Recensie

Up (2009)

Pixars tiende is weer een feest van op hoog niveau uitgevoerde creativiteit.

door Thierry Verhoeven om 20:22 in RECENSIES
Up poster
Regie: Pete Docter | Stemmencast: Edward Asner (Carl Fredricksen), Jordan Nagai (Russell), Christopher Plummer (Charles Muntz), Bob Peterson (Dug/Alpha), Delroy Lindo (Beta) e.a. | Speelduur: 96 minuten | Jaar: 2009

In anderhalf decennium tijd heeft animatiestudio Pixar een aantal bijzondere dingen bewerkstelligd. Na als eerste een volledig computergeanimeerde speelfilm te hebben afgeleverd (Toy Story), werd bij iedere film die de studio daarna uitbracht de lat zowel technisch als inhoudelijk iets hoger gelegd, waardoor de concurrentie constant het nakijken had. Deze mooie huwelijken tussen visuele innovatie en goed geschreven verhalen zorgden keer op keer lovende kritieken en volle bioscopen, zodat zelfs de aloude animatietak van moederbedrijf Disney in succes voorbijgestreefd werd. Up is de tiende Pixarfilm en hoewel dit jubileumnummer geen mijlpaal is van het kaliber Finding Nemo of WALL·E, is het wel weer een prachtig staaltje Pixaranimatie met alle elementen die de vorige negen films ook zo goed maakten.

‘Als het vuur gedoofd is dan komen de wolven,’ zongen Acda en De Munnik ooit. Daarmee werd bedoeld dat juist wanneer het vuur in een mens is gedoofd, de drang naar avontuur de kop opsteekt. Up gaat uit van hetzelfde gegeven, gepersonifieerd door de bejaarde Carl Fredrickson. Na het verlies van zijn geliefde vrouw weet deze oude brompot dat ook het eind van zijn leven nadert. Het huis waar hij en zijn vrouw altijd hebben gewoond, is nu het enige waar hij zich nog aan kan vastklampen. Als Carl na een onbenullig incident gedwongen wordt zijn intrek te nemen in een tehuis, onderneemt hij een laatste wanhoopsdaad. Door duizenden ballonnen aan zijn huis te binden, weet hij het de lucht in te krijgen en zet hij koers naar Paradise Falls, het exotische en avontuurlijke oord waar hij en zijn vrouw al hun hele leven naartoe wilden.

Echter, kilometers hoog in de lucht komt Carl erachter dat het hem niet gegund is in zijn eentje van zijn rust te genieten. Op zijn veranda ontdekt hij de achtjarige padvinder Russell, die per ongeluk is meegereisd. Deze even naïeve als doortastende jongeling weet eerst de vermoeide Carl nog een stukje vermoeider te maken, maar wanneer het tweetal eenmaal in Paradise Falls aankomt, hebben ze elkaar toch harder nodig dan verwacht. Wat blijkt? De jungle herbergt een zeldzame loopvogel, waar een jager met een leger pratende honden (echt waar) achteraan zit. Als helden tegen wil en dank moeten Carl en Russell aan de bak om het dier te redden en ondertussen het huis van Carl, dat steeds lager boven de grond begint te zweven, op de juiste plek te laten landen.

Al vanaf de opening is duidelijk dat Up een liefdevolle ode is aan avonturenfilms zoals die in de jaren dertig van de vorige eeuw werden gemaakt. Compleet met zeppelin, dubbeldekkervliegtuigen en megalomane schurk serveert de film een heerlijk escapistisch avontuur dat vrijwel constant boeiend en inventief blijf zonder zijn heil te zoeken in platgetreden paden of clichés. Dat de animaties niet zo vernieuwend zijn als de prachtig vormgegeven zeebodem van Finding Nemo of het Parijs van Ratatouille kan moeilijk als verwijt worden aangehaald, maar is vooral een teken dat je nu eenmaal niet iedere dag revolutionair bezig kunt. Want uiteraard zijn de beelden (Pixargetrouw) wel degelijk van een zeer hoog niveau, waardoor de jungle en loopvogel Kevin er net zo kleurrijk uitzien als de tros ballonnen aan Carls huis. Maar ook aan minuscule details is aandacht geschonken, getuige de baardstoppels die na enige dagen op Carls kin opduiken.

Het lijkt een goed jaar te zijn voor bejaarde filmpersonages. Na de heldenrol van ‘angry old man’ Clint Eastwood in Gran Torino eerder dit jaar, is het opnieuw verademend een knorrige grijsaard als Carl Fredricksen in de hoofdrol te zien. Dit herkenbare personage, dat in zijn lange leven nooit het avontuur heeft meegemaakt waar hij zo naar hunkerde, heeft het duidelijk gehad met de wereld en zijn vooruitgang en doet dan ook niet eens meer de moeite hier iets over te zeggen; wanneer Carl spreekt doet hij dat met gegrom en gekreun. Daarmee lijkt Up een variant van About Schmidt, wat toch wel een volwassenwording van Pixar genoemd mag worden. Uiteraard zal Carl door alle krankzinnige gebeurtenissen Russell uiteindelijk als een lieve opa in de armen sluiten. Het publiek is op dat moment natuurlijk al lang net zo veel van Carl gaan houden.

