Recensie

Avatar (2009)

Avatar: een nieuw begrip in de filmgeschiedenis?

door Thomas Hermssen om 08:30 in RECENSIES
Avatar poster
Regie: James Cameron | Cast: Sam Worthington (Jake Sully), Zoe Saldana (Neytiri), Sigourney Weaver (Grace), Michelle Rodriguez (Trudy Chacon), Stephen Lang ( Miles Quaritch), e.a. | Speelduur: 162 minuten | Jaar: 2009

Elke zichzelf respecterende filmliefhebber kijkt al sinds de definitieve aankondiging op 14 juni 2005 uit naar de film die aanvankelijk onder de titel ‘Project 880’ door het leven ging en later definitief werd omgedoopt tot Avatar. Na de overweldigende successen van de twee Terminator-films (1984 en 1991), Aliens (1986) en Titanic in 1997, moest regisseur en schrijver Cameron wachten tot de technologieën toereikend waren om zijn verhaal te visualiseren. Er werd gespeculeerd en men wachtte in spanning af. Toen waren daar de eerste beelden, een trailer en verschillende posters. En de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat deze mij sceptisch maakten. Zó mooi zag het er nou ook weer niet uit in een 2D-zaal. En de posters voldeden in alles aan de Hollywoodblockbusterregels: noch vernieuwend, noch inspirerend. Maar gelukkig, zo heel af en toe maakt een film de hype waar. Avatar bleek in staat om mijn scepsis honderdtachtig graden te doen kantelen: wát een film.

Vijftien jaar geleden bedacht Cameron het verhaal rond ex-marinier Jake Sully die in een rolstoel zit. Ondanks zijn handicap wordt hij gerekruteerd voor het Avatarproject omdat hij hetzelfde DNA heeft als zijn tweelingbroer die jarenlang voor deze operatie werd opgeleid, maar voortijdig kwam te overlijden. Een avatar is een wezen van vlees en bloed dat aangestuurd kan worden via de hersenen van slechts één specifiek persoon. Avatars hebben de uiterlijke en fysieke kenmerken van de inwoners van de planeet Pandora: de Na’vi. Op deze voor de mens giftige planeet ligt een enorme hoeveelheid ‘unobtainium’, een mineraal dat in het jaar 2154 extreem waardevol is en de mens koste wat kost wil bemachtigen om de energiecrisis op aarde te kunnen oplossen. Sully moet met zijn avatar, die kan overleven in de atmosfeer van de planeet, zien te infiltreren bij het Na’vivolk om zo het mineraal buit te kunnen maken.

In het ruim driehonderd miljoen kostende (inclusief promotiekosten) Avatar heeft het verhaal een wat ondergeschikte rol. De film is een mix van uiteenlopende genres en is waarschijnlijk het best te omschrijven als een geanimeerd sciencefictionepos. En dus gaat het vooral om het avontuur en de totale filmervaring. Zoals gezegd heeft Cameron speciale technieken moeten laten ontwikkelen om de film te kunnen realiseren. Voor de avatars en het Na’vivolk waren performance-capturetechnieken nodig. Deze bestonden al, maar moesten drastisch gewijzigd en verbeterd worden. Onder andere om de avatars via hun ogen een ‘ziel’ te geven. Voor het creëren van een volledige 3D-wereld waarin ook veel realtimebeelden zitten was een speciaal camerasysteem vereist en Cameron hielp dat mee ontwikkelen. Daarnaast moesten computersystemen geprogrammeerd worden die de geanimeerde 3D-beelden konden maken en alles konden verwerken tot één film. In een productieproces van vier jaar werd dit alles gerealiseerd.

Al deze moeite loont, want visueel gezien is Avatar een alles overtreffend meesterwerk. De schoonheid en gedetailleerdheid van eigenlijk alles is zo immens en indrukwekkend dat je mond er bijna letterlijk van open valt. Bij een film als deze, vol met shots waar nooit een fysieke camera aan te pas is gekomen, is de ‘cinematografie’ natuurlijk altijd een interessant punt. De shots waarin we meevliegen, vallen of rennen met de geanimeerde karakters zijn precies zoals je ze wilt hebben: prachtig, indrukwekkend, maar niet afleidend in hun extreemheid en zeker niet misselijkmakend. Al zal men de eerste paar minuten van de film misschien toch even moeten wennen aan de 3D-beelden (waarvoor wel degelijk een speciale bril nodig is). Een ander pluspunt zijn de authentiek aanvoelende videologs die we van Sully regelmatig te zien krijgen; ze bieden een goed tegengewicht voor de visueel overdonderende beelden.

Opkomende ster Sam Worthington is een waardige hoofdrolspeler en draagt de film met verve. Hij wordt sterk bijgestaan door de relatief onbekende Zoe Saldana, die we overigens alleen als de geanimeerde Neytiri zien. De tijd dat mensen op basis van performance- capturetechnologie worden genomineerd voor awards lijkt hiermee aangebroken. Sigourney Weaver is de pinnige wetenschapper met een goed hart en bewijst wederom dat ze haar strepen meer dan verdient. De show wordt echter gestolen door de pas recent met Public Enemies (2009) echt bekend geworden Stephen Lang. Wat een fantastisch personage zet hij neer. Hij weet de bikkelharde, conservatieve kolonel Miles Quaritch net aan de goede kant van de karikatuurgrens te houden. Heerlijk.

