Blu-ray

Blu-Ray Review: De Storm

De grootste Nederlandse natuurramp eindelijk verfilmd.

door Bram de Groot op 17.02.2010 om 09:43 in Blu-ray


Regie: Ben Sombogaart | Cast: Sylvia Hoeks (Julia), Barry Atsma (Aldo), Dirk Roofthooft (Vader Julia), Katja Herbers (Krina), Monic Hendrickx (Moeder Julia), Lottie Hellingman (Stientje) e.a. | Speelduur: 96 minuten | Jaar: 2009 | Retail release: 21 januari 2010 | EAN: 5050582725674 | FilmTotaal recensie

Het filmjaar 2009 was met Spion van Oranje, Terug naar de kust, Komt een vrouw bij de dokter, De Hel van '63 en niet te vergeten De Storm een zeer geslaagd jaar voor Nederlandse filmproducties. De film van regisseur Ben Sombogaart (De Tweeling, 2002), over de Watersnoodramp van 1953, werd in de bioscoop bezocht door ruim 700.000 mensen. Met een songtitel van Blof (Geef nooit op) en een flinke reeks aan computergeanimeerde overstromingseffecten schopte de Nederlandse rampenfilm het tot een negende plaats in de Nederlandse bioscoop top 10 over 2009. Sinds eind januari is De Storm ook op Blu-Ray te krijgen.

In De Storm raakt de 18-jarige Zeeuwse boerendochter Julia zwanger van haar vriendje Koos, een vissersjongen. Koos schrikt zo van dit nieuws dat hij met de Noorderzon vertrekt. Julia staat er helemaal alleen voor in een vijandig dorp: de zwangerschap en de bevalling worden eerst veroordeeld en later genegeerd door haar familie en dorpsgenoten. In de nacht van 31 januari 1953 breken de dijken door in Zeeland op meer dan honderd plaatsen tijdens een verschrikkelijke februaristorm. De boerderij, waar Julia woont, wordt verzwolgen door een zondvloed. Samen met haar zoon komt Julia in het water terecht en wordt, tegen haar wil , gered door de jonge luchtmachtsergeant Aldo, haar baby in het water achterlatend. Ze is ontroostbaar, hult zich in stilzwijgen en weigert met haar gehate redder te praten. Voorzichtig probeert Aldo in contact te komen met de jonge vrouw, ontrafelt stukje bij beetje haar achtergrond en besluit tenslotte om haar te helpen haar zoon te vinden.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer of kijk op de officiële website van De Storm naar meer trailers en video's.

WAARDERING & BOX OFFICE
De IMDb noteert een 6,5 (bij 464 stemmen). Op het Nederlandse Rotten Tomatoes, de website Popcornmeter, krijgt de film 62% n.a.v. 32 recensies. Op FilmTotaal is het cijfer een 5.8. Filmrecensent Arman Avsaroglu geeft n.a.v. zijn recensie 4 van de 5 sterren.
Een kritische reactie van onze vaste bezoeker bg4life: Ik vond het eerste half uur erg spannend en meeslepend! Mooie special effects voor een Nederlandse film en ook een leuke introductie van de personages. Na de nacht van de storm vond ik het bergafwaarts gaan. De hele tijd volg je alleen maar de moeder die krankzinnig wordt zonder haar baby. Het einde was inderdaad niet om aan te zien helaas. Toch was het verhaal goed bedacht en vind ik het voor een Nederlandse film een hele vooruitgang!
Met een budget van tussen de $630.000 (IMDb) en €6 miljoen (Wikipedia) opende De Storm eind september 2009 op 110 schermen met een opbrengst van bijna €600.000. De teller stopte na enkele weken op circa €4,6 miljoen. In België bracht de film circa 5 ton op in euro's.

DE BLU-RAY DISK
We bekijken de single disc Blu-Ray. Het exemplaar dat bekeken is, is verpakt in een standaard Blu-Ray keepcase met daaromheen een mooie en afwijkende uitvouwbare kartonnen sleeve. Het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting):DE EXTRA'S
Naast de hoofdfilm staan op de disc ook de volgende extra:

Achter de Schermen * * * *
Deze docu duurt bijna een half uur en geeft ons een blik behind the scenes. De docu start met een historische terugblik met beelden van de echte Watersnoodramp van 1953. Er wordt door vele betrokkenen tekst en uitleg gegeven over de rol van de personages. Ook wordt er o.a. ingegaan op de special effects (wind, water) en visual effects (omgevingen, lichtval en wederom water). Erg aardig en er wordt veel behandeld.

