9 (2009)

9 wordt door een oude professor op een verwoeste aarde gezet. Met hulp van Tim Burton en Timur Bekmambetov maakte Shane Acker een wat simplistisch, maar prachtig animatie-epos.
play

6,5 details

  • 79 Min
  • Animatie
  • Avontuur
  • Fantasy
  • Sci-Fi
  • Verenigde Staten
79 Min Verenigde Staten

Het verhaal gaat over een lappenpop genaamd 9. Na het aanschouwen van de moord op zijn mentor 5, door een mechanisch monster, moet 9 zijn angsten overwinnen. De lappenpop gaat de confrontatie met het monster aan om de talisman met verloren 'lappenpoppenzieltjes' te veroveren.

Regie
Shane Acker
Cast
Christopher Plummer, Jennifer Connelly, Elijah Wood, John C. Reilly, Martin Landau, Crispin Glover, Fred Tatasciore, Tom Kane, Alan Oppenheimer, Helen Wilson.
Budget
$ 30.000.000
Opbrengst
$ 48.428.063
Release
19.08.2009
Release NL
10.09.2009
Release DVD
05.01.2010

Filmtotaal Recensie

Regie: Shane Acker | Stemmencast: Elijah Wood (#9), Christopher Plummer (#1), Jennifer Connelly (#7), John C. Reilly (#5) e.a. | Speelduur: 80 minuten | Jaar: 2009

In 2005 maakte regisseur Shane Acker een korte animatiefilm getiteld 9. Hij ontving een Academy Award-nominatie en velen, onder wie Tim Burton en Timur Bekmambetov (Wanted), waren zeer onder de indruk. Deze heren besloten Acker dan ook te helpen als producenten om er een bioscoopfilm van te kunnen maken. Hun invloeden, aangevuld met een Disney/Pixar-sausje, leveren een inhoudelijk wat simplistisch, maar visueel prachtig animatie-epos op.

Een oude man legt de laatste hand aan een lappenpop met nummer negen op zijn rug. De pop heeft mechanismen in zich om te kunnen bewegen, kijken en praten. Als hij ontwaakt en schrikt van het beeld van een volledig verwoeste wereld, blijkt hij dus ook nog emoties te hebben. Zoals te verwachten valt, ontdekt hij dat er nog acht poppen zijn gemaakt, maar nummer 2 vertelt hem dat die niet meer allemaal ‘leven’. “Ze kozen hun eigen pad”, zegt nummer 1. De resterende poppen leven in een schuilplaats uit angst voor machines die rondzwerven en alles vernietigen wat beweegt. De nieuwsgierige 9 zet de anderen aan om samen op zoek te gaan naar de inmiddels verdwenen nummer 2, de oorsprong van de machines en de mysterieuze sleutel die hij meekreeg van zijn schepper.

videotrailers & clips

alle artikelen (8)

9 Nieuwsberichten

Laatste reacties

rensschrama

"...[quote=IvarW]eindelijk eens een animatiefilm die niet voor kleintjes is[/quote] Er zijn een hoop......"

IvarW

"...Ik geef deze een film een 9 (nee, niet vanwege de titel) De animatie is prachtig, het is lekker do......"

Rex

"...Goede film, alleen miste ik soms even een grapje of een grappige ondertoon. Er zat gewoon 0,000 h......"

9

acties