Het idee dat Pixar ooit nog eens een uitglijder gaat maken, wordt onwaarschijnlijker met ieder meesterwerkje dat de animatiestudio aflevert. Up is als tiende film niet zozeer een kroon op het werk maar wel een onomstotelijk bewijs dat Pixar op het gebied van computeranimatie bovenaan de voedselketen staat. Een enkele kritische noot mag geplaatst worden bij de scènes die halverwege de film soms wat richtingloos overkomen, maar de schitterende opening, de indrukwekkende animaties, de boeiende personages, de opwindende finale en de eerlijke emoties compenseren daarvoor in zeer ruime mate.

26 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

hofstreet

Avatar

Zondag naar de voorpremiere geweest in tilburg
met mijn zoontje van 5 jaar.

een absolute Mustsee voor jong en oud.

persoonlijk vond ik de film een perfecte mix voor zowel
de kids als de ouders.

een absolute aanrader.

mvgr
hofstreet

TwilekPimp

Avatar

Ik heb het afgelopen Augustus in New York in 3D gezien! Het was de eerste 3D film die ik heb gezien met de RealD techniek. Ik vond de film echt subliem goed! Vooral het eerste gedeelte dat het manneke zijn vrouwtje verliest en alleen over blijft..

Laat je niet aflijden door het op eerste gezicht saai uitziende Carl, hij is echt super grappig!!!

honeybucket

Avatar

Pixar heeft de laatste tijd veel mooie films gemaakt(ook de korte filmpjes zijn leuk :]). Jammer dat ze komende jaren meer sequels gaan maken, maarja pixar kennende zullen ze het toch wel weer tot iets moois weten te maken.

aspers

Avatar

Ook ik heb 'm in New York in 3D mogen aanschouwen. Schitterend! Het verhaal sleept je meteen mee, daar is niet op aan te merken.. en inderdaad, ook qua animaties staat Pixar bovenaan. Het valt je eerst niet op, maar dan zie je het... Hoe doorzichtig de huid van de mensen is, hoe de veren van 'kevin' blinken. WAUW!!!

Julian

Avatar

Ben het niet helemaal mee eens dat deze film technisch minder indrukwekkend is dan bijvoorbeeld Finding Nemo en Ratatouille. Let bijvoorbeeld op de enorme ballonnen-massa waarin elke ballon apart geanimeerd is.

Proxima

Avatar

Julian "Ben het niet helemaal mee eens dat deze film technisch minder indrukwekkend is dan bijvoorbeeld Finding Nemo en Ratatouille. Let bijvoorbeeld op de enorme ballonnen-massa waarin elke ballon apart geanimeerd is."


Dat was ook het eerste wat mij opviel bij die foto Smiley face
Iedere ballon zie je apart, je kan er gewoon doorheen kijken net als in het echt.

Rudebox

Avatar

Belachelijk dat het zóóó onwijs lang duurt voordat wij deze film te zien krijgen. Vond het zelfs zo belachelijk dat ik hem een aantal weken geleden zelfs heb gedownload + gebrand op een dvd. Zo kon ik hem lekker bekijken vanuit mijn luie stoel, met een ballon aan het voeteinde }:

Snap deze actie Pixar niet. Als je illegaal downloaden wilt tegen gaan, moet je niet een half jaar gaan wachten met uitbrengen. Dan vraag je er na mijn mening ook om.

Ik heb er zelfs over na lopen denken, na het zien van de film, om de dvd op te sturen naar het adres van Pixar/Disney en te laten zien in wat voor schitterende kwaliteit ik de film al heb gezien..!!

...maar goed, genoeg gemopperd. De film zelf steekt weer goed in elkaar, al vond ik "Wall-e" iets indrukwekkender qua animatie. Maar goed, dat paste ook beter bij de sfeer van die film.

Zeker niet Pixar slechtste, ik geef hem een 7.5 Smiley face

Steadicam

Avatar

Rudebox "Belachelijk dat het zóóó onwijs lang duurt voordat wij deze film te zien krijgen. Vond het zelfs zo belachelijk dat ik hem een aantal weken geleden zelfs heb gedownload + gebrand op een dvd."
Ik snap niet dat mensen zóóó ongeduldig zijn dat ze een nieuwe Pixar downloaden en in arren moede thuis op tv kijken.:}

CaptainCab

Avatar

Julian "Ben het niet helemaal mee eens dat deze film technisch minder indrukwekkend is dan bijvoorbeeld Finding Nemo en Ratatouille. Let bijvoorbeeld op de enorme ballonnen-massa waarin elke ballon apart geanimeerd is."