De film vertelt een klassiek verhaal en is inhoudelijk gezien een uitgesproken epos. Dit betekent inclusief de rechtlijnige, ietwat gemakzuchtige en voorspelbare narratieve kenmerken. De strijd tussen goed en kwaad is zoals in nagenoeg alle genregenoten uiterst zwart-wit. En verrassende plottwists hoef je ook niet te verwachten. Ook de thematiek is weinig verrassend: de mensheid leert niet van hun geschiedenis en houdt in hun zoektocht naar rijkdom geen rekening met de natuur (moeder aarde) of inheemse bevolking. Gelukkig ligt het er niet al te dik bovenop. Daarnaast doen bepaalde delen van het verhaal wel erg denken aan klassiekers als The Matrix en is Giovanni Ribisi, door zijn relatief jonge leeftijd en weinig indrukwekkende postuur, een tikkeltje miscast als missiebaas Parker Selfridge. Het frappante en tegelijk bewonderenswaardige van Avatar is dan weer dat het je eigenlijk allemaal niets uitmaakt. De film grijpt je in de eerste paar minuten vast en laat je 162 prachtige minuten lang niet meer los.

Er werd vooraf voorspeld dat Avatar een mijlpaal gaat vormen. Dat we zouden gaan spreken van de tijd vóór en de tijd ná Avatar. Of dat zo zal zijn, is uiteraard lastig aan te geven. Eigenlijk moeten we ons daar ook niet aan wagen, de film moet dat zelf gaan bewijzen. Wat wel vast te stellen is, is dat Cameron voor een veel grotere impact zorgt dan Robert Zemeckis tot nu toe gedaan heeft met zijn performance-capture-3D-animatiefilms The Polar Express (2004), Beowulf (2007) en het recente A Christmas Carol (2009). Zemeckis gebruikte deels dezelfde technieken, maar zijn films zijn minder realistisch en schieten op narratief vlak stuk voor stuk tekort. Cameron is ook niet de meest vernieuwende verhalenverteller die er bestaat, maar hij is een groot filmmaker en bovendien de eerste die deze (nieuwe) 3D-capturetechnieken inzet ten behoeve van de totale filmervaring. Op die manier vormt Avatar zeker een nieuw begin in de filmgeschiedenis. Het is een filmervaring zoals je die zelden of nooit meemaakt. Doe jezelf dus niet tekort en ga Avatar zien in een IMAX 3D-zaal. Mijn excuses aan de overige bioscoopexploitanten, al is Cameron natuurlijk de ware schuldige.

71 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

timdekw

Avatar

Morgenochtend om 9:30 in een IMAX 3D zaal kom ik er zelf achter of ik de film geweldig vindt of niet, maar ik ben in ieder geval blij te horen dat iemand er al laaiend enthousiast over is. Ik kan helaas niets over je stukje inhoudelijk zeggen, want heb alleen de eerste dikgedrukte alinea en de laatste alinea gelezen, omdat ik inhoudelijk niet al teveel wil weten over het verhaal.
Ben Benieuwd!!

filmgast

Avatar

Gisteren in Amsterdam gezien. mijn 5 sterren meer dan waard. Ik zat af en toe echt met kippenvel te kijken. Mooie film, visueel en het verhaal. (en ja, het verhaal dat heb je al in honderden dan al niet duizenden andere films gezien maar het blijft wel vet)

benjamin

Avatar

En plots is die hype helemaal gerechtvaardigd. Ik kijk er naar uit.

wouter1979

Avatar

Vanavond!
IMAX!
Schouwburgplein!

Bateman

Avatar

Fijne Recensie. Kreeg een beetje kippevel van de zin dat een film af en toe aan de hype voldoet... Heerlijk.

Vanavond gaan we hem zien. En vrijdag nog een keer!

Jesse99

Avatar

benjamin "En plots is die hype helemaal gerechtvaardigd. Ik kijk er naar uit."


Daar is toch wel iets meer voor nodig dan een recensie van filmtotaal?
Er werden hier laatst nog 4,5 sterren uitgedeeld aan Komt een vrouw bij de dokter. Brrrrr.

Hoe dan ook: ik ben benieuwd! Ga niet naar Imax maar in Pathe Spuitheater hebben ze ook flinke schermen.

dragonspirit

Avatar

Ik zou zelf iets gematigder zijn in een cijfer. Wat het nadeel vaak is van een film als deze, waar special effects de boventoon voeren en het verhaal eigenlijk niet zo bijzonder is, is dat de film vaak niet blijft hangen.

Voor het totaal plaatje van een film, vind ik dus het verhaal zeker wel belangrijk en van wat ik tot nu toe over het verhaal heb gehoord, is het gewoon een moderne versie van Pocahontas, The New World of welke andere film dan ook waarbij de plot gaat over een persoon die aanvallen moet uitvoeren op de vijanden door te infiltreren, daarna er achter komt dat zijn vijand helemaal zo slecht nog niet is en dus maar voor de andere partij gaat vechten.

Ik ben persoonlijk nog steeds skeptisch. Ik wil de film zeker wel zien en zal hem vast geweldig mooi vinden, maar maakt dat de film ook fantastisch? Iets wat een 9 eigenlijk wel impliceert.

flightart

Avatar

Ik had het stiekem leuker gevonden als Avatar nu flink was afgezeken in de recensie, na de onaflatende propagandamachine hier op FT. Ik ga hem zelf vrijdag zien (in Imax 3D), dus who knows?

filmgast

Avatar

dragonspirit "Ik zou zelf iets gematigder zijn in een cijfer. Wat het nadeel vaak is van een film als deze, waar special effects de boventoon voeren en het verhaal eigenlijk niet zo bijzonder is, is dat de film vaak niet blijft hangen.

Voor het totaal plaatje van een film, vind ik dus het verhaal zeker wel belangrijk en van wat ik tot nu toe over het verhaal heb gehoord, is het gewoon een moderne versie van Pocahontas, The New World of welke andere film dan ook waarbij de plot gaat over een persoon die aanvallen moet uitvoeren op de vijanden door te infiltreren, daarna er achter komt dat zijn vijand helemaal zo slecht nog niet is en dus maar voor de andere partij gaat vechten.

Ik ben persoonlijk nog steeds skeptisch. Ik wil de film zeker wel zien en zal hem vast geweldig mooi vinden, maar maakt dat de film ook fantastisch? Iets wat een 9 eigenlijk wel impliceert."


