Blu-ray

Blu-Ray Review: The Dark Knight (Special Edition)

Precies twee jaar na de plotselinge dood van Heath "The Joker" Ledger.

door Bram de Groot op 22.01.2010 om 16:14 in Blu-ray


Regie: Christopher Nolan | Cast: Christian Bale (Bruce Wayne/Batman), Heath Ledger (The Joker), Aaron Eckhardt (Harvey Dent), Michael Caine (Alfred Pennyworth), Maggie Gyllenhaal (Rachel Dawes) e.a. | Speelduur: 147 minuten | Jaar: 2008 | Retail release: 10 december 2008 | EAN: 7321906176570 | FilmTotaal Recensie

In het jaar dat de superheldenfilming een hoogtepunt bereikte met films over Iron Man, Hulk, Hellboy en zelfs het geheel nieuwe personage Hancock, verscheen ook The Dark Knight. Dit vervolg op Christopher Nolans reboot Batman Begins (2005) kwam om meerdere redenen groot in het nieuws. Het startte met een enorme viral marketingcampagne waarin met name de villain The Joker een grote rol speelde. Het overlijden van acteur Heath Ledger op 22 januari 2008 maakte de hype compleet waardoor TDK tot aan de première in juli 2008 niet uit het nieuws was weg te slaan. Of het uiteindelijke succes te danken is aan de plotselinge dood van Ledger, blijft voor altijd een vraag. The Dark Knight maakte de beloftes namelijk meer dan waar en werd internationaal geprezen door de critici. Het kreeg in 2009 acht Oscarnominaties, waarvan het er twee won, en staat tegenwoordig negende in de IMDb Top 250. In de Box Office brak "The Caped Crusader" vele records en eindigde boven de $1 miljard dollar. Nu exact twee jaar na het overlijden van Heath Ledger alsnog een Blu-Ray Review van één van de meest besproken films van het afgelopen decennium.

In The Dark Knight rolt Batman, met de hulp van politieagent Jim Gordon en officier van justitie Harvey, de resterende bendes in Gotham City op. Maar wanneer een psychopathische crimineel, beter bekend als The Joker, de straten onveilig maakt, vervalt de stad in een enorme chaos.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer of klik door naar de HD versies.

WAARDERING & BOX OFFICE
De film wint twee Oscars na acht nominaties. Heath Ledger wordt bekroond voor zijn bijrol als The Joker en ook voor de Sound Editing ontvangt Nolans comicverfilming het felbegeerde beeldje. Op Rotten Tomatoes krijgt The Dark Kinght 94% (Top Critics: 90%). De IMDb noteert een 8.9 (bij 417 duizend stemmen) en daarmee staat TDK op een 9e plaats in de IMDb Top 250. Op FilmTotaal is het cijfer een 8.7. Naar aanleiding van zijn recensie gaf FT-recensent Kaj van Zoelen de volle 5 sterren aan de sequel op Batman Begins.
De kritische reactie van de vaste FilmTotaal bezoeker Tukkerstein: Goede film, maar niet zo goed als uit de meeste recensies blijkt en zeker geen nummer 1. Camerawerk, montage, de donkere sfeer en de bijbehorende muziek waren natuurlijk weer prima. Acteerprestaties waren opnieuw erg goed, vooral die van Michael Caine en Heath Ledger. Zij zorgen ervoor dat Bale's acteerprestaties minder opvallen. De actiescenes zijn dik in orde maar vind ik nogal fragmentarisch door de hele film gemonteerd, waardoor de actie nooit echt goed van de grond komt. Daarnaast vind ik de vele "morele vraagstukken" die in de film worden behandeld weinig subtiel uitgewerkt (de monoloog van Batman aan het einde...). Kortom, een prima (Batman)film, maar perfect is-ie zeker niet. Maggie Gyllenhaal als Rachel vond ik trouwens behoorlijk matig acteren.
Met een budget van $185 miljoen opende The Dark Knight midden juli 2008 met een recordbedrag van ruim $158 miljoen en eindigde uiteindelijk op ruim $533 miljoen. Wereldwijd stopte de teller op een ruime $1 miljard. Hier is overigens wel een beperkte re-release voor nodig in januari 2009. In Nederland draaide de film goed, maar niet overweldigend, met een opbrengst van $7,2 miljoen.

