Nu ook Avatar 4-D

3-D films zijn zo 2009!

Naast dat Avatar wereldwijd in zowel de 3-D als de gewone bioscoopzalen vele records verbreekt, is de film ook een enorm succes in een ander D formaat. In Korea is de film namelijk in 4-D bioscopen te zien. De zalen hebben naast een 3-D scherm ook bewegende stoelen, waterspuiters, laserlichten en geurverspreiders. Tijdens de voorstelling worden er meer dan 30 effecten gebruikt. De ticketprijs ligt hierdoor overigens wel een stuk hoger: $15,80 i.p.v. $6,90.

In 2008 begonnen de 4-D voorstellingen met de film Journey to the Center of the Earth. Al snel werden er drie andere 4-D bioscopen geopend. Tom Oh, een grote man bij 20th Century Fox Korea, over Avatar 4-D "We (started to) prepared the ‘Avatar’ 4-D ride last summer". Samen met Animation Picture Co. uit Los Angeles worden er nu tien films ontwikkeld in 4-D.

In de jaren '50 en '60 werd er in Amerika al geprobeerd om mensen naar de bioscoop te lokken met Smell-O-Vision. Dit faalde vanwege het kostenplaatje. Overigens worden meerdere van de eerder genoemde effecten gebruikt in verschillende attractieparken.



NieuwsFilm

meest populair