Ja, dat maakt de film fantastisch. Deze film zal één van je mooiste filmervaringen zijn. Vele malen kippenvel gekregen en dat is nog geen enkel andere film gelukt bij mij, dus vanuit dat opzicht moet ik echt zeggen: Mooie film, visueel maar ook het "standaard" verhaal is mooi uitgewerkt.

dragonspirit

Avatar

Visualcatch "Ja, dat maakt de film fantastisch. Deze film zal één van je mooiste filmervaringen zijn. Vele malen kippenvel gekregen en dat is nog geen enkel andere film gelukt bij mij, dus vanuit dat opzicht moet ik echt zeggen: Mooie film, visueel maar ook het "standaard" verhaal is mooi uitgewerkt."


Dan ben je toch echt of heel ongevoelig, of er zijn nog heel wat onroerende films die je echt eens zou moeten kijken hoor. Er zijn zat films die mij kippenvel bezorgen. Maar ik zal je mijn oordeel wel laten weten als ik Avatar heb gezien, maar dat kan nog even duren. Eerst op vakantie naar Colombia.

tomac

Avatar

Op Nu.nl is ook een review te vinden. 3 sterren krijgt ie... Men vindt het een hoog Smurf gehalte hebben.

dragonspirit

Avatar

tomac "Op Nu.nl is ook een review te vinden. 3 sterren krijgt ie... Men vindt het een hoog Smurf gehalte hebben."


Zonder echt reclame te willen maken, op de site waar ik zelf voor schrijf. www.moviesense.nl ook. Bij ons krijgt hij 4 sterren.

Jesse99

Avatar

tomac "Op Nu.nl is ook een review te vinden. 3 sterren krijgt ie... Men vindt het een hoog Smurf gehalte hebben."


Nee, men vindt het moeilijk meeleven met de blauwe aliens...

filmgast

Avatar

dragonspirit "Dan ben je toch echt of heel ongevoelig, of er zijn nog heel wat onroerende films die je echt eens zou moeten kijken hoor. Er zijn zat films die mij kippenvel bezorgen. Maar ik zal je mijn oordeel wel laten weten als ik Avatar heb gezien, maar dat kan nog even duren. Eerst op vakantie naar Colombia."


Ik ben een echte filmliefhebber en heb vele films gezien maar ik krijg zelden een brok in mijn keel of kippenvel. Ik weet ook niet hoe het komt. En ik ben ook niet van het kaliber horrorfan ofzo. Maar ik kan je wel vertellen dat dit een mooie filmervaring is. Ikzelf vond het fantastisch maar over smaak valt niet te twisten Smiley face

Aston

Avatar

Jesse99 "Nee, men vindt het moeilijk meeleven met de blauwe aliens..."

Daar was ik ook al bang voor dat het zo zou zijn.

Ik kan helaas pas 4 januari:(

Mellie

Avatar

Als ik zo de reacties lees ben ik toch bang dat de film de hype niet helemaal waar gaat maken.

Ten eerste, de visuele pracht blijkt toch echt pas goed tot zijn recht te komen in speciaal daarvoor bestemde zalen. Tja, dat is voor de fanatiekelingen leuk, maar de massa zal toch gewoon naar de bios om de hoek willen. Wat blijft er dan van over?

Ten tweede, het verhaal spreekt totaal niet tot de verbeelding! De kracht bij Titanic lag in het bekende verhaal van de boot der boten gecombineerd met een sappig verhaal voor de vrouwtjes, en (destijds) fantastische effecten. LOTR moest het hebben van de al bestaande hype rond het boek gecombineerd met eveneens baanbrekende technieken. Hier is het verhaal onbekend en naar ik begrijp toch wat ongeïnsprireerd...

Ik ben dus benieuwd of de hype ook vertaald gaat worden naar succes! Ik gun het de man van harte, want hij is niet bang om risico's te nemen en dat mag beloond worden. Toch vrees ik...

Juvefan

Avatar

wouter1979 "vanavond!
IMAX!
Schouwburgplein!"


Ik ook! 20:00 :D

wouter1979

Avatar

Juvefan "Ik ook! 20:00 :D"


ik ook! haha
weet jij toevallig hoeveel stoelen er ongeveer in een rij gaan?
want ik heb stoel 17-19 en ik ben bang dat ik aan het einde van de rij zit..

ash_

Avatar

De recensies zijn nogal wisselend, op sommige plaatsen (zoals hier) razendenthousiast, op andere plekken is het toch allemaal wat gematigder. Maar wat ik zelfs in deze recensie proef, is dat er onder alle special effects (die dus wel echt baanbrekend zijn) weinig schuil gaat. Een matige cliche verhaal en weinig emotionele betrokkenheid. Ik vermoed dat het wel een bijzondere filmervaring gaat worden maar dat het weinig zal beklijven. We zullen zien.

MarPesz

Avatar

Vanavond 21:10 Pathe Arena, IMAX 3D, dan gaat het gebeuren!
Meer dan een jaar naar uitgekeken, tijdens Avatar Day was ik al Blown Away.
Ik ben heel benieuwd wat het vanavond allemaal met me gaat doen!
Heb dr zin iN!

tomac

Avatar

Hallelujah! Smiley face

gijsraaf1

Avatar

Ik ben gisteren bij de 3d premiere in Rotterdam geweest. Speciaal voor deze film hebben ze extra vaart gezet achter de oplevering van de nieuwe IMAX zaal in Pathe schouwburgplein. En wat een zaal.... DAT DOEK IS ECHT GIGANTISCH.

het is geen superlatief om te zeggen dat dit de beste bioscoop ervaring is die ik ooit heb meegemaakt en ik heb er echt al behoorlijk wat gehad... het is dan ook gewoon de combinatie die magisch is. 3d, IMAX, maar ook zeker het verhaal wat volgens mij wel gewoon goed in elkaar zat. het heeft gewoon alles wat een film moet hebben, en tja dan is het misschien soms een beetje voorspelbaar, maar is dat niet in bijna alle films zo.

de film is geloofwaardig en daar gaat het om. Je hebt echt bijna het idee alsof je zelf in de film zit en dat is wat mij betreft echt een revolutie!!

