er ook een aantal extra's. Het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting):



Hieronder een betere foto van een 3-D bril (muisklik voor een vergroting):



DE EXTRA'S
Naast de versies in 2-D en 3-D staan er redelijk wat extra's op de disc. Er zijn zelfs enkele extra's aanwezig die je enkel vindt op de Blu-Ray disc en dus niet op de DVD versie. Hieronder de extra's nader bekeken:

1. Deleted Scenes * * *
Altijd leuk. We zien enkele scenes die niet in de film zijn gekomen. Regisseur Selick introduceert de scènes. We zien onder ander een scene van een droom die 66 dagen kostte om op te nemen, maar uiteindelijk niet in de film is gekomen.

2. The Making Of * * * *
Een reeks van 10 docu's van in totaal 35 minuten over de totstandkoming van de stop-motion film. Met tekst en beeld wordt verteld over onder meer de herkomst van het verhaal, de vormgeving, het regisseren van de stemmen en het maken van poppen. Al met al geeft het een beter beeld van het maken van een stop-motion film. Erg fraai.

3. Filmcommentaar van regisseur Henry Selick en componist Bruno Coulais * *
Voor de liefhebbers van de film van dit soort extra's een must. Regisseur Henry Selick blijkt een goed verteller en gaat in op allerlei details en keuzemomenten. Componist Bruno Coulais komt alleen bij de eindcredits aan het woord.

Extra's enkel verkrijgbaar op de Blu-Ray versie:

4. Stemmen van de personages * * *
Altijd grappig om te zien hoe acteurs stemmetjes inspreken bij een geanimeerde film. In deze docu van 10 minuten zien we vele acteurs, zoals Dakota Fanning (de stem van Coraline) en Teri Hatcher (de stem van de (andere) moeder), voorbijkomen en geven ze hun mening over de opnames.

5. U-control: Picture in picture rondleidingen en stemopnamesessies * * *
Via het bekende U-Control kan er voor worden gekozen om icoontjes in beeld te laten verschijnen die je extra informatie geven. Bij Caroline is ervoor gekozen dat je vele scènes kunt volgen inclusief het getekende storyboard, commentaren van betrokkenen of een uitleg van het animatieteam. Alles gaat via een extra "schermpje" dat bij activering rechtsonder in beeld verschijnt. Erg mooi, al is het ook weer ingewikkeld omdat je uit meerdere opties kunt kiezen. Voor de diehard-liefhebbers.

6. Enge Coraline * * * * *
Korte docu over alle enge en vieze dingen in de film. Denk aan de insecten, ratten, de enge moeder en ga zo maar door. Erg leuk om te zien hoe alle kleine beestjes zijn gemaakt en de specialisten er met veel enthousiasme over te horen spreken. Een extra zoals een extra bedoeld is, zeker bij een dergelijk film.

BEELD EN GELUID

Beeld: De beeldkwaliteit is simpelweg super. Het wordt geleverd in 1080p HD Widescreen 1.85:1. Zoals onderhand duidelijk moge zijn, is de film in twee versies te bekijken. In 2-D en 3-D. De 3-D versie is bekeken en het moet gezegd worden dat 3-D kijken op een 102 cm plasma aardig werkt. Uiteraard moet je niet de beleving verwachten van de bioscoop, want alles is gewoon "iets" kleiner. Het ook geen digital 3-D (niet mogelijk), maar gewoon ouderwets 3-D met een het tweekleurige brilletje. Het beeld wordt dus iets verkleurd en het kijken is intensief voor de ogen (Al stonden de buren daadwerkelijk raar te kijken dat ik met een "zonnebril" TV zat te kijken.) De beeldkwaliteit van de extra's standaard definition 480i/p.

Geluid: Ook het geluid is van deze tijd. De Engelse geluidstrack wordt geleverd in DTS-HD Master Audio 5.1. De Nederlandse, Franse, Spaanse, Duitse en Italiaanse geluidstracks zijn in Dolby Surround 5.1. De extra's zijn in het Engels, Dolby Digital 2.0.

Ondertitels: De keuze is tussen Engels, Frans, Italiaans, Duits, Spaans, Nederlands, Portugees, Deens, Zweeds, Noors, Grieks en nog wat Oosterse talen.

Zie hieronder enkele screenshots, die overigens niet de HD beeldkwaliteit hebben (muisklik voor een vergroting):

Bekijk de afbeeldingBekijk de afbeelding

Bekijk de afbeeldingBekijk de afbeelding

Bekijk de afbeeldingBekijk de afbeelding

CONCLUSIE
Leuk leuk leuk. Een film voor de iets oudere kinderen en liefhebbers van stop-motion en / of Henry Selick. Het kijken van Caroline in 3D is een aanrader en was een ervaring op zich. De kleuren nemen helaas wel af door het gebruik van de 3-D bril. De HD kwaliteit maakt echter een hoop goed. De extra's op de schijf zijn niet ronduit spectaculair te noemen, maar wel leuk om even "door te bladeren".

VERKRIJGBAARHEID
Coraline is ook verkrijgbaar op single disc DVD. Ook is er een soundtrack van de film beschikbaar. De discs zijn sinds 1 oktober te koop, o.a. bij de FilmTotaal DVD shop.


Bekijk hier deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal


Met dank aan de uitgever Universal Pictures voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

NieuwsFilm

meest populair