UPDATE: Alice in Wonderland niet in de bioscoop!

Internationaal besluiten bioscopen tot een boycot van de nieuwe Burton. UPDATE: Disney bindt niet in.

In heel Europa, en zelfs in de Verenigde Staten hebben de grote bioscoopexploitanten besloten de nieuwe film van Tim Burton, Alice in Wonderland, met Johnny Depp, Anne Hathaway, Mia Wasikowska en Helena Bonham Carter, niet te vertonen. Dit maakte de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVB) vandaag bekend.

De reden hierachter is het besluit van Disney om zich meer te richten op de dvd-verkopen. Die zijn namelijk zo’n 20% teruggelopen en men denkt dit tegen te kunnen gaan door de film eerder op dvd uit te brengen. De marketingcampagne en het succes in de bioscoop zou dan nog vers in het geheugen liggen en daardoor leiden tot hogere verkopen. Dit gaat echter in tegen internationale afspraken tussen studio’s en distributeurs.

Het is namelijk zo dat er officieel meer dan vier maanden moeten zitten tussen een bioscoop- en dvd-release. Anders hebben bioscopen te weinig tijd om de film aan te bieden aan het publiek. Bij Alice in Wonderland is het ’t geval dat Disney de film in juni al op dvd wil uitbrengen. Dit terwijl de film in maart wereldwijd in de bioscopen moet gaan draaien, dus de vier maanden worden dan niet gehaald.

Genoeg reden dus voor de exploitanten om te besluiten de film vooralsnog niet uit te brengen. ''Het is geen Nederlands probleem'', beklemtoont Youry Bredewold van Pathé. ''Alle grote bedrijven in Europa en Amerika hebben zich achter dit besluit geschaard.'' Verder zei hij nog dat het gedrag van Disney “zeer bedreigend [is] voor het filmbedrijf. Een nieuwe productie moet de tijd krijgen om zijn geld in de bioscopen op te brengen. Disney schiet ook zichzelf in de voet met dit beleid.”

Dit is niet het eerste conflict tussen Disney en bioscoopexploitanten, eerder al deed een soortgelijk probleem zich voor bij de animatiefilm Up. Die lag ook al drie maanden na de bioscooppremière in de winkels.

Hoe Disney hierop reageert is nog niet bekend. Eventuele updates volgen.

Lees hier meer over Alice in Wonderland, in onze FEATURED.

Update: Luister hier een gesprek met Youry Bredewold van Pathé. Hij verwacht dat geen enkele bioscoop in de wereld de film zal draaien.

Er is een kans aanwezig dat de film later uit komt. Het is een wereldwijde beslissing om de film niet te draaien in de bioscopen, als Disney overstag zou gaan, en de DVD release toch zou uitstellen, zal het waarschijnlijk enkele weken duren voordat de film alsnog draait. De releasedatum van 10 maart zal naar alle waarschijnlijkheid dus niet gehaald worden.

Update 2: De film is volgens bezoeker Transp in een aantal bioscopen wél te zien. Het Amsterdam Booking Company (ABC) doet namelijk niet mee aan de boycot. Een lijst van de bioscopen die aangesloten zijn bij het ABC kun je hier vinden.

Update 3:
De statement van Disney:

“We feel that it's important for us to maintain a healthy business on the exhibition side and a healthy business on the home video side. We think this is in the best interest of theater owners, because a healthy movie business is good for them and allows us to invest in high quality, innovative content. We remain committed to theatrical windows, with the need for exceptions to accommodate a shortened timeframe on a case-by-case basis, such as with Disney’s Alice in Wonderland,” said Bob Chapek, president of distribution for The Walt Disney Studios.



NieuwsFilm

meest populair