Kortom HEEL snel gaan zien deze film. is echt in 1 woord mindblowing!

Armani

Avatar

Gijsraaf1 "Speciaal voor deze film hebben ze extra vaart gezet achter de oplevering van de nieuwe IMAX zaal in Pathe schouwburgplein"


Welke zaal is het eigenlijk geworden? Volgens mij niet de allergrootste zaal 1 toch?

gijsraaf1

Avatar

Ik weet het heel eerlijk gezegd niet.. ik kom er bijna nooit. maar je moet met een trap omhoog vanaf de centrale hal van de bioscoop.. het is zeg maar helemaal rechtsachterin die trap..

Armani

Avatar

Dat is zaal 5 volgens mij. Toch vreemd dat ze dan niet het grootste doek hebben uitgekozen, die staat in zaal 1

RRR

Avatar

Ik ben een leek: is er een verschil tussen een IMAX 3d zaal en een 'gewone' 3d zaal? Venray is het dichtste bij me in de buurt qua 3d bios: http://www.luxorvenray.nl/3d.php

LMF

Avatar

Pfff, ik moet nog wachten tot zaterdag of misschien zelfs zondag tot ik hem kan zien. Met zoveel positieve recensies (en zo weinig negatieve, maar ze bestaan!) ben ik toch wel heel benieuwd geworden.

filmgast

Avatar

LMF "Pfff, ik moet nog wachten tot zaterdag of misschien zelfs zondag tot ik hem kan zien. Met zoveel positieve recensies (en zo weinig negatieve, maar ze bestaan!) ben ik toch wel heel benieuwd geworden."


niet naar de negatieve kritiek luisteren, die recensies zijn d'r altijd. Er moet toch wat af te kraken zijn. Geen enkele film is perfect, maar voor de maatstaven op dit moment neigt AVATAR wel naar perfectie, ik zeg zo'n 90% :P

koenimex

Avatar

RRR "Ik ben een leek: is er een verschil tussen een IMAX 3d zaal en een 'gewone' 3d zaal? Venray is het dichtste bij me in de buurt qua 3d bios: http://www.luxorvenray.nl/3d.php"


afbeelding

SunChaser

Avatar

Wat een geweldige film. Oke, verhaal is Dances with Ferngully maar de 3D technieken zijn baanbrekend. We ZIJN gewoon op Pandora. En wat een details, stof in zonlicht, blaadjes, splinters. Nu maar hopen dat er toch een nieuwe Star Wars komt met deze technieken.

filmgast

Avatar

SunChaser "Wat een geweldige film. Oke, verhaal is Dances with Ferngully maar de 3D technieken zijn baanbrekend. We ZIJN gewoon op Pandora. En wat een details, stof in zonlicht, blaadjes, splinters. Nu maar hopen dat er toch een nieuwe Star Wars komt met deze technieken."


yes, een medestander die de mensen duidelijk moet maken dat de recensies kloppen! :P de goede recensies dan

daapjan

Avatar

Vanmiddag 23 eutjes afgetikt om Avatar te zien in de nieuwe Pathe in Rotterdam. IMAX 3D. Elke cent waard!!! Cijfers geven aan films is erg lastig, altijd persoonlijk en vooral moeilijk aan éénzelfde maatstaaf te koppelen. Maar doe je zelf en lol: ga kijken, zeker je eutjes waard!

merijnsa

Avatar

Ik heb hem gezien in 3D maar alsnog is het een platte film.
Verschrikkelijk slap en cheesy verhaal. Soort pocahontas met wat Dances with Wolves en een scheutje the Matrix bij elkaar gemengd tot hele lauwe zoutloze soep, die er van de buitenkant intressant uitziet.

Oke oke, de eerste beelden waren echt meesterlijk. Je weet niet wat je ziet met die 3D bril op. Het eerste halfuur is dan ook nog heel erg goed te verteren, ik zat met een glimlach te kijken. Maar als Jake eenmaal bij de Na'vi-s aangesloten is begint het gejank. Cliché's stapelen zich op en one liners waarvan je niet weet of het nou een grote grap is of serieus bedoeld. Voornamelijk Michelle Rodriguez die doodleuk zegt "I didn't signed up for this shit". Prima zin, in een Steven Segal film. Colonel badguy was echt het meest platte personage wat ik ooit heb gezien.

En dan die muziek. Cameron houdt blijkbaar heel erg van dat Titanic fluitje en heeft thuis waarschijnlijk de hele collectie Best of Panflutes Orchestra liggen. Wat een dweilmuziek, geen greintje originaliteit. Blijkbaar niets geleerd van the Dark Knight, nee die film was ook niet perfect, maar de muziek deed wel wat nieuws.

Ik weet het, je moet je verstand op nul zetten en gewoon gaan bij deze film maar die uitspraak slaat nergens op als iets alleen visueel spettert. Technisch maakt de film de hype waar en dat 3D is simpelweg een hele nieuwe en toffe beleving maar de rest is ZO cheesy dat verstand op nul zetten helaas echt niet helpt...

Decepticon

Avatar

Moviefreak20 "Dat is zaal 5 volgens mij. Toch vreemd dat ze dan niet het grootste doek hebben uitgekozen, die staat in zaal 1"
Heeft niks te maken met waar het grootste doek hangt, die wordt niet gebruikt, maar weggehaald, IMAX is IMAX, dat is het grootste doek.

Ik ga zaterdag, en laat het over me heen komen. Wat is nog 2 dagen wachten spannend!

krisiz

Avatar

Kom er net vandaan, vond 'm echt super! Wat een film, fuckin' awesome!

SunChaser

Avatar

daapjan "Vanmiddag 23 eutjes afgetikt om Avatar te zien in de nieuwe Pathe in Rotterdam. IMAX 3D. !"


