Blu-ray

Blu-Ray Review: 9

Animatiefilm voor gevorderden.

door Bram de Groot op 13.02.2010 om 18:04 in Blu-ray


Regie: Shane Acker | Stemmencast: Elijah Wood (#9), Christopher Plummer (#1), Jennifer Connelly (#7), John C. Reilly (#5) e.a. | Speelduur: 80 minuten | Jaar: 2009 | Retail release: 14 januari 2010 | EAN: 5051888039823 | FilmTotaal Recensie

De meeste big-budget animatiefilms waren tot voor kort met name voor de kleintjes bestemd. Door de komst van Pixar en verbeterde technieken bij de animatiefilm verschuift de markt echter ook steeds meer naar een groeiende groep liefhebbers met een oplopende leeftijd. Belangrijke animatiefilms voor de oudere doelgroep waren het afgelopen jaar films als Coraline (Henry Selick), The Fantastic Mr. Fox (Wes Anderson) en uiteraard de digitale animatiefilm 9. Deze animatiefilm van regisseur Shane Acker en producenten Tim Burton en Timur Bekmambetov (Wanted, 2008) is gebaseerd op een gelijknamige korte animatiefilm van Acker. Deze werd in 2005 genomineerd voor een Oscar voor Korte Animatiefilm. De stemmencast die werd aangetrokken voor de lange versie is even indrukwekkend als het uiteindelijk eindresultaat van de film, die wereldwijd op 09-09-09 in première ging. Sinds midden januari is 9 ook te krijgen op Blu-Ray.

In 9 maken we kennis met lappenpop 9. Na het aanschouwen van de moord op zijn mentor 5, door een mechanisch monster, moet 9 zijn angsten overwinnen. De lappenpop gaat de confrontatie met het monster aan om de talisman met verloren 'lappenpoppenzieltjes' te veroveren.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer of klik door naar de HD versies.

WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt 9 57% (Top Critics: 65%). De IMDb noteert een 7,0 (bij 19 duizend stemmen). Op FilmTotaal is het cijfer een 7. Filmrecensent Thomas Hermssen geeft n.a.v. zijn recensie 3,5 ster.
Een reactie van een vaste FT bezoeker Rudebox: Onwijs sterke film, op vele fronten. Zowel animatie als verhaal. Oké, er is bijna geen humor te vinden in de film. Maar ik heb dit ook eigenlijk niet gemist.
Met een budget van $30 miljoen opent 9 in september 2009 met $10,7 miljoen en sloot uiteindelijk met ruim $31,7 miljoen. Wereldwijd stopt de teller op bijna $48 miljoen. De opbrengsten in Nederland zijn niet bekend.

DE BLU-RAY DISK
We bekijken de single disc Blu-Ray. Het recensie-exemplaar dat bekeken is, is verpakt in een standaard Blu-Ray keepcase met daarom heen een kartonnen sleeve met een dezelfde opmaak. Het is enigszins opmerkelijk dat de namen van de producenten op de voorkant prijken en niet de namen van de regisseur en/of cast. Het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergrotingen):DE EXTRA'S
Naast de hoofdfilm staan op de disc ook de volgende extra:

Deleted Scenes * * *
Vijf korte niet afgeronde scenes, die dus ook niet zijn meegenomen in de film. Erg jammer dat de scenes in een storyboard formaat zijn en niet in digitale animatie.

9 - The Long And The Short of It * * * * *
Shane Acker vertelt over zijn werk aan de korte én de lange versie van 9. De korte versie blijkt zijn afstudeerfilm te zijn. Ook komen er andere mensen aan het woord, maar het leukste en interessantste aan deze korte docu van 16 minuten blijft het enthousiasme van Acker. Ook de producenten Tim Burton en Timur Bekmambetov geven hun visie.

The Look of 9 * * *
Een docu van 13 minuten waarin meer wordt verteld over de wereld en de omgeving die we te zien krijgen in 9. Leuk, maar voor de oplettende kijker ziet dit ook tijdens het kijken van de film.

Acting Out * * * * *
Interessante uitleg in woord en beeld van de wijze waarop stem, beweging, emotie en CGI samenkomen tijdens de productie. Must see!

9: The Original Short * * * * *
Erg leuk dat de originele korte animatiefilm 9 is meegeleverd. Het filmpje duurt 10 minuten en gaat over de strijd tussen de lappenpop 9 en een robot. Erg leuk dat deze is bijgevoegd. Helaas niet in HD.

