Blu-ray

Blu-Ray Review: Up (4 disc Superset)

De onvergetelijke Carl Fredricksen in full HD.

door Bram de Groot op 05.01.2010 om 08:48 in Blu-ray


Regie: Pete Docter & Bob Peterson | Stemmencast: Edward Asner (Carl Fredricksen), Jordan Nagai (Russell), Christopher Plummer (Charles Muntz), Bob Peterson (Dug/Alpha), Delroy Lindo (Beta) e.a. | Speelduur: 96 minuten | Jaar: 2009 | Retail release: 16 december 2009 | EAN: 8717418239503 | FilmTotaal Recensie

Met films als Toy Story, Finding Nemo, Cars en Wall-E bestormt Pixar sinds 1995 bijna jaarlijks de Box Office en won het al eenentwintig Oscars, vier Golden Globes en drie Grammys. Afgelopen jaar mochten we ons opmaken voor het eerste Pixar 3-D avontuur. De regie van Up was in handen van Pete Docter, de regisseur van Monsters, Inc., en Bob Peterson, de schrijver van o.a. Finding Nemo. Het belangrijkste personage was de onvergetelijke Carl Fredricksen, ingesproken door Edward Asner. De film groeide uiteindelijk uit tot de op één van succesvolste Pixar films ooit. Het gebeurt bij Up waarschijnlijk nog niet, maar het wachten is op de Oscar "Best Film" voor Pixar. Sinds afgelopen maand is Up verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray.

In Up zoekt de 78-jarige Carl Fredricksen het avontuur hogerop. Carl heeft er zijn hele leven al van gedroomd om de wereld te ontdekken en grootse avonturen te beleven. Maar op 78-jarige leeftijd lijkt het alsof zijn leven aan hem voorbij is gegaan en zijn de grootse avonturen alleen maar dromen geweest. Maar dat gaat vanaf nu veranderen als Carl besluit om zijn dromen uit te laten komen, samen met de 8-jarige padvinder Russel gaat hij op avontuur. Up voert iedereen mee op een spannende reis van een ongewoon stel dat oog in oog komt te staan met wilde natuur, onverwachte schurken en jungle dieren.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer of klik door naar de HD versies.

WAARDERING & BOX OFFICE
Up won al meerdere prijzen, waaronder een belangrijke prijs op het Venice Film Festival. Ook is het genomineerd voor twee Golden Globes. Op Rotten Tomatoes krijgt de animatiefilm 98%. De IMDb noteert een 8.5 (bij 70 duizend stemmen) en de film staat daarmee op een 70e plaats in de IMDb Top 250. Op FilmTotaal is het cijfer een 8.3. FT-recensent Thierry Verhoeven gaf Up 4,5 ster.
De reactie van de vaste FilmTotaal bezoeker Moviefreak20: Voor mij is Up zonder twijfel het mooiste wat ik ooit van Pixar gezien heb. Ik had niet verwacht dat ze de kwaliteit van Finding Nemo of Wall-E zouden overtreffen, maar vind dat het ze toch gelukt is. De film is namelijk beurtelings zeer ontroerend, dan weer hilarisch en dan weer spannend. Daarbij was de karakteranimatie onwaarschijnlijk sterk, net als de stemmen van de twee hoofdrolspelers. Maar wat de film echt zo bijzonder maakt, is het prachtige, humanistische verhaal dat er aan ter grondslag ligt. Dit is gewoon perfectie.
Met een budget van $175 miljoen haalt Up vanaf eind mei $293.004.164 op in de States. Wereldwijd staat de teller op $683 miljoen. In Nederland draait de film erg goed en brengt bijna $8,5 miljoen in het laatje.