23 euro? Voor 1 kaartje?

Normale kaartjes kosten 12,50, betaal je 10.50 meer voor imax?

Chris23

Avatar

Kvond `m erg lijken op "Battle for Terra" ( http://www.imdb.com/title/tt0858486/ )van 2 jaar geleden.

madice

Avatar

Nou, ik heb 'm gisteravond in een 'gewone' bioscoop gezien (wel 3d natuurlijk). Wat een gruwelijk dikke film zeg! Het mooiste vind ik dat je je geen seconde verveelt, ook niet tijdens de rustigere scenes. Er is gewoon altijd wat moois te zien! Oke, het verhaal is niet verbijsterend, maar 'who gives a flying fuck' als er zoveel andere dingen in de film zijn om van te genieten!

daapjan

Avatar

SunChaser "23 euro? Voor 1 kaartje?

Normale kaartjes kosten 12,50, betaal je 10.50 meer voor imax?"


Had mijn suikerklont ook meegenomen. 11,50 pp en dan nog een kleine reseveringsfee erop.

koenimex

Avatar

Op zoek naar nieuwe beelden van Avatar? Bekijk de clip van Leona Lewis - I see you.

http://www.youtube.com/watch?v=qbb0zYCH0AM

Chris23

Avatar


SunChaser schreef:
Wat een geweldige film. Oke, verhaal is Dances with Ferngully maar de 3D technieken zijn baanbrekend. We ZIJN gewoon op Pandora. En wat een details, stof in zonlicht, blaadjes, splinters. Nu maar hopen dat er toch een nieuwe Star Wars komt met deze technieken.Nu maar hopen dat er een Starwars komt die jong,fris ,origineel en cool is.

Check deze Phantom Manace review :

1: http://www.youtube.com/watch?v=FxKtZmQgxrI
2: http://www.youtube.com/watch?v=ZG1AWVLnl48&feature=related
3: http://www.youtube.com/watch?v=IdQwKPVGQsY&feature=related
4: http://www.youtube.com/watch?v=SOlG4T1S2lU&feature=related
5: http://www.youtube.com/watch?v=TBvp1r2UpiQ&feature=related
6: http://www.youtube.com/watch?v=ORWPCCzSgu0&feature=related
7: http://www.youtube.com/watch?v=fIWKMgJs_Gs&feature=related

timdekw

Avatar

Ik vond het een prachtige film, de wereld die Cameron geschept heeft met Pandora zag er werkelijk prachtig uit de gehele flora en fauna kwam absoluut overtuigend over en ik heb ervan genoten.
Al het gezeik over het verhaal vind ik ook compleet onterecht, mensen gaan allerlei vergelijkingen opnoemen wat nergens op slaat want dat kan je met iedere film doen. Het is gewoon een mooi verhaal, misschien weinig origineels, maar absoluut prachtig uitgewerkt. Wel ben ik van mening dat je ervan moet houden, want het is een klassiek voorbeeld van een episch fantasy verhaal en als dat je ding niet is dan begrijp ik dat je de film niet veel aan vindt. Ik aan de andere kant ben dol op fantasy en science fiction (in deze volgorde) en heb dus niets te klagen gehad. Ik ben alleen wel bang dat het grote deel van het publiek er niet voor warm loopt, omdat fantasy nou eenmaal niet iedereen kan behagen.
Ook kon ik me prima inleven in de gebeurtenissen van de Na'vi, iets waar veel mensen schijnbaar nogal moeite mee hebben. Cameron houdt ons (mensen) dan ook een spiegel voor, want geef toe al zou er ooit een planeet gevonden worden is er een grote kans dat wij (mensen) tot dit soort walgelijke daden in staat zijn. Zulk soort dingen gebeuren namelijk in ons hedendaagse wereldje ook al door, jawel ons (mensen). En misschien kan niet iedereen die spiegel verdragen.
De actiescenes waren ook schitterend gemaakt en waren zenuwslopend.
Heb ik dan niets negatiefs te melden??? Jawel na zo'n 30 tot 40 minuten zakt het tempo een beetje, maar dat maakt het begin en eind helemaal goed. Van de IMAX ervaring daarentegen ben ik nog niet zo overtuigd. Volgens mij ziet de film er in een gewone zaal met een groot doek er net zo mooi uit, wat ik overigens binnenkort eens ga uitproberen (ja... ik ga nog een keer naar Avatar!). En de nieuwe IMAX zaal in Pathé Schouwburgplein was een stuk kleiner dan verwacht en het scherm is naar mijn idee niet veel groter dan die in zaal 1.

stefanvh

Avatar

Erg indrukwekkend!
3d werkt als een tierelier en dit is een van de weinige actiefilms ( star trek hoort daar ook bij ) die dit jaar is uitgekomen waarbij je echt meeleeft met de personages en toch enorm goede actie op het scherm tovert.

Pandora is zo fokking mooi gemaakt met ieder detail wat klopt, het voelt aan als een echte wereld en de 3d brillen waren een enorme toevoeging.
Nee het is geen panda droom waarbij je heel de tijd appeltjes zit te ontwijken, het is puur voor de beleving, en dat werkt erg goed!

De film is visueel gezien revolutionair, qua verhaal gaat dit niet op.
Het is vrij cliché, en de dialogen zijn degelijk maar nergens uitmuntend.
En dit is ook niet meer dan logisch. Kritiek op het verloop van het verhaal kan ik begrijpen, maar bekijk het eens vanaf dit standpunt:
Regels voor een scenario zijn er om het voor de kijker makkelijk te maken om een film te volgen. Wijk je hier vanaf kan dat door mensen als storend worden ervaren.
Als jij 300-500miljoen in deze film hebt geïnvesteerd, dan laat je de regisseur toch never nooit niet experimenteren met nieuwe verhaalstructuren. De kans dat dit niet werkt is daar immers veel te groot voor, dan speel je het op safe.
Je hebt tenslotte al een film die baanbrekend is op een andere manier dan het verhaal.