DE BLU-RAY DISK
We bekijken de dubbel disc Blu-Ray Special Edition. Het exemplaar is verpakt in een prachtig vormgegeven steelcase verpakking. Op de hoes zien we uiteraard Batman, op zijn badpot, maar er ontbreekt een (logische?) afbeelding van The Joker. Een foto van het exemplaar (muisklik voor een vergroting):DE EXTRA'S
De twee Blu-Ray discs bevatten een beperkt aantal extra's. Op de eerste disc zijn naast de hoofdfilm de volgende extra te raadplegen:

Play Movie with Focus Points * * * *
Tijdens de film komen er een kleine 20 focus points voorbij, die geraadpleegd kunnen worden door op een icoontje "te klikken". Er wordt vervolgens een kortere docu opgestart, waarna de film vervolgens weer verder gaat. De focus points kunnen ook afzonderlijk of achter elkaar worden bekeken via het menu.

Op de tweede schijf staan de volgende extra's:

Batman Tech * * * * *
Bijna 46 minuten lang info over alle high-tech stuff in de film, zoals de riem van Batman, de Batpod en de Batmobile. De reden waarom Batman zich richt op allerlei coole gadgets is een belangrijk discussieonderwerp. Ook wordt er veel gekeken naar het Batman personage uit de strips. Erg gaaf!

Batman Unmasked: The Psychology Of The Dark Knight * * * * *
Vanuit een psychologisch oogpunt wordt er gesproken over het personage Batman en zijn alter ego Bruce Wayne. Hoe denkt hij, hoe denken wij over hem en wat valt er nog meer over hem te zeggen. Ook weer een prima docu. Misschien iets diepgaander dan de voorgaande docu.

Gotham Tonight * * * * *
Zes episodes van het fictieve nieuwsprogramma Gotham Tonight met de titels Election Night, Billionaire Without A Cause, Escalation, Top Cop, Cops and Mobsters en Gotham's White Knight. In totaal duren de episodes ruim drie kwartier. Er wordt aandacht besteed aan (de strijd tussen) Harvey Dent, de politie, de maffia en Batman. Ook komt de familie Wayne uitgebreid in beeld. In één van de episodes is Salvatore Maroni (Eric Roberts) te gast. Briljant.

The Galleries * * *
Vier afzonderlijke galerijen met stilstaande extra's, bestaande uit Joker Cards, Concept Art, Poster Art en Production Stills. Leuk om eens doorheen te bladeren.

Trailers and More * * * *
Drie trailers en zes tv-spots met de titels Anarchy, Alter Ego, Aggressive Expansion, One Rule, Avenge en Madness. Erg leuk om terug te zien, helaas niet ondertiteld.

BEELD EN GELUID
Getest op Beeld via de Panasonic plasma TH-42PZ80E, Blu-Ray via de Sony PlayStation 3, geluid via Harman Kardon HS 200.

Beeld: De Blu-Ray van The Dark Knight komt volgens de hoes in 1080p HD in 2.4 : 1 en in 1.78 : 1 (beeldvullend) voor de IMAX scènes. De extra's zijn niet altijd in HD. Zoals bij menigeen ondertussen bekend is, valt er niets negatiefs aan te merken op de beeldkwaliteit. Mogelijk is het voor sommige kijkers een beetje storend dat het beeld soms van beeldvullend (IMAX) verwisseld met de standaard breedbeeldverhouding. Dit weegt echter niet op tegen de geweldige superstrakke en scherpe beeldkwaliteit. De vele donkere beelden zijn haarscherp waardoor alles goed zichtbaar blijft. De IMAX scenes (zoals de bankoverval in de openingsscène) zijn adembenemend en geven de standaard aan voor een Blu-Ray uitgave. Een dikke 10.

Geluid: Er wordt een Engelse geluidstracks in Dolby TrueHD 5.1 meegeleverd. De Duitse, Spaanse, Franse, Portugese en Italiaanse tracks komen in Dolby Digital 5.1. De geluidskwaliteit en meegeleverde talen bij de extra's varieert. Ook over het geluid niets meer dan lof. De donkere lage geluiden zijn sterk voelbaar en slepen je mee in de verschillende actiescènes. Daarbij komt ook nog eens de geweldige stem van Ledger om de hoek. Hoewel de Blu-Ray helaas nog niet getest is op een 5.1 set (deze volgt naar verwachting spoedig), kan gezegd worden dat dit geluid alles overtreft. Ook hier een dikke 10.

Ondertitels: De ondertitels bij de film zijn in het Nederlands, Engels, Deens, Duits, Spaans, Portugees, Frans, Italiaans, Noors, Zweeds, Fins, Chinees, Koreaans en Engels voor doven en slechthorenden. Bij de extra's worden meer talen meegeleverd.