DE BLU-RAY DISK
We bekijken de vier disc Blu-Ray Superset. Het recensie-exemplaar komt in een speciale verpakking en dus niet in een Blu-Ray keepcase. Het ziet er allemaal zeer fraai uit. Op de voorkant staat aangegeven dat de volgende discs aanwezig zijn: 2 x Blu-Ray, 1 x DVD en 1 x Digital Copy. Het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergrotingen):DE EXTRA'S
De twee Blu-Ray discs van de Superset bevatten een aardige hoeveelheid extra's. Op de DVD staan de standaard extra's van de single disc DVD. Wat jammer genoeg meteen opvalt is dat er geen 3-D versie aanwezig is. De film kan op de eerste Blu-Ray schijf afgespeeld worden, ook met Cine-Explore * * * * (geanimeerde audiocommentaar met Pete Docter en Bob Peterson, niet ondertiteld). De extra's op de eerste schijf:

Plaatselijk bewolkt: korte bioscoopfilm * * * * *
Erg grappige korte film die ook voorafgaand van de hoofdfilm te zien was in de bioscoop. Het gaat over een wolk en zijn ooievaar die jonge dieren en kinderen moeten afleveren. De ooievaar heeft de pech dat zijn wolk alleen roofdieren en dergelijke produceert.

Dugs speciale missie: gloednieuwe korte bonus * * * *
Een nieuw avontuur van de vriendelijke hond Dug. Hij moet een aantal opdrachten uitvoeren van zijn minder lieve viervoet-vriendjes. In de stijl van Up.

Het Avontuur Wacht * * * *
Een mooie docu over de creatie van het Zuid-Amerika berggebied in Up. De mensen die dit in CG hebben gemaakt, zijn daadwerkelijk op de bergen geweest. Deze docu geeft een mooi beeld van hun belevingen en werk.

Alternatieve Scène: De vele eindes van Muntz * * * *
Er zijn meerdere ideeën geweest voor het einde van Up. In deze korte docu wordt dit uitgelegd aan de hand van enkele schetsen. De keuze was moeilijk omdat de villain Muntz ook een mens is die denkt dat hij het goede doet.

Vooruitblik *
De commerciële noot op de Blu-Ray.

BDisney Live *
De BD Live omgeving van Disney. Deze was echter "niet beschikbaar op uw locatie".

"Verborgen": The Egg * * * *
Bij het naar rechts drukken in het menu wordt er een extra korte docu geraadpleegd die gaat over een mysterieus ei dat bijna de film haalde. Practical joke van de makers.

Op de tweede schijf staan de volgende extra's:

Documentaires * * * * *
Onder dit hoofdstukje vallen 7 korte docu van elk 4 tot 10 minuten lang. De eerste De Oude Held (over de onvergetelijke hoodpersonage Carl Fredricksen, Trouwe Makkers (over de vele honden in Up), Russell: Wildernisverkenner (over de verkenner Russell), Onze Grote Niet-Vliegende Vriend Kevin (over de gekleurde en velbegeerde vogel), De Huizenbouwers van Pixar (over de kleine maar flink bestudeerde woning van Carl), Ballonnen en Luchtschepen (over de ballonnen en het luchtschip van Muntz) en Componeren voor Personages (over de gevarieerde muziek in Up). Sterk geheel, al had het misschien wat diepgaander gemogen.

Alternatieve Scène: Het Huwelijksleven * * *
Een "gewijzigde" scene van de openingsscene waarin de liefde groeit tussen Carl en Ellie. Deze wordt door de regisseurs ingeleid met een verhaal over de waarde van deze opening. De alternatieve korte scene komt middels uitgebreide schetsen.

Up Promomontage * * * *
Promofilmpjes voor de film, waarvan een aantal gericht op het publiek.

Het Wereldverkennersspel * * * * *
Het spel (ook in het Nederlands) is een vraag-antwoord spel. Door de juiste antwoorden te geven, verdien je speldjes. Leuk, zeker voor de kids.

Trailers Wereldwijd * *
Twee trailers van de film. Hier hadden ze meer mee kunnen en mogen doen.

De extra DVD bevat de volgende extra's en zijn hierboven beschreven:
- Plaatselijk bewolkt: korte bioscoopfilm
- Dugs speciale missie: gloednieuwe korte bonus
- Het Avontuur Wacht
- Alternatieve Scène: De vele eindes van Muntz
- Audiocommentaar door de regisseurs (niet in Cine-Explore!)

BEELD EN GELUID
Getest op Beeld Panasonic TH-42PZ80E met Blu-Ray via Sony PlayStation 3, geluid via Harman Kardon HS 200.