Al met al een film die je absoluut in de bioscoop ( in 3d!) moet gaan zien als je er volop van wil genieten.
Dit was een filmervaring die nooit zo tot zijn recht had kunnen komen als ik deze film niet in de bios had gezien. En dat kan ik tegenwoordig niet vaak zeggen!

Spider-fan

Avatar

Hoe is de run op de kaarten. Ik wil het morgen wel proberen, maar ben zo bang voor teleurstelling.

Misschien de middagvoorstellingen...

Sundance Kid

Avatar

Ben net terug van de film op Schouwburgplein en ik kan één ding zeggen wat de sterkte van het verhaal betreft.. boeiend! Ik heb tweeenhalf uur lang met mijn bek open van verbazing zitten kijken naar iets wat nog nooit eerder vertoond is. Om thuis te komen en mij te verwonderen over het 2d-gehalte van mijn eigen TV en monitor. Ik ben zonder twijfel van mening dat deze film een doorbraak op filmgebied is, van een niveau dat ik in mijn 26 levensjaren nog nooit heb meegemaakt. Game over man! James Cameron wint! En hoe... goddamn. In één woord: 'insane'. De techniek van Cameron bracht zoveel meer waarde aan een film, dat ik nu al niet meer snap waarom ik nog geld zou uitgeven voor een 2d-film. Maar kudos voor de productiehuizen, want nu is het pas écht een meerwaarde om een film in de bios te zien (zelfs voor 12,50).

merijnsa

Avatar

Sundance Kid "Ben net terug van de film op Schouwburgplein en ik kan één ding zeggen wat de sterkte van het verhaal betreft.. boeiend! Ik heb tweeenhalf uur lang met mijn bek open van verbazing zitten kijken naar iets wat nog nooit eerder vertoond is. "


Ik zat tweeenhalf uur met open bek van verbazing te kijken naar iets wat al honderden keren verteld is...

300 miljoen in het beeld pompen maakt het nog geen 4,5 sterren waard. Er zijn nog zat andere factoren, en de reviewer weet dat ook. Sound Design, Muziek en verhaalstructuur zijn hier allmeaal matig uitgevoerd.

filmgast

Avatar

merijnsa "Ik zat tweeenhalf uur met open bek van verbazing te kijken naar iets wat al honderden keren verteld is...

300 miljoen in het beeld pompen maakt het nog geen 4,5 sterren waard. Er zijn nog zat andere factoren, en de reviewer weet dat ook. Sound Design, Muziek en verhaalstructuur zijn hier allmeaal matig uitgevoerd."


Ik heb een beetje het idee dat jij gewoon een antapathie tegen deze film heb opgebouwd aangezien je de enige ben die er steeds zo op zit te bashen. Tuurlijk had ik het idee alsof ik soms naar de Titanic aan het luisteren was maar ik vind dat deze film de 4,5 sterren meer dan verdient.

Steadicam

Avatar

Ik ben even te lui om een eigen stukkie te schrijven, maar ik heb een quote uit de Miami Herald gevonden waar ik het helemaal mee eens ben:

"Whatever faults Avatar may have -- and there are many -- the movie succeeds in immersing you in a photorealistic, painstakingly detailed world more fully than any science fiction movie before. Watching Avatar in any of its incarnations is an undeniably transporting experience -- a real trip, worth taking for anyone who cares about films. When the ride is over, though, you're still left hungry for a movie."

Het was een bijzondere, vernieuwende ervaring, maar de klik was er niet en op een gegeven moment had ik al die planten en harmonieuze, natuurminnende, ietwat zweverige Na'vi wel een beetje gezien. Toch vier sterren.

merijnsa

Avatar

Visualcatch "Ik heb een beetje het idee dat jij gewoon een antapathie tegen deze film heb opgebouwd aangezien je de enige ben die er steeds zo op zit te bashen. Tuurlijk had ik het idee alsof ik soms naar de Titanic aan het luisteren was maar ik vind dat deze film de 4,5 sterren meer dan verdient."


Bedoel je niet antipathie? Ik geef toe dat ik geen fan ben van dit soort fantasy actie films (al is er maar 1 battle in de hele film) ...maar meer dan "wat een filmervaring" komen de meeste mensen niet.

Chris23

Avatar

Van de IMAX ervaring daarentegen ben ik nog niet zo overtuigd. Volgens mij ziet de film er in een gewone zaal met een groot doek er net zo mooi uit, wat ik overigens binnenkort eens ga uitproberen (ja... ik ga nog een keer naar Avatar!). En de nieuwe IMAX zaal in Pathé Schouwburgplein was een stuk kleiner dan verwacht en het scherm is naar mijn idee niet veel groter dan die in zaal 1.


Bovendien heb ik het idee dat zodra je zo`n 3Dbril opzet ; het beeld "kleiner" word.
Een beetje zoals een kijkdoos.
Ik denk daarom ook dattie op een "normaal" groot scherm even goed tot z`n recht zal komen.

En 31,46 gulden voor een bioscoopkaartje vinnik toch een beetje duur.

Spider-fan

Avatar

Is Pathé De Munth, nou wég? Of ligt dat aan mij, ik kan het niet meer vinden...