CONCLUSIE
Het succes van The Dark Knight en het overlijden van Heath Ledger kunnen nooit meer los van elkaar gezien worden. Desondanks zet Nolan een prachtfilm neer in verhaal, beeld en geluid. De grote vraag is echter wat er gaat komen ná The Dark Knight. Het is moeilijk voor te stellen dat er iemand anders dan Christian Bale in de huid klimt van Batman. Ook de regie is eigenlijk voorbestemd voor Christopher Nolan. Maar de grootste vraag is misschien wel of de film überhaupt overtroffen kan worden na de meesterlijke rol van wijlen Heath Ledger.
De Blu-Ray uitgave van ruim een jaar terug is de topper op het gebied van High Definition. Het beeld en geluid zijn subliem. De mooie hoes was mogelijk de eerste steelcase voor een grote Blu-Ray titel en de toegevoegde extra's zijn niet zozeer uitgebreid, maar wel indrukwekkend. Deze Blu-Ray titel is niet weg te denken uit de collectie van de doorgewinterde High Definition fanaat.

Beeld
10
Geluid
10
Extra's
8
Verpakking
8
Eindcijfer
9


VERKRIJGBAARHEID
Naast de 2 disc Blu-Ray Steelcase versie is er ook een single disc Blu-Ray verkrijgbaar in de Warner Bros. Blu-ray Essentials budgetreeks. Op DVD zijn meerdere versies verkrijgbaar (ook met Steelcase), o.a. bij de FilmTotaal DVD shop.


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal


Met dank aan de persoonlijke collectie.

13 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Rien

Avatar

Waarom wordt eigenlijk niet de hele film in "IMAX formaat" afgespeeld?

Bram

Avatar

Rien "Waarom wordt eigenlijk niet de hele film in "IMAX formaat" afgespeeld?"


Misschien om aan te geven welke formaten in IMAX zijn opgenomen en welke niet.

Remco

Avatar

Beetje late review dacht eerst dat er een nieuwe editie uit was ;).
Ik heb deze blu ray ook maar kwa extra's stelt hij diep teleur ik had echt verwacht een soort tribute of achter de schermen footage mbt Heath Ledger. Bijv de make up of wat dan ook. Is dat er eigenlijk wel ? ik heb namelijk nergens iets gezien in die trend wat toch absurd is voor een film van deze omvang.
Deleted scenes kan ik me nog voorstellen aangezien Nolan bijna al het materiaal wat er is gebruikt. Dit stelde me echt teleur gezien het succes van de film etc. De transfer is wel helemaal dik in orde gelukkig T+)

Awas Iku Setan

Avatar

Remco "Beetje late review dacht eerst dat er een nieuwe editie uit was ;).
Ik heb deze blu ray ook maar kwa extra's stelt hij diep teleur ik had echt verwacht een soort tribute of achter de schermen footage mbt Heath Ledger. Bijv de make up of wat dan ook. Is dat er eigenlijk wel ? ik heb namelijk nergens iets gezien in die trend wat toch absurd is voor een film van deze omvang.
Deleted scenes kan ik me nog voorstellen aangezien Nolan bijna al het materiaal wat er is gebruikt. Dit stelde me echt teleur gezien het succes van de film etc. De transfer is wel helemaal dik in orde gelukkig T+)"

Inderdaad heel jammer dat je niets in de extra's terug ziet van Heath Ledger in deze verder een
nette Blu-Ray SE van TDK .
Ik denk dat ze het bewust hebben gedaan , een misser naar mijn mening .
Maar ja...Let's put a smile on your face..WWUUUHAHAHAHAHAHA :E

leidenaar

Avatar

Tering,is Ledger alweer 2 jaar dood,wat gaat de tijd snel,als je mij had gevraagt had ik gezegt een jaar geleden ofzo.

Remco

Avatar

Awas Iku Setan "Inderdaad heel jammer dat je niets in de extra's terug ziet van Heath Ledger in deze verder een
nette Blu-Ray SE van TDK .
Ik denk dat ze het bewust hebben gedaan , een misser naar mijn mening .
Maar ja...Let's put a smile on your face..WWUUUHAHAHAHAHAHA :E"