Audiocommentaar * * *
Met regisseur Acker als leidende verteller komen in het audiocommentaar ook andere mensen van het productieteam aan het woord. Er wordt veel gesproken over de uitwerking van het concept (de korte animatiefilm) naar de hoofdfilm.

BEELD EN GELUID
Getest op Beeld via de Panasonic plasma TH-42PZ80E, Blu-Ray via de Sony PlayStation 3, geluid via Harman Kardon HS 200.

Beeld: Het beeld van de Blu-Ray uitgave van 9 komt volgens de hoes in 1080p HD 16 x 9 (1.85). De beeldkwaliteit van de extra's zijn wisselend in HD en SD. Het opvallende bij deze uitgave is dat het beeld van de hoofdfilm overwegend erg donker / somber is met een flinke dosis (lampen)licht. Deze combinatie maakt het tot een visueel hoogtepunt en dit komt via de HD schijf geheel tot zijn recht. Een 9,5

Geluid: Er wordt een Engelse en Franse geluidstrack in DTS-HD 5.1 meegeleverd. Zoals we van een dergelijke uitgave mogen verwachten, is het geluid van prima kwaliteit. Ook een 9,5.

Ondertitels: De ondertitels bij de film zijn in het Nederlands, Frans en Engels.

CONCLUSIE
De animatiefilm 9 is voor de oudere animatieliefhebbers. Er zitten geen vrolijk lachende poppetjes in, humor is zelden aanwezig en de sfeer is donker en somber. Overduidelijk geen Pixar animatiefilms als Finding Nemo en Up. 9 mag gezien worden als een nieuwe stap richting meer kwalitatieve animatiefilms voor de oudere doelgroep.
De Blu-Ray uitgave is vrij aardig in elkaar gezet. Het beeld en geluid zijn zeer goed en de extra's zijn niet uitgebreid maar wel interessant om te kijken voor of na de hoofdfilm.
Binnenkort komt er met Metropia een nieuwe CG animatiefilm uit die gericht is op een oudere doelgroep.

Beeld
9,5
Geluid
9,5
Extra's
7
Verpakking
7
Eindcijfer
8+


VERKRIJGBAARHEID
Naast de Blu-Ray versie is er ook een single disc DVD verkrijgbaar, o.a. bij de FilmTotaal DVD shop.


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal


Met dank aan de uitgever A-Film voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

9 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Thiver

Avatar

Mooi dat de film goedgekeurd is voor 9 jaar en ouder. Smiley face

Bram

Avatar

Thiver "Mooi dat de film goedgekeurd is voor 9 jaar en ouder. Smiley face"


Scherp!!!!

LG DIRECTD

Avatar

Een van de mooiste animatie films die ik zag! Ondanks dat hij hier en daar wat gemakzuchtig is gemonteerd. Ik wil hier meer van zien.

esteban

Avatar

Is dit de uitgave die in NL en B te koop is? Ik kan namelijk nergens de versie mét sleeve vinden. Ben een beetje sleeve-collector. ;)

Bram

Avatar

esteban "Is dit de uitgave die in NL en B te koop is? Ik kan namelijk nergens de versie mét sleeve vinden. Ben een beetje sleeve-collector. ;)"


Dit was de Nederlandse uitgave van A-Film. Ik heb de versie met Sleeve ooit eens zien liggen bij de Music Store in Zaandam. Ik weet verder niet of de versie met Sleeve ook in België is uitgegeven.

esteban

Avatar

Ah, fijn om weten!

NL en B hebben (bijna) altijd dezelfde uitgaves, bij A-Film letterlijk altijd. Dus moet ik gewoon blijven zoeken. Smiley face

DanielC

Avatar

Sleeves zijn vaak tijdelijk. Meestal bij de eerste en tweede levering zitten ze er bij, daarna niet meer. Kijk maar naar Inglourious Bastards

esteban

Avatar

I know, kijk maar naar de Disney Classics die sinds een tijd uitgegeven worden met sleeve. De volhouder wint, want ik heb zelfs de zeldzame exemplaren gevonden. Sommige na een helse zoektocht, sommige op puur geluk. Het komt er gewoon op aan op het juiste moment in de juiste shop te belanden. Of de strategie van de uitgever wat te kennen. Soms is er nog een 2de lading met sleeves die later volgt (zie bv. 'Sleeping Beauty'), soms blijven er enkele uit de rekken om er daarna pas in te komen. Mijn jacht is geopend. Smiley face

Swoopp

Avatar

Vond dit een toffe film mooi beeld en geluid erg goed gemaakt.
Alleen het einde vond ik wat minder.

nieuwslaatste nieuws

meest populair