Of heet het hele ding nou Pathé Tuschinski, inclusief het oude gebouw. Ik snap er niks van...

ntt

Avatar

Ik snap het niet ben ik dan de enige die deze film RUK vind ik bedoel werkelijk WAARDELOOS WAAARDEÉÉÉÉLÓÓÓÓÓÓÓSSSSSSS......!!!!!!!!!!!
Grapje.Voor iedereen die hem nog niet gezien heeft en twijfelt of het iets voor hem is.
Doe het niet en ga hem niet in 2d kijken want dit moet je in 3d zien.
Ben stiekem wel beniewd naar Alice in Wonderland. kijk normaal geen trailers maar die heb ik gekeken ook 3d. Tim Burton heeft weer een meesterwerk gemaakt samen met J. Depp

Twijfel niet en ga gewoon kijken, raad je wel aan eerst naar de wc te gaan bij ons was er geen pauze wat ik persoonlijk geweldig vond zo bleef je lekker in de film wat voor mij ook wel een steentje bijdroeg.

chrissie107

Avatar

Beelden waren ronduit schitterend. Vernieuwende ervaring qua 3D en wat mij betreft de nieuwe standaard. Verhaal en karakters vond ik echter geheel 2D en dat vind ik toch wel een beetje jammer. De karakters waren of goed of héél erg fout. Daarom geef ik helaas maar 3 en een halve ster

timbo75

Avatar

De verwachtingen voor deze film waren torenhoog maar bij mij is het zeker alles wat ik er van had verwacht. Wat een prachtige film! De beelden zijn verbluffend. Op een gegeven moment is dat dan ook het enige minpuntje. Je krijgt wel erg veel te zien van Pandora. Maar verder niks op aan te merken. Deze film moet je wel in 3D gaan zien. Het voelt net alsof je er zelf in speelt! Avatar duurt 161 minuten maar daar merk je weinig van. Dus iedereen die niet met de massa mee wilt lopen...doe het nou maar toch gewoon! Je krijgt er zeker geen spijt van!

coolcredit

Avatar

Gisteren gezien in Cinestar Enschede met een sterrenticket, oftewel 5,60..MOEHAHAHA!! WAT EEN IMMENS VETTE FILM!!

Een groot avontuur met geweldige beelden en vormgeving. Wat een effecten. 3D zag er nog nooit zo overtuigend vet uit. Verhaal was standaard, ongedurfd en cliché (je weet alles al van te voren), maar daar heb ik me echt geen moment aan geërgerd. Er was zoveel te zien. Binnenkort weer....2 keer voor de prijs van 1;)

jooncheez

Avatar

Ik ben al jaren een bezoeker van filmtotaal.nl, maar voor deze film heb ik speciaal een account aangemaakt.
Ik ben gister met m'n vriendin naar Pathe Arena gegaan om Avatar in IMAX 3D te zien.. Wat een ervaring!

Zoals al zo vaak gezegd is geen diep,ontwikkeld verhaal, maar dit is totaal niet storend. Ondanks het matige verhaal leef je je toch helemaal in in de personages. En man man wat zag het er prachtig uit. Ik heb nog nooit zoiets gezien, na 5 minuten merkte je niet eens meer dat je naar een computeranimatie aan het kijken was. De muziek was ook prachtig en zwelde op de juiste momenten aan.

Het publiek begon zelfs te klappen na afloop, en zoiets maak je niet vaak meer mee in Nederland.
Kortom ik kan deze film iedereen aanraden, het is een belevenis die je niet snel meer zal vergeten!

ps.
Nog een pluspuntje, ik ben naar de voorstelling van 14.00 gegaan en er was geen pauze. Ik weet niet of dit altijd zo is, maar ik vond het heerlijk in ieder geval.

B@chelor

Avatar

Ik heb de film afgelopen dinsdag in 3D gezien en beleefd!

Ik heb me prima vermaakt; ik stoorde me totaal niet aan het verhaal, dat lekker luchtig was, geen ingewikkelde verhaallijnen; rechttoe rechtaan.

De visuele effecten waren uitmuntend. Alles was in detail uitgewerkt.

Gezien de helft van de reacties de bioscoop vermeld; Spui, zaal 4, 3-D om 20.30uur, stoel 32.

23VDV23

Avatar

Ik heb de film gisteren in IMAX 3D mogen aanschouwen in Pathé Arena. Avatar is naar mijn mening een zeer vermakelijk spectakelstuk, maar niet de revolutie waar iedereen het over heeft, althans wat betreft de '3D'. Avatar toont naar mijn mening aan dat de technieken om films in 3D te tonen nog lang niet ver genoeg gevorderd zijn om daadwerkelijk een film héél veel beter te maken. Begrijp me niet verkeerd: de film was lang niet zo vermakelijk geweest in 2D, maar daar is dan ook alles mee gezegd. 3D geeft op dit moment nog te veel het gevoel van het kijken in een enorme kijkdoos. Het leverde weliswaar zo af en toe, vooral in het laatste half uur, zo nu en dan enkele vermakelijke momenten op, maar lange gedeeltes van de film was het naar mijn mening niet de 3D die de film zo speciaal maakte. De wereld die Cameron echter neerzet is schitterend en de CGI waren nog nooit zo gedetailleerd in een film. Wat dat betreft heeft Cameron wél een nieuwe grens bereikt en ook bijvoorbeeld laten zien dat CG-personages net zo overtuigend kunnen zijn, zo niet (in het geval van deze film) overtuigender kunnen zijn dan échte acteurs, al moet daarbij natuurlijk wél worden gezegd dat dat alleen maar kon worden klaargespeeld met behulp van de motion-capture technieken. Het resultaat mag er zijn en is een enorme stap sinds bijvoorbeeld 'The Polar Express' en zelfs sinds Gollum uit 'The Lord of the Rings'. Alles is op gebied van CG tot in de kleinste details uitgewerkt. Het zijn ook díe details waardoor deze film zeer de moeite waard is om te bekijken, maar dan wel in IMAX, omdat je als kijker anders helaas veel details misloopt. Het was dan voor mij ook het IMAX-formaat dat dit voor mij een mooie ervaring maakte, maar zéker niet de 3D.

wallace

Avatar

Ik heb de film gezien op Donderdag avond.
Ik vond de film echt heel mooi gemaakt, niks over te zeggen.
Maar het verhaal vond ik min.
Ze dachten, jah ze wouden heel veel dingen in de film doen.
Kijk, de Navi,s zijn echt goed verzonnen, maar een paard dat kan vliegen met 6 poten, waarom 6 poten ?
Dat hoeft toch helemaal niet.

