Up (2009)

Fly Up to Venezuela

Pixars tiende is weer een feest van op hoog niveau uitgevoerde creativiteit.
play

7,3 details

  • 96 Min
  • Animatie
  • Avontuur
  • Komedie
  • Familiefilm
  • Verenigde Staten
96 Min Verenigde Staten

In Up zoekt de 78-jarige Carl het avontuur hogerop. Carl Fredricksen heeft er zijn hele leven al van gedroomd om de wereld te ontdekken en grootse avonturen te beleven. Maar op 78-jarige leeftijd lijkt het alsof zijn leven aan hem voorbij is gegaan en zijn de grootse avonturen alleen maar dromen geweest. Maar dat gaat vanaf nu veranderen als Carl besluit om zijn dromen uit te laten komen, samen met de 8-jarige padvinder Russel gaat hij op avontuur. Up voert iedereen mee op een spannende reis van een ongewoon stel dat oog in oog komt te staan met wilde natuur, onverwachte schurken en jungle dieren.

Regie
Pete Docter
Bob Peterson
Cast
Christopher Plummer, John Ratzenberger, Edward Asner, Delroy Lindo, David Kaye, Bob Peterson, Jordan Nagai, Jess Harnell, Josh Cooley, Danny Mann, Donald Fullilove, Mickie McGowan, Elie Docter, Jeremy Leary, Jerome Ranft.
Budget
$ 175.000.000
Opbrengst
$ 731.342.744
Release
13.05.2009
Release NL
08.10.2009
Release DVD
15.12.2009

Filmtotaal Recensie

Regie: Pete Docter | Stemmencast: Edward Asner (Carl Fredricksen), Jordan Nagai (Russell), Christopher Plummer (Charles Muntz), Bob Peterson (Dug/Alpha), Delroy Lindo (Beta) e.a. | Speelduur: 96 minuten | Jaar: 2009

In anderhalf decennium tijd heeft animatiestudio Pixar een aantal bijzondere dingen bewerkstelligd. Na als eerste een volledig computergeanimeerde speelfilm te hebben afgeleverd (Toy Story), werd bij iedere film die de studio daarna uitbracht de lat zowel technisch als inhoudelijk iets hoger gelegd, waardoor de concurrentie constant het nakijken had. Deze mooie huwelijken tussen visuele innovatie en goed geschreven verhalen zorgden keer op keer lovende kritieken en volle bioscopen, zodat zelfs de aloude animatietak van moederbedrijf Disney in succes voorbijgestreefd werd. Up is de tiende Pixarfilm en hoewel dit jubileumnummer geen mijlpaal is van het kaliber Finding Nemo of WALL·E, is het wel weer een prachtig staaltje Pixaranimatie met alle elementen die de vorige negen films ook zo goed maakten.

‘Als het vuur gedoofd is dan komen de wolven,’ zongen Acda en De Munnik ooit. Daarmee werd bedoeld dat juist wanneer het vuur in een mens is gedoofd, de drang naar avontuur de kop opsteekt. Up gaat uit van hetzelfde gegeven, gepersonifieerd door de bejaarde Carl Fredrickson. Na het verlies van zijn geliefde vrouw weet deze oude brompot dat ook het eind van zijn leven nadert. Het huis waar hij en zijn vrouw altijd hebben gewoond, is nu het enige waar hij zich nog aan kan vastklampen. Als Carl na een onbenullig incident gedwongen wordt zijn intrek te nemen in een tehuis, onderneemt hij een laatste wanhoopsdaad. Door duizenden ballonnen aan zijn huis te binden, weet hij het de lucht in te krijgen en zet hij koers naar Paradise Falls, het exotische en avontuurlijke oord waar hij en zijn vrouw al hun hele leven naartoe wilden.

videotrailers & clips

alle artikelen (20)

Up Nieuwsberichten

Laatste reacties

Tarkus

"...Mooi gemaakte animatiefilm. Wel zeer emotioneel begin van de film, niet echt wat je zou verwachten......"

hansbeer

"...Het mooiste aan deze animatiefilm is de boodschap die erin zit; stel je wens wat je ooit echt wil do......"

johanmeesters

"...Weer een pixar meesterswerk met vijf oscarnominaties waaronder beste film waarvan twee gewonnen(bes......"

Up

acties