Haha gelukkig maakt de film een hoop goed inderdaad. Het mooie is dat ik nog weet dat aangekondigd werd dat Heath Ledger de rol van de Joker op zich zou nemen. En ook ik had dezelfde reactie als iedereen namelijk dat je hem niet echt in die rol zag met bijv. films als The Patriot of 10 Things I Hate About You in gedachten. Zo zie je maar dat kritiek leveren van tevoren weinig zegt want ik vond hem echt weergaloos in de film. Had graag gezien dat hij in een eventueel vervolg terug zou komen maar helaas. Ik twijfel eigenlijk of er meer footage van hem te vinden is als de Joker achter de schermen. Ik heb er nog nooit wat van kunnen vinden (youtube etc)

leidenaar

Avatar

Remco "Haha gelukkig maakt de film een hoop goed inderdaad. Het mooie is dat ik nog weet dat aangekondigd werd dat Heath Ledger de rol van de Joker op zich zou nemen. En ook ik had dezelfde reactie als iedereen namelijk dat je hem niet echt in die rol zag met bijv. films als The Patriot of 10 Things I Hate About You in gedachten. Zo zie je maar dat kritiek leveren van tevoren weinig zegt want ik vond hem echt weergaloos in de film. Had graag gezien dat hij in een eventueel vervolg terug zou komen maar helaas. Ik twijfel eigenlijk of er meer footage van hem te vinden is als de Joker achter de schermen. Ik heb er nog nooit wat van kunnen vinden (youtube etc)"


Ben ik helemaal met je eens,ik dacht ook dat het een slechte keuze was en achteraf is er opeens geen acteur te noemen waarvan je weet dat die t zeker beter gedaan had,perfecte keuze.
Toen ik geruchten nu hoorde dat Eddie Murphy maybe The Riddler zou spelen heb ik dus ook niks gezegt,eerst zien,met Nolan aan het roer ga ik bij geen enkele casting van tevore klagen,hoewel ik wel de vrouwen(holmes en Gyllenhal ofzo) niet zo goed gecast vind.

Remco

Avatar

leidenaar "Ben ik helemaal met je eens,ik dacht ook dat het een slechte keuze was en achteraf is er opeens geen acteur te noemen waarvan je weet dat die t zeker beter gedaan had,perfecte keuze.
Toen ik geruchten nu hoorde dat Eddie Murphy maybe The Riddler zou spelen heb ik dus ook niks gezegt,eerst zien,met Nolan aan het roer ga ik bij geen enkele casting van tevore klagen,hoewel ik wel de vrouwen(holmes en Gyllenhal ofzo) niet zo goed gecast vind."


Kritiek leveren is altijd een makkelijk iets en uiteraard ben ik er zelf ook weleens schuldig aan. Maar vergeten wordt weleens hoe moeilijk het is om een goede film te maken en alle tijd die erin gaat zitten.
The Dark Knight was zo'n film voor mij waar alles samen kwam. Goed camerawerk, goede aktie, uitstekende muziek en het misschien wel het belangrijkste: geweldig aardig acteerwerk en niet alleen van Ledger.
Ik heb ook mensen horen zeggen dat het zonder Ledger een slechte film was wat in mijn ogen onzin is maar hij heeft het zeker naar een hoger niveau getild.
Het is wel een genre film waarvoor je open moet staan natuurlijk omdat het een comic film is maar wel één die de grens met een reguliere speelfilm aardig doet vervagen.

Decepticon

Avatar

Remco "Beetje late review dacht eerst dat er een nieuwe editie uit was"
Dat vind ik ook, heb de steelcase al meer dan een jaar in huis, direct gekocht toen die uitkwam.

Ben het verder met je eens, idd de extra's vallen wat tegen.

Decepticon

Avatar

Rien "Waarom wordt eigenlijk niet de hele film in "IMAX formaat" afgespeeld?"
Ja, dat snap ik ook niet helemaal:}
De camera's waren nu eenmaal gehuurd/gekocht, er is zelfs 1 gesneuveld tijdens de achtervolgingscene onder de grond/in tunnel, zoals te zien was in de extra's.

Weet iemand trouwens waar de 4 IMAX scenes van Transformers Revenge of the Fallen gebleven zijn?? Ik heb ze nergens gezien op de blu-ray, niet in de film, niet bij de extra's:(

Robkorv

Avatar

Rien "Waarom wordt eigenlijk niet de hele film in "IMAX formaat" afgespeeld?"


Omdat niet alle scenes zijn opgenomen met een IMAX camera.

Decepticon

Avatar

KweeK "Omdat niet alle scenes zijn opgenomen met een IMAX camera."
LOL:+

Robkorv

Avatar

Decepticon "
Weet iemand trouwens waar de 4 IMAX scenes van Transformers Revenge of the Fallen gebleven zijn?? Ik heb ze nergens gezien op de blu-ray, niet in de film, niet bij de extra's:("


Die staan op een speciale uitgave die alleen bij Wallmart te koop is.
http://bluray.highdefdigest.com/2780/transformers-revenge_imax.html

nieuwslaatste nieuws

meest populair