Avatar (2009)

Avatar: een nieuw begrip in de filmgeschiedenis?
play

7,9 details

  • 162 Min
  • Actie
  • Avontuur
  • Sci-Fi
  • Thriller
  • Fantasy
  • Verenigde Staten
  • Verenigd Koninkrijk
162 Min Verenigde Staten

Jake Sully is een gehandicapte oorlogsveteraan in de toekomst, die onvrijwillig met enkele anderen naar de planeet Pandora wordt gebracht om deze te koloniseren voor de mensheid op Aarde. Deze planeet wordt bewoond door de Na'vi, een mens-achtig ras met hun eigen taal en cultuur. De Na'vi doen er alles aan hun volk te beschermen tegen de mensen en Sully raakt betrokken bij hun vrijheidsstrijd, en wordt ook verliefd op één van hen.

Alt titel
James Cameron's Avatar, Avatar: An IMAX 3D Experience
Regie
James Cameron
Cast
Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Sam Worthington, Michelle Rodriguez, Stephen Lang, Giovanni Ribisi, Joel David Moore, Wes Studi, CCH Pounder, Matt Gerald, Scott Lawrence, Dileep Rao, Laz Alonso, Sean Anthony Moran, Jason Whyte, Sean Patrick Murphy, James Pitt, Kelly Kilgour.
Budget
$ 237.000.000
Opbrengst
$ 2.781.505.847
Release
10.12.2009
Release NL
17.12.2009
Release DVD
20.04.2010

Filmtotaal Recensie

Regie: James Cameron | Cast: Sam Worthington (Jake Sully), Zoe Saldana (Neytiri), Sigourney Weaver (Grace), Michelle Rodriguez (Trudy Chacon), Stephen Lang ( Miles Quaritch), e.a. | Speelduur: 162 minuten | Jaar: 2009

Elke zichzelf respecterende filmliefhebber kijkt al sinds de definitieve aankondiging op 14 juni 2005 uit naar de film die aanvankelijk onder de titel ‘Project 880’ door het leven ging en later definitief werd omgedoopt tot Avatar. Na de overweldigende successen van de twee Terminator-films (1984 en 1991), Aliens (1986) en Titanic in 1997, moest regisseur en schrijver Cameron wachten tot de technologieën toereikend waren om zijn verhaal te visualiseren. Er werd gespeculeerd en men wachtte in spanning af. Toen waren daar de eerste beelden, een trailer en verschillende posters. En de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat deze mij sceptisch maakten. Zó mooi zag het er nou ook weer niet uit in een 2D-zaal. En de posters voldeden in alles aan de Hollywoodblockbusterregels: noch vernieuwend, noch inspirerend. Maar gelukkig, zo heel af en toe maakt een film de hype waar. Avatar bleek in staat om mijn scepsis honderdtachtig graden te doen kantelen: wát een film.

Vijftien jaar geleden bedacht Cameron het verhaal rond ex-marinier Jake Sully die in een rolstoel zit. Ondanks zijn handicap wordt hij gerekruteerd voor het Avatarproject omdat hij hetzelfde DNA heeft als zijn tweelingbroer die jarenlang voor deze operatie werd opgeleid, maar voortijdig kwam te overlijden. Een avatar is een wezen van vlees en bloed dat aangestuurd kan worden via de hersenen van slechts één specifiek persoon. Avatars hebben de uiterlijke en fysieke kenmerken van de inwoners van de planeet Pandora: de Na’vi. Op deze voor de mens giftige planeet ligt een enorme hoeveelheid ‘unobtainium’, een mineraal dat in het jaar 2154 extreem waardevol is en de mens koste wat kost wil bemachtigen om de energiecrisis op aarde te kunnen oplossen. Sully moet met zijn avatar, die kan overleven in de atmosfeer van de planeet, zien te infiltreren bij het Na’vivolk om zo het mineraal buit te kunnen maken.

alle artikelen (147)

Avatar Nieuwsberichten

Laatste reacties

Kabol

"...Het zal dan wel aan mij liggen, maar ik ben na een half uur afgehaakt. Saai saai saai en een hoop on......"

chuz

"...Blik op oneindig, verstand op nul, genieten van het sprookje, genieten van de flauwekul. En beter ni......"

Roeltje

"...Oeps, was een jaar terug wel erg enthousiast over dit technisch hoogstandje. Op de Blu ray 3D ziet h......"

Avatar

acties