Blu-ray

Blu-Ray Review: Terminator Salvation (Director's Cut)

McG's wereld na Judgement Day.

door Bram de Groot op 10.12.2009 om 15:30 in Blu-ray


Regie: McG | Cast: | Christian Bale (John Connor), Sam Worthington (Marcus Wright), Moon Bloodgood (Blair Williams), Anton Yelchin (Kyle Reese) e.a. | Speelduur: 118 minuten | Jaar: 2009 | Retail release: 19 november 2009 | EAN: 8712609661132 | FilmTotaal recensie

Na drie delen mét Arnold Schwarzenegger verscheen afgelopen zomer een vierde Terminator zonder de originele T-800. De nieuwe ster moest Christian Bale gaan worden. Hij werd gecast voor de rol van John Conner. Een andere acteur die een grote rol kreeg in Terminator Salvation, was Sam Worthington. Na het verschijnen van de film in juni 2009, blijkt dat hij de grootste verrassing is. De Terminators zijn opvallend snel en groot en het is een grote verrassing als we ook Governor Schwarzenegger nog even voorbij zien komen. Desondanks maakt de film financieel niet veel indruk en valt het te betwijfelen of regisseur McG een vervolg op de afwijkende Terminator film mag maken. De Blu-Ray versie, die afgelopen maand van Terminator Salvation verscheen, herbergt o.a. de Director's Cut. The End Begins...

In Terminator Salvation poogt John Connor (Christian Bale) wanhopig een verzetsleger te organiseren in een oorlog met een leger van robot-overheersers (Skynet). Het is de laatste en enige hoop voor de mensheid om zich aan de heerschappij van Skynet te onttrekken. Sleutelfiguur binnen het verzet is Marcus Wright (Sam Worthington), een ter dood veroordeelde crimineel die in zijn dodencel op zijn lot wacht.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer. Klik verder voor de bekende HD formaten.

WAARDERING & BOX OFFICE
Salvation krijgt op Rotten Tomatoes 32%. Op de IMDb staat de vierde Terminator een stuk hoger, met een 6.9 (bij 69 duizend stemmen). Op FilmTotaal is het cijfer een 7,2. Terminator Salvation werd redelijk positief gerecenseerd door Kaj van Zoelen en kreeg 3,5 sterren.
Een reactie van de vaste FT bezoeker Breug: Na alle negatieve reacties, heb ik vandaag de film bekeken. En ik moet zeggen, WOW. Ik had dit niet verwacht, dit deel doet mij deel 3 vergeten. Ok, de film heeft wat kleine foutjes, maar ik snap al die negatieve reacties niet. Ik vond het een waardig opvolger van deel 2, aangezien ik deel 3 echt een misbaksel vond. Vooral het acteerwerk van Sam Worrington is goed. Het lijkt wel alsof veel scenes van Christian Bale zijn verwijderd uit de bioscoop release, maar misschien zien we die nog op de dvd. Kortom, ik heb me vermaakt, na al die maanden wachtend in spanning.
Het vierde deel haalt met een budget van $200 miljoen wereldwijd bijna $317 miljoen op. De filmt opent in de States midden juli 2009 met een redelijk bedrag van $42 miljoen in het eerste weekend. Dit is echter achter de tweede Night at the Museum, de nummer één van dat weekend. Ook in Nederland draait de film redelijk voor een actiefilm, met $2,1 miljoen.

DE BLU-RAY DISK
We bekijken de single disc Blu-Ray uitgave. Het recensie-exemplaar is basic verpakt in een standaard Blu-Ray keep case. Opvallend aan de hoes is de extra toevoeging aan de titel met het woord "Renaissance". Ook wordt vermeld dat het de Director's Cut betreft. Het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting):DE EXTRA'S
De Director's Cut en de bioscoopversie zijn afzonderlijke te bekijken. De Director's Cut duurt 4 minuten langer dan de originele bioscoopversie en ondanks dat er maar één schijf wordt geleverd, zijn er naast BD live, Cinechat en Movie IQ (zie voor beide de Blu-Ray Review van Angels & Demons) een aantal extra's aanwezig.

Maximum Movie Mode * * * * *
Een bekende extra, die we bijvoorbeeld ook zagen bij de Blu-Ray van Harry Potter 6. Je kunt deze aanzetten tijdens het afspelen van de film. Op zich is deze Maximum Movie Mode erg aardig in elkaar gezet, want regisseur McG stapt af en toe in beeld en vertelt je e.e.a. over de scene die op de achtergrond meedraait. Ook wordt er meer informatie gegeven over de geschiedenis van Terminator en zie je allerlei productie-designs. Daarnaast kun je op bepaalde momenten de Focus Points raadplegen. Erg leuk gedaan en je bent meteen op de hoogte van vele details van Terminator Salvation.

Reforging the Future * * * *
Een standaard "making of" docu van ongeveer 20 minuten. Er wordt veel achtergrondinformatie gegeven over de totstandkoming van de Salvation. Erg aardig.

