Blu-ray

Blu-Ray Review: Harry Potter and the Half-Blood Prince

De zesde Potter, het begin van het einde van de saga.

door Bram de Groot op 05.12.2009 om 16:48 in Blu-ray


Regie: David Yates | Cast: | Daniel Radcliffe (Harry Potter), Emma Watson (Hermione Granger), Rupert Grint (Ron Weasley), Michael Gambon (Dumbledore), Jim Broadbent (Horace Slughorn), Alan Rickman (Severus Snape) e.a. | Speelduur: 153 minuten | Jaar: 2009 | Retail release: 18 november 2009 | EAN: 5051888036693 | FilmTotaal recensie

Afgelopen zomer verscheen na een behoorlijke vertraging het zesde deel van Harry Potter. Met de titel Harry Potter and the Half-Blood Prince, a.k.a. Harry Potter en de Halfbloed Prins, bestormde het de Box Office en groeide uit tot de op één na succesvolste Potter. De tweede HP van regisseur David Yates krijgt in 2010 en 2011 nog twee vervolgen in de vorm van een tweeluik gebaseerd op Harry Potter and the Deathly Hallows van schrijfsters J.K. Rowling. Met deze twee films is het boek definitief gesloten voor de Harry Potter saga. Afgelopen maand kwam de Blu-Ray uit van Harry Potter and the Half-Blood Prince.

In The Half-Blood Prince zijn Harry, Ron en Hermelien toe aan hun zesde jaar aan Hogwarts. Harry komt in het bezit van een geheimzinnig volgekladderd toverdrankenboek, wat ooit het eigendom is geweest van de onbekende Half-Blood Prince. Wat moet Harry doen met de af en toe wel erg obscure spreuken die het boek vermeldt? En ondertussen heeft hij te kampen met een moeizaam sociaal leven en laat Dumbledore hem stukje bij beetje informatie zien over het duistere verleden van Voldemort. Deze lessen van Dumbledore zullen leiden tot het grootste geheim van de duistere heerser en het zal Harry helpen om te overleven.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer. Klik verder voor de bekende HD formaten.

WAARDERING & BOX OFFICE
The Half-Blood Prince krijgt op Rotten Tomatoes 83%. Op de IMDb staat de zesde Potter op een 7.4 (bij 57 duizend stemmen). Op FilmTotaal is het cijfer een 7,2. The Half-Blood Prince werd gerecenseerd door Kaj van Zoelen en kreeg 4 sterren.
Een reactie van de vaste FT bezoeker Breug: Deel 1 vond ik nog tenenkrommend. Echt een kinderfilm die mij geen moment kon boeien. Hierna werden de delen steeds beter en ik moet zeggen dat dit voor mij het beste deel was. Als ze deze lijn kunnen doortrekken dan worden de laatste 2 delen zeer veel belovend.
Potter haalt met een budget van $250 miljoen wereldwijd bijna $930 miljoen op. De filmt heeft in States midden juli 2009 een succesvol eerste weekend met een bedrag van $78 miljoen, exclusief een "Opening Tuesday" van ruim $58 miljoen. Ook in Nederland brengt de film veel op, namelijk $16,4 miljoen.

DE BLU-RAY DISK
We bekijken de twee disc Blu-Ray uitgave. Het recensie-exemplaar is zeer basic verpakt in de standaard Blu-Ray keepcase. Als extra toevoeging heeft deze uitgave een digitale kopie van de film, die via een code gedownload kan worden. Het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting):DE EXTRA'S
Op de twee discs van deze Blu-Ray versie staan vele extra's, met op de eerste disc de volgende:

Maximum Movie Mode * * * *
Leuke extra bij het afspelen van de zesde Potter. Via kleine extra schermpjes tijdens de film kunnen extra's geraadpleegd worden. Dit kan tegelijkertijd met de film of afzonderlijk. Deze extra's zijn ook afzonderlijk te bekijken via het hoofdmenu en de optie Maximum Movie Mode.

BD-Live *
De BD-live pagina die geraadpleegd kan worden via internet, is nog niet spectaculair gevuld.

Op de tweede disc staan de volgende extra's:

Close-up met de cast * * * *
De cast van de film, waaronder Daniel Radcliffe, Matthew Lewis, Tom Felton en Emma Watson leiden ons door een soort "Making of". De volgende zaken komen in beeld en worden in een half uur besproken: de montagekamer, de SFX, het decor en de make-up. Erg grappig in beeld gebracht. Ook niet stijf en dus ook toegankelijk voor de jongere kijkers.

Oefeningen van één minuut * * * *
Korte 1 minuut-sessies waarbij de hoofdrolspelers kort en krachtig hun karakter omschrijven. Goede en afwijkende extra.

J.K. Rowling: een jaar in het leven * * * * *
Docu van bijna een uur. Een jaar lang is de schrijfster J.K. Rowling gevolgd tijdens het schrijven van The Deathly Hallows. Er zitten enige spoilers in, dus let op! De docu wisselt af tussen persoonlijke belevenissen en meer informatie over de gedachte achter Harry Potter en de verhaallijn. Prima docu!

