Bioscopen trekken (weer) meer bezoekers

Maar de DVD-verkoop loopt flink terug door het illegaal downloaden van films.

Het lijkt erop dat de huidige recessie meer mensen naar de bioscopen lokt voor het nodige vertier. De bioscopen in Nederland hebben vorig jaar namelijk 27,2 miljoen toegangstickets verkocht en dat is 15,8 procent meer dan een jaar eerder. Dat heeft het Europese Audiovisuele Observatorium donderdag op de eerste dag van het Internationale Filmfestival van Berlijn bekendgemaakt. Het marktaandeel van Nederlandse films daalde licht tot 17,4 procent.

In de 27 EU-landen werden vorig jaar in totaal 985 miljoen tickets verkocht. Dat is 6,5 procent meer dan een jaar eerder. In 19 van de 24 landen waarvoor cijfers beschikbaar waren, daalde het marktaandeel van films uit eigen land.

Positief nieuws dus voor de Bioscoopexploitanten maar er is ook minder goed nieuws. Nederlanders hebben vorig jaar ruim 884 miljoen euro uitgegeven aan muziek, films, tv-series en games. Dat is ruim 7 procent minder dan in 2008. Vooral het illegaal downloaden van films is debet aan het omzetverlies, zei brancheorganisatie NVPI donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers van de entertainmentmarkt. In 2009 ging 11 procent minder dvd's over de toonbank dan het jaar daarvoor. De afgelopen vijf jaar worden er steeds minder bioscoopfilms op dvd verkocht; de omzet daalde in deze periode met een kwart.

De NVPI roept de overheid op maatregelen te nemen tegen illegale downloadpraktijken.



NieuwsFilm

meest populair