Zo indrukwekkend is dat niet hoor, kwestie van een Behavior er aan plakken. Het is niet zo of een persoon elke ballon individueel heeft moeten animeren

Rudebox

Avatar

Steadicam "Ik snap niet dat mensen zóóó ongeduldig zijn dat ze een nieuwe Pixar downloaden en in arren moede thuis op tv kijken.:}"


Dit ongeduld heeft niks te maken met Pixar, ik vind het gewoon raar dat een film pas na een dik half jaar hier in Nederland wordt gereleased. Zeker als je illegaal downloaden tegen wil gaan.

En met armoede viel het wel mee hoor. Mijn "Panasonic TX-P50V10" + hometheaterset konden het prima verdragen :E

Steadicam

Avatar

Ik ben het met je eens dat zo'n grote tussentijd erg frustrerend is, maar ik snap niet dat je dan maar tot downloaden overgaat. Niet omdat ik dat afkeur, maar omdat ik niet begrijp dat je als filmliefhebber zo'n film niet eerst in de bioscoop wilt zien.

In arren moede ('ten einde raad' / 'noodgedwongen') is wat anders dan armoede.

SunChaser

Avatar

Ik wil een film zien als ik er over lees. District 9 was 5 weken geleden al in perfecte kwaliteit met subs te zien. Jammer voor de bios dan, zelfde als met Up.

::DFC::Nohands[NL]

Avatar

Lijkt mij een hele mooie film weer, goed onderwerp en verhaal perfect gemixed voor jongen oud!!

Word weer genieten en lachen geblazen!!

Rudebox

Avatar

Steadicam "In arren moede ('ten einde raad' / 'noodgedwongen') is wat anders dan armoede."


Dank je, dit wist ik niet..!! Smiley face

Ik kan mij ook deels inleven in de mening van jouw..!!

Deweb

Avatar

SunChaser "Ik wil een film zien als ik er over lees. District 9 was 5 weken geleden al in perfecte kwaliteit met subs te zien. Jammer voor de bios dan, zelfde als met Up."


En dat is dus waarom men moet oppassen dat men niet té vroeg reclame gaat maken voor een film. Als de film dan in de bioscoop is, gaan mensen nog wel eens naar de bioscoop in de veronderstelling dat 'ie al op DVD te zien is. Met als gevolg dat ze dan kunnen besluiten tot het downloadden van een film, met gederfde inkomsten als gevolg.

Overigens heb ik ontdekt dat ik een Pixar toch het liefste op groot scherm zie, dus heb ik braaf gewacht. Nu is het nog de vraag of ik 'm in 3D bekijk (waarin Pathe de film voornamelijk op het scherm brengt) of gewoon plat. Plat is volgens De Volkskrant nét ietsje beter.

Spijker

Avatar

Deweb "Plat is volgens De Volkskrant nét ietsje beter."


Kun je dit misschien uitleggen? Ice Age DOTD was mijn eerste "echte" 3D ervaring en vond dat echt super! Kan een 3D versie ook slechter zijn?

timdekw

Avatar

Ik heb de film zojuist gezien en vond het wel een leuke film, maar weinig spectaculair.
Ik verwachte trouwens wel iets meer dan wat ik uiteindelijk heb gekregen.
Er zaten best een aantal grappige momenten in de film, maar niet genoeg om mij de hele film geboeid te houden, ik ben toch wel een beetje teleurgesteld. De film was niet zo slecht (naar mijn mening) als Cars, maar absoluut geen Finding Nemo of Wall-E.
En ik zag het nut niet in van de film in 3D er werd echt totaal niets mee gedaan. Alsof de film al af was en ze later besloten “Ow laten we er een 3D film van maken dat is momenteel populair”. Zonde van mijn €2,50 die ik er extra voor moest betalen.
Al met al geef ik de film een 7 als ik het een cijfer moet geven.