Wat heb JE in gedachten? * * *
Korte grappige toevoeging waarin en soort quiz te zien is. Tom Felton vraagt persoonlijke vragen aan een aantal hoofdrolspelers. Voegt echter weinig toe aan de film.

De tovenaarswereld van Harry Potter: voorproefje * *
Een klein kwartiertje promotie over een toekomstig pretpark in Universal Orlando Resort in Florida. Grappig en er zijn maquettes te zien. Het duurt nog wel even voor het park er is.

Deleted scenes * * *
Altijd weer leuk om een aantal scènes te bekijken die uiteindelijk niet in de film zaten. Helaas zijn er geen commentaren bij de circa 7 minuten gevoegd.

BEELD EN GELUID
getest op Beeld Panasonic TH-42PZ80E met Blu-Ray via Sony PlayStation 3, geluid via Harman Kardon HS 200

Beeld: The Deathly Hallows is in 1080p HD 16 : 9 (2.4 : 1). Het beeld is voortreffelijk. De beelden zijn soms donker en grauw, maar het is weer een prima plaatje dat wordt afgeleverd. Ook bij deze titel spreekt dat bij voor zich. Een 9,5.

Geluid: Uiteraard is er een Engelse geluidstrack (Dolby TrueHD) aanwezig. Echter worden er ook Nederlandse, Vlaamse, Franse, Portugese, Spaanse, Italiaanse en Duitse geluidstrack meegeleverd. Deze zijn in Dolby Digital 5.1. Prima geluid, ook nu weer logisch. Ook een 9,5.

Ondertitels: De ondertitels zijn in het Nederlands, Frans, Fins, Deens, Italiaans, Noors, Spaans, Zweeds, Portugees. Niet alle extra's worden overigens ondersteund met deze ondertitels.

CONCLUSIE
De meningen over de film zijn redelijk verdeeld. Duidelijk is wel dat de zesde Harry Potter een andere, minder kleurrijke, kant laat zien van de serie. Uiteraard is dit een titel die uitstekend past in de collectie van de liefhebber van fantasiefilms en de (vele) fans van de Harry Potter-films. De Blu-Ray is een uitstekende uitgave en geeft duidelijk een beter beeld dan de dvd versie. De langere docu J.K. Rowling: een jaar in het leven is erg fraai. Het is ook erg aardig dat sommige extra's zijn afgestemd op de jongere kijker. Het is echter jammer dat er niet direct een uitgebreidere versie is uitgegeven, want van het eerste twee delen zijn sinds kort Collector's Editions verkrijgbaar.

Beeld
9,5
Geluid
9,5
Extra's
7,5
Verpakking
6
Eindcijfer
8+


VERKRIJGBAARHEID
Naast de Blu-Ray versie is er ook 2 disc special edition op DVD beschikbaar, o.a. bij de FilmTotaal DVD shop. De Blu-Ray versie is ook beperkt in een steelcase verkrijgbaar. Als speciale editie is er ook een 6 disc Hogwarts Castle limited edition uitgeven op DVD en Blu-Ray:
Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal


Met dank aan de uitgever Warner Bros. voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

7 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Edwinem

Avatar

Huilen om de verpakking :}

Lord Voldemort

Avatar

Even off-topic; Ik vond eigenlijk alleen de eerste twee delen geslaagde verfilmingen die, ondanks dat ze kinderlijk waren, toch iets magisch hadden.
Zeker Half-Blood Prince was mijn inziens een totale mislukking, Hollywood heeft vast zijn best gedaan, maar om de magie, het verhaal en alle belangrijke details uit de boeken te vangen in een film van twee uur kunnen ze niet.

Edwinem

Avatar

Lord Voldemort "Even off-topic; Ik vond eigenlijk alleen de eerste twee delen geslaagde verfilmingen die, ondanks dat ze kinderlijk waren, toch iets magisch hadden.
Zeker Half-Blood Prince was mijn inziens een totale mislukking, Hollywood heeft vast zijn best gedaan, maar om de magie, het verhaal en alle belangrijke details uit de boeken te vangen in een film van twee uur kunnen ze niet."

de boeken worden ook steeds dikker he? waarom denk je dat ze het laatste boek in 2en verfilmen?

Zelf vond ik half blood prince wel beste potter film tot nu toe.

Aston

Avatar

Er is ook de steelcase blu-raySmiley face Die ziet er al veel mooier uit.

LuCos

Avatar

Edwinem "de boeken worden ook steeds dikker he? waarom denk je dat ze het laatste boek in 2en verfilmen?"


Nja.. ik wil niet als zo'n achterlijke fan klinken, haha, maar de boeken worden niet steeds dikker. Deel 5 was enorm dik, en daar kwam de kortstdurende film uit. Deel 6 en 7 waren aanzienlijk dunner, hoewel in deel 7 er meer gebeurtenissen plaats vinden.

Mja, ik ga nog geen blu-ray discs kopen, wacht even totdat dvd er niet meer is..

Jildert

Avatar

Dat onderste plaatje ziet er wel nice uit, zeg!

LG DIRECTD

Avatar

Dit is echt een lelijke cover gelukkig heb ik de steelcase kunnen krijgen! Die duizend keer beter is!

nieuwslaatste nieuws

meest populair