The Moto-Terminator * * *
Docu over de motor-Terminators. Je ziet onder andere hoe ze de grootste achtervolgingsscène met de motor-Terminators hebben opgenomen. Vermoedelijk zijn ze redelijk trots op deze scene. Het is de kleine 10 minuten zeker waard.

Focus Points * * * * *
Elf korte docu's van in totaal ongeveer een half uur over Salvation met de titels Digital Destruction, Enlisting The Air Force, Molten Metal & The Science Of Simulation, Building The Gas Station, Creating The VLA Attack, Exploding Serena's Lab In Miniature, Hydrobots, An Icon Returns, Terminator Factory, Stan Winston Shop en Napalm Blast. O.a. de SFX en CGI effects komen onder de aandacht bij verschillende scènes. Het leukste is om de korte docu's in één keer achter elkaar te bekijken.

Trailers *
Een promofilmpje over Blu-Ray films en HD trailers van Terminator 3: Rise of The Machines en The Boondock Saints II: All Saints Day (Red Band).

BEELD EN GELUID
Getest op Beeld Panasonic TH-42PZ80E met Blu-Ray via Sony PlayStation 3, geluid via Harman Kardon HS 200 (2.1).

Beeld: Salvation is in 1080p HD Widescreen 2.40 : 1. Ook deze uitgave is weer geweldig in beeld. De kleuren zijn erg mooi en het beeld is haarscherp. Prachtig gewoon en je zou wensen dat je scherm nog even een slag groter was om het bioscoop-effect helemaal in huis te hebben. Een 9,5.

Geluid: Er zijn een Engelse en Franse geluidstrack aanwezig in DTS-HD MA. Het geluid is uiteraard van prima kwaliteit. Met een productie van $200 miljoen mag ook niets anders worden verwacht. Het geluid van de actiescènes klinkt uitstekend met veel verschil in hoge en lage klanken. Een 9,5.

Ondertitels: De ondertitels zijn in het Nederlands, Frans en Engels.

CONCLUSIE
Het was voor veel Terminator fans geweldig nieuws dat er een nieuwe Terminator werd gemaakt. Met grote namen (Bale en Worrington) en een redelijk ervaren regisseur (McG) kon er weinig misgaan. Ondanks enkele prachtige scènes bleef er een rare nasmaak achter bij een gedeelte van de bezoekers. De Director's Cut wijkt niet heel veel af van de bioscoopversie en is meer een extended cut met nieuwe scènes, waaronder de brave "naaktscène" van actrice Moon Bloodgood. Het beeld en geluid zijn van uitstekende kwaliteit en ondanks dat er maar één schijf wordt meegeleverd zijn de extra's een erg aardige aanvulling. De Blu-Ray is een must-have voor de die-hard Terminator fan en anders is het een leuke titel die netjes de gebruikelijke ingrediënten van een actiefilm laat voorbijkomen. De vraag is nu wat er gebeurt na Salvation. Komt de bedoelde trilogie van McG nog uit, of niet?

Beeld
9,5
Geluid
9,5
Extra's
8
Verpakking
6
Eindcijfer
8+

VERKRIJGBAARHEID
Naast de Blu-Ray versie is er ook een single disc DVD beschikbaar, o.a. bij de FilmTotaal DVD shop. Ook is er in beperkte mate een steelbook versie beschikbaar bij een gelimiteerd aantal winkels.


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal


Met dank aan de uitgever Sony Pictures Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

15 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

SunChaser

Avatar

Blu Ray zal de film niet beter maken, wat een wanstaltig product zeg.

ntt

Avatar

Kom kom niet zo negatief...
Weet niet wat er zo verkeerd is aan deze film.
Dat hij niet aan 1 en 2 kan tippen is wel logisch.Maar om de film nou zo af te zeiken is wel een beetje kort door de bocht Sunchaser.

SJRSVLDT

Avatar

SunChaser "Blu Ray zal de film niet beter maken, wat een wanstaltig product zeg."


Nou de film niet, maar toch zou je hem op blu-ray moeten kijken voor het geluid. Veruit het beste geluid van mijn blu-ray collectie(die nu ongeveer op ongeveer 110 staat)

krisiz

Avatar

Ik heb deze gekocht, en de directors cut gezien, maar Moon Bloodgood naakt? Nergens gezien hoor...
Het enige wat mij opviel, was dat de Terminator T-800 op het einde, in de directors cut wel een infra-rood zicht heeft, net als in de eerste 3 delen...
Voor de rest mag iemand mij vertellen wat er dan anders is, ik kon het niet ontdekken...

roc12345

Avatar

Ik vond dit zoiezo beter dan 1 en 3 ,maar omdat dit zich in de toekomst afspeelt van de terminator zien mensen het zo raar beeld voor zich
want in deel 1 2 en 3 werden de terminators terugedtuurt naar het verleden en dat is in 2018 bij salvation nog niet an toe hopelijk wel in de sequal als ze hoger willen scoren

JL_11

Avatar

Het blijft hier spijtig genoeg negatieve reacties regenen tegen Terminator Salvation! Was prachtige film met enkele tekortkomingen en haalt niet niveau van 1 en 2! Maar het wiste wel misbaksel 3 uit men geheugen! Daar had ik totaal geen Terminator gevoel bij! Deze film slaat een nieuwe weg in! Geef toe het verhaal van 2 Terminators op zoek naar... was uitverteld en met deze krijgen we eindelijk de oorlog te zien! Een welgekomen nieuwe stap in het Terminator verhaal! Laat die delen 5 en 6 maar snel komen!!