En die echte personages, vond ik echt min.
Er zat hele overdereven colonel in en het personage Norm, vond ik ook heel nep. Dat vond ik heel erg jammer, dat ze dat in deze film deden.

Veder vond ik dat je snel al wist wat er ging gebeuren.
Dat vond ik ook jammer.
Kijk de Titanic is een totaal andere film, maar die leek toch spannender.

De laatste actie scene, de finale scene is inderdaad erg vet.
Het ziet er echt gestoord uit.

Ik vond het er echt heel mooi uit zien, echt super bijzonder gemaakt, maar de personages en het verhaal vond ik min.

Eind cijver 8
Ik geef het een 8 omdat het er ook heel mooi uit zag.

PKP

Avatar

Donderdagavond geweest, Ede, Cinemec, 3D.

Prima spektakel waar ik me meer dan goed mee heb weten te vermaken EN dat me wist te boeien van begin tot eind.
Verhaal was inderdaad vrij mager, maar dat neem ik maar voor lief tov het grafisch spektakel.

ruben

Avatar

Ik snap de ophef rond Avatar werkelijk niet. Een oppervlakkige, veel te lange film, vol clichés, stereotiepe karakters, tenenkrommend foute oneliners en huisvrouwenspiritualiteit.

Cameron lijkt in dezelfde val te zijn getrapt als Lucas met zijn prequels: enorme technische middelen tot zijn beschikking hebbend, en daarmee een zeer matig verhaal afleveren.

B@chelor

Avatar

ruben "Ik snap de ophef rond Avatar werkelijk niet. Een oppervlakkige, veel te lange film, vol clichés, stereotiepe karakters, tenenkrommend foute oneliners en huisvrouwenspiritualiteit.

Cameron lijkt in dezelfde val te zijn getrapt als Lucas met zijn prequels: enorme technische middelen tot zijn beschikking hebbend, en daarmee een zeer matig verhaal afleveren."


Ik ben het gedeeltelijk met je eens; vooral die zogenaamde "ophef". Ik heb me echt wel vermaakt, maar ben niet weggeblazen door de film. En ja...het verhaal is lekker simpel/oppervlakkig gehouden en een cliché hier en daar Smiley face

Technisch/visueel gezien zeer geslaagd, maar op andere vlakken laat de film wat steekjes vallen. Niks mis mee!

avatar

Avatar

Ik sluit me aan bij de woorden van: Timdekw
17-12-2009 18:01 vette film! ga ook nog een keer!

eijkb

Avatar

CGI -> 9
3D Effect -> 8 (de focus is scherp, rest niet, truukje?)
Verhaal -> 5

Dus uiteindelijk een 7.5

Gezien bij Mustsee in Breda. Vieze brillen en rij 4: geen beste uitgangspositie. Maar goed, het 3D effect werkt zeker in grote delen van de film. Closeups en overzichts-shots zijn fantastisch. De snelle aktiescenes waren minder, wellicht omdat we dichtbij zaten en in dit soort scenes alleen de focus scherp is en de rest onscherp om meer diepte te creeëren. Als je, doordat je wellicht te dichtbij zit, die focus niet goed kan volgen vanwege de snelheid gaat er wel een groot deel van het effect verloren, het wordt zelfs storend.

Over het verhaal: Ach... weer een arrogant verhaaltje over een mens dat een achterlijk alien volk moet redden waarbij de "prinses" verliefd wordt op de ruwe bolster blanke pit.

Had liever een goede scenarist gezien of bv. 300 in Cameron's 3D techniek. Als je $300.000.000 te besteden hebt, waarom geen bestaand hoog aangeschreven script kopen? Waarom geen remake van een fantastische film? Waarom een dergelijk flut verhaaltje?

rensschrama

Avatar

Dit is een echte belevenis film, het verhaal is niet belangrijk, maar de wereld waar het in afspeelt, het kan inderdaad jammer zijn dat het in 3D zo mooi is dat het 2D misschien minder is, ik heb hem zelf in 3D gezien. Wat ze wel slim hebben gedaan is dat je weinig tot geen dichtbij effecten hebt, zoals de bij de preview van allice in wonderland de kat recht voor je neus terecht kwam. Het was niet nodig geweest in de film, het gaat vooral om de diepte zodat je het gevoel (ik kreeg het tenminste) dat je werkelijk in de wereld stond. Dus ga er niet heen om een mooie boodschap te krijgen, of diep na te denken over het verhaal of spannende twisten, maar ga er heen om te genieten van de beelden die in je schoot worden geworpen en je letterlijk je ogen groter maken om zoveel mogelijk te vangen.

visaff

Avatar

Ondanks de nodige reserves gisteren toch Avatar gezien en was zeer onder de indruk van dit visuele spektakel. Uitermate knap vormgegeven en een lust voor het oog. Het verhaal is naar mijn oordeel niet van het hetzelfde hoge niveau als de beelden maar dat is zeker niet nodig om het tot een unieke filmbeleving te maken. Toch is er iets wat me enorm stoort aan deze film en dat is dat er nergens melding wordt gemaakt van het werk van Roger Dean. Iedereen die het werk en gedachtegoed van de illustrator/vormgever Roger Dean kent, herkent dit meteen en om dan niet de credits en niet in de opbrengsten te mogen delen lijkt mij bijzonder zuur.

LG DIRECTD

Avatar

Stop james cameron AUB op z'n 'zelf' (niet) verzonnen vliegende stenen !! Slechte film!!

mhulsie

Avatar

Ik heb erg van deze film genoten in de bioscoop! En ik geniet nu nog steeds als ik hem kijk!! Het verhaal is spannend met veel actie, maar het prachtige verhaal en een verborgen moraal samen met de overweldigende beelden maken het helemaal af!

Banned

Avatar

3 sterren teveelll !!!

acties