Armani

Avatar

Voor mij is Up zonder twijfel het mooiste wat ik ooit van Pixar gezien heb. Ik had niet verwacht dat ze de kwaliteit van Finding Nemo of Wall-E zouden overtreffen, maar vind dat het ze toch gelukt is. De film is namelijk beurtelings zeer ontroerend, dan weer hilarisch en dan weer spannend. Daarbij was de karakteranimatie onwaarschijnlijk sterk, net als de stemmen van de twee hoofdrolspelers. Maar wat de film echt zo bijzonder maakt, is het prachtige, humanistische verhaal dat er aan ter grondslag ligt. Dit is gewoon perfectie.

aspers

Avatar

timdekw "Ik heb de film zojuist gezien en vond het wel een leuke film, maar weinig spectaculair.
Ik verwachte trouwens wel iets meer dan wat ik uiteindelijk heb gekregen.
Er zaten best een aantal grappige momenten in de film, maar niet genoeg om mij de hele film geboeid te houden, ik ben toch wel een beetje teleurgesteld. De film was niet zo slecht (naar mijn mening) als Cars, maar absoluut geen Finding Nemo of Wall-E.
En ik zag het nut niet in van de film in 3D er werd echt totaal niets mee gedaan. Alsof de film al af was en ze later besloten “Ow laten we er een 3D film van maken dat is momenteel populair”. Zonde van mijn €2,50 die ik er extra voor moest betalen.
Al met al geef ik de film een 7 als ik het een cijfer moet geven."


Kan mij totaal NIET vinden in jouw commentaar... vond UP hartverwarmend, spannend en leuk! De tijd vloog voorbij en elke minuut was een grote verassing. Vond Cars ook helemaal niet slecht... zwaar ondergewaardeerde film!

En over het 3D gebruik zou je eigenlijk de nieuwe Veronica gids even moeten lezen. Staat een groot interview in. En bij Pixar wilde ze juist NIET dat je als kijker steeds dacht 'hee, weer een 3D effect'. Het bekende 'voorwerp dat naar je toe steekt' grapje hebben ze dus bewust niet gedaan. Het gaat veel dieper, en speelt onbewust in op je gevoel... Dus ook wat dat betreft weer alle credits voor PIXAR...

Thiver

Avatar

Moviefreak20 "Maar wat de film echt zo bijzonder maakt, is het prachtige, humanistische verhaal dat er aan ter grondslag ligt."

Exact. Ik heb het niet besproken in de recensie maar misschien wel het beste stuk in de film is de opening, Carls levensoverzicht. Hoe een tamelijk complex gebeuren als de uitslag van een vruchtbaarheidsonderzoek wordt teruggebracht tot één simpele beweging van twee personages is een staaltje vakmanschap waar je u tegen zegt.

aspers "En over het 3D gebruik zou je eigenlijk de nieuwe Veronica gids even moeten lezen. Staat een groot interview in. En bij Pixar wilde ze juist NIET dat je als kijker steeds dacht 'hee, weer een 3D effect'. Het bekende 'voorwerp dat naar je toe steekt' grapje hebben ze dus bewust niet gedaan."

En gelukkig. Bij Beowulf vond ik het al tamelijk irritant... en die keek ik dan nog in 3D. Bij The Finale Destination, die ik niet in 3D keek, was het helemaal erg.

benjamin

Avatar

Ik heb al mijn ticket voor morgenavond en geweldig veel goesting. En 3D kan toch niet slechter zijn, het beeld is gewoon veel mooier.

honeybucket

Avatar

Persoonlijk vind ik bij 3D de brillen een beetje te zwaar. Ik prefereer toch gewoon normaal beeld. Ook vind ik het niet bijster veel toevoegen.

Evertdv

Avatar

Eindelijk gezien dit weekend, mijn eerste reactie is dat het Pixars beste tot nu toe is.
Wall-E vind ik uberhaupt redelijk overschat, heb hem nu twee keer gezien en is erg goed, maar lang geen Finding Nemo of Ratatouille.
Misschien volgende week nog een keer, maar dan in 3D...

Was ik trouwens de enige die bij heel wat scenes moest denken aan King Kong, de presentatie van het skelet door Muntz of al die vliegtuigjes die Russell proberen neer te halen als hij aan die tuinslang hangt.... En bij de laatste scene aan Scent of a Women, vrijwel dezelfde opkomst op dat podium van Pacino en Carl.

Ik durf het bijna niet te zeggen, maar voor mij staat Up voorlopig naast The Lion King als beste animatiefilms ooit, in ieder geval zijn het de enige twee die mij bijna (Lion King echt) tot tranen kregen Smiley face

benjamin

Avatar

Ik ben hem nu ook gaan zien en man, wat een goede film.

SunChaser

Avatar

‘Als het vuur gedoofd is dan komen de wolven,’ zongen Acda en De Munnik ooit. Daarmee werd bedoeld dat juist wanneer het vuur in een mens is gedoofd, de drang naar avontuur de kop opsteekt...

Wat een onzin. Hiermee bedoelen ze dat als je ergens niet meer in gelooft het einde zoek is en dat anderen misbruik van je maken.

HansGaatNooitNaarDeBios

Avatar

Prachtige film, prachtige thema's. Pixars' beste. Spoiler: ik zag zowaar het profiel van de 'echte' Lost World, een film uit de 20er jaren naar een roman van Arthur Conan Doyle, beter bekend als de schepper van Sherlock Holmes.

acties