Beeld: De Blu-Ray van Up komt volgens de hoes in 1080p HD 1.78 : 1 / 16 x 9. Het is ondertussen bekend dat Animaiefilms veelal in perfect beeld op Blu-Ray verschijnen. Ook nu is dat het geval. De kleuren zijn geweldig en het is nog fraaier dat het beeld in 16x9 komt. (Helaas voor de mensen met een 21x9 scherm). De scherpte is zeker een stuk beter als de meegeleverde DVD, die overigens ook goed te kijken valt. De Blu-Ray versie blijft echter "top of the bill"! Een 10 is zeker verdiend.

Geluid: Er worden een Engelse geluidstracks in DTS-HD 5.1. De Nederlandstalige, Franstalige, Hongaars en Vlaamse tracks komen in DTS 5.1. De extra zijn in Dolby Digital 2.0. Bij het set up menu is ook een calibratie toegevoegd voor het beeld (en geluid) en een screensaver. Ook het geluid is super. Uiteraard kijken we niet naar een actiefilm als T2 waar het geluid nog belangrijker is, maar het klinkt allemaal zoals we mogen verwachten bij een dergelijke uitgave. Een 9,5.

Ondertitels: De ondertitels bij de film en bepaalde extra's zijn in het Nederlands, Frans, Hongaars, Engels en Engels voor doven en slechthorenden.

CONCLUSIE
Voor wie Up heeft gezien, kan het er moeilijk niet mee eens zijn dat het personage Carl Fredricksen geweldig is neergezet. Met name het eerste gedeelte van de film zal iedereen bijblijven. Pixar heeft er weer een juweeltje bij.
De Superset van Up is een must-have voor iedere Pixar-fan, die de film op meerdere plaatsen wil bekijken. Met de Blu-Ray versie kan je genieten van de beste kwaliteit, de DVD is goed voor de auto of de slaap- of kinderkamer en de digitale kopie is voor op de PC. De beeld- en geluidskwaliteit van de Blu-Ray is in alle opzichten geweldig. Het grootste nadeel van deze uitgave is dat de 3-D versie niet is meegeleverd. Mogelijk verschijnt deze op een later tijdstip. Van Pixar kunnen we volgend jaar Toy Story 3 verwachten en de jaren daarna verschijnen films als Cars 2, The Bear and the Bow en Newt.

Beeld
10
Geluid
9,5
Extra's
8
Verpakking
8
Eindcijfer
9-


VERKRIJGBAARHEID
Naast de Superset zijn er ook een "gewone" 2 disc Blu-Ray in een keepcase, 2 disc steelcase DVD en een single disc DVD verkrijgbaar , o.a. bij de FilmTotaal DVD shop.


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal


Met dank aan de uitgever Walt Disney voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

5 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

B@chelor

Avatar

Ik heb Up een aantal weken geleden op BR gezien en vond het geweldig; niet alleen het beeld en geluid, maar ook de film was top!

PS
Ik vind het vreemd dat blu-rays ook met een DVD en/of digitale kopie worden verkocht. Als je een BR-speler hebt, waarom dan ook een DVD erbij doen? En vaak moet je ook nog eens meer euros neertellen. Zo ook bij Wolverine; ik moet geen DVD meer, te inferieur!!! Smiley face

master3d

Avatar

Ik mis een beetje het punt waarbij je zegt: je kan beter de 4-disk boxset halen dan de dvd, want...

Is het het waard?

moviepundit

Avatar

De extra dvd is voor in de auto, op de kinderkamer, in de portable dvd-speler, in de slaapkamer, etc... op alle plekken waar je nog geen blu-ray speler hebt. Ik vind het juist een hele goede service dat je die er extra gratis bij krijgt. Zeker bij kinderfilms.

B@chelor

Avatar

Dat is ook wel weer zo. Maar gratis? De prijs vind ik best hoog; volgens mij krikken ze dat wel een beetje op. Ik vind dat er keuze moet zijn alleen voor een BR (dat is bij Up wel het geval, maar bijvoorbeeld Wolverine niet)

tjeef-o

Avatar

Die extra discs zijn helemaal niet gratis.. want je hebt een normale BR versie en die is goedkoper Smiley face

NieuwsFilm

meest populair