Decepticon

Avatar

krisiz "Ik heb deze gekocht, en de directors cut gezien, maar Moon Bloodgood naakt? Nergens gezien hoor...
Het enige wat mij opviel, was dat de Terminator T-800 op het einde, in de directors cut wel een infra-rood zicht heeft, net als in de eerste 3 delen...
Voor de rest mag iemand mij vertellen wat er dan anders is, ik kon het niet ontdekken..."
Dan heb je waarschijnlijk de 'Theatrical version gekeken i.p.v. de 'Extended version'.

On topic: Erg goeie review Bram! Complimenten, zo heb ik de blu-ray ook ervaren. Vorige week Terminator marathon gehouden. Wat is film kijken toch gaaf met blu-ray! Maar eh, was je moe toen je dit schreef Bram? Er zitten nog een paar spelfoutjes in.

Decepticon

Avatar

SJRSVLDT "Nou de film niet, maar toch zou je hem op blu-ray moeten kijken voor het geluid. Veruit het beste geluid van mijn blu-ray collectie(die nu ongeveer op ongeveer 110 staat)"
110 al? Poe he, kooplustig. Ik heb er nu 18, volgende week 19, dan komt G.I. Joe "Rise of Cobra" op mijn deurmat. Ik koop alleen blockbusters als deze op blu-ray, jij dan?

Geluid is idd waanzinnig!! Maar The Dark Knight, Rambo 4 en AvP2 klinken net zo goed! Laatste 3 zijn ook DTS.

Ik heb geleerd sinds dat ik laatst Predator op blu-ray heb gekocht, om geen oude titels op blu-ray te kopen, beeld is hetzelfde en niet 5x scherper, ze branden gewoon de film over op blu-ray schijfje. Jammer van mijn centen, hoewel er wel een scene gefixed was. Dat was de scene waar de arm van Carl Weathers was afgeschoten en je zijn arm gewoon kon zien zitten achter de afgeschoten arm, dat was bij de blu-ray niet meer het geval, hij was netjes weggewerkt achter zijn jack.

Robkorv

Avatar

Decepticon "
Ik heb geleerd sinds dat ik laatst Predator op blu-ray heb gekocht, om geen oude titels op blu-ray te kopen, beeld is hetzelfde en niet 5x scherper, ze branden gewoon de film over op blu-ray schijfje."


Dit geld niet voor elke oude film. Ik raadpleeg vaak HighDefDigest en Blu-Ray.com.
http://bluray.highdefdigest.com/609/predator.html
http://www.blu-ray.com/movies/Predator-Blu-ray-Review/316/

Daar staat ook dat het beeld van Predator geen topper is.

Decepticon

Avatar

KweeK "Dit geld niet voor elke oude film. Ik raadpleeg vaak HighDefDigest en Blu-Ray.com.
http://bluray.highdefdigest.com/609/predator.html
http://www.blu-ray.com/movies/Predator-Blu-ray-Review/316/

Daar staat ook dat het beeld van Predator geen topper is."
Goeie tip voor de volgende x.
Dank je.

Trouwens, weet iemand wanneer de blu-ray van T1 nou eens naar NL. komt?? Snap niet dat er geen Terminator blu-ray box is uitgekomen bij de release van Salvation.

Darthmar

Avatar

4 minuten extra? Beetje matig voor een directors cut.
Maar ja het was ook een matige film.

JKL34

Avatar

Hoe je het ook wendt of keert, het blijft een baggerfilm. Christian Bale is als hoofdrolspeler bijna niet in beeld. Beeld en geluid zijn wel perfect. En bepaalde blu-ray spelers hebben moeite om deze blu-ray film af te spelen, misschien wel terrecht...

B@chelor

Avatar

Opvallend aan de hoes is de extra toevoeging aan de titel met het woord “Renaissance”.

Misschien omdat het de franse ondertitel is? Smiley face Ook de tagline staat er zowel in het engels op als in frans.

Ik heb de film ook op BR en ik vind 'm nog steeds cool. Ik heb geen moeite met de film. Het straalt niet echt de sfeer uit van de vorige delen, maar als actiefilm goed geslaagd.

sleepyA

Avatar

Deze film was echt vet hoor :D

Awas Iku Setan

Avatar

Ik vond het een goeie ( BIOS ) film T+) , mager verhaal ( net als de voorgaande delen ) en heel sterk in SFX & VFX Smiley face

nieuwslaatste nieuws

meest populair