Making of The Storm * * * *
Een lange zit. Dit is een docu die geknipt is in 20 kleinere filmpjes van circa 4 of 5 minuten. Het klinkt erg handig, maar het is een flinke kluif om doorheen te werken. Het mooie is wel dat er veel, heel veel onderwerpen de aandacht krijgen. Er zijn korte (voorspelbare) docu's over de regisseur en cast, maar je kunt ook kijken naar reportages over figuranten, de verschillende kostuums, de filmmuziek, de filmsets en computer-beelden. Al met al best een geslaagde extra.

Videoclip Blof - Geef nooit op *
Leuk voor de Blof fan, maar geen toegevoegde waarde voor de film.

Teaser en trailer * * *
Erg aardig dat deze zijn toegevoegd en leuk om een keer terug te zien.

BEELD EN GELUID
Getest op Beeld via de Panasonic plasma TH-42PZ80E, Blu-Ray via de Sony PlayStation 3, geluid via Harman Kardon HS 200.

Beeld: Het beeld van de Blu-Ray uitgave van De Storm komt volgens de hoes in 1080p HD 16 x 9 (2.35 : 1). Ondanks dat het beeld scherp is, lijkt het op één of andere manier toch iets te flets. Dit kan de regisseur zo bedoeld hebben, maar dit had wat donkerder gemogen. Met name in scènes overdag en zelfs shots in het donker is het beeld net iets te helder. Dit weegt echter overigens niet op tegen de scherpte. Dit ziet er prima uit. Een 8,5.

Geluid: Er wordt een Nederlandse geluidstrack in DTS 5.1 meegeleverd. Ook is er een Nederlandse audiodescriptie voor blinden en slechtzienden toegevoegd. Op verschillende forums wordt er hevig gediscuteerd of DTS HD iets toevoegt aan de geluidskwaliteit. Dit zou slechts bij moderne geluidsapparatuur te horen zijn en ook dan zou het verschil met gewone DTS beperkt zijn. DTS en DTS HD zouden praktisch gelijk zijn. Dit kan enigszins worden bevestigd, omdat het geluid van de film zeer te pruimen is. Desondanks is het raar dat er op de Blu-Ray van De Storm slechts een DTS geluidstrack is meegeleverd. Op een Blu-Ray schijf hoort simpelweg een DTS-HD track (op iets gelijksoortigs) thuis. Al is het enkel voor de (met alle respect) die-hard geluidsfreaks. Een 8.

Ondertitels: De ondertitels bij de film zijn in het Nederlands voor doven en slechthorenden.

CONCLUSIE
De Storm is een Nederlandse rampenfilm zoals die nog niet eerder vertoond is. Het onderwerp leent zich voor spectaculaire beelden en een aangrijpend drama. Voor Nederlandse begrippen is het uiteindelijk resultaat een prima popcornfilm.
De aandacht die is besteed aan de Blu-Ray van De Storm is wisselend. In eerste instantie presenteert het product zich prima. Er zit een mooi ontworpen hoes omheen en de beeldkwaliteit is - zoals we eigenlijk wel mogen verwachten - van goede kwaliteit. Met betrekking tot de extra's zijn er wel wat opmerkingen. Er zijn twee uitgebreide docu's bijgevoegd, waarvan er één ruim 100 minuten duurt. Ondanks dat deze ook in stukjes te bekijken is, had dit beter onderverdeeld kunnen worden in 3 of 4 kortere docu's. Ook bij de geluidskwaliteit zijn er twijfels. Ondanks dat niet veel mensen het verschil horen tussen DTS en DTS HD, is het raar dat de Blu-Ray schijf enkel een DTS track bevat. Al met al is dit zeker een goede tot uitstekende Blu-Ray uitgave voor een Nederlandse productie.

Beeld
8,5
Geluid
8
Extra's
7
Verpakking
7,5
Eindcijfer
8-


VERKRIJGBAARHEID
Naast de Blu-Ray versie is er ook een single disc DVD verkrijgbaar, o.a. bij de FilmTotaal DVD shop.


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal


Met dank aan de uitgever Universal voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

2 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Mark

Avatar

Ik zou deze Blu-Ray alleen al huren voor dat eerste moment als die golven zo tegen die shit aan beuken en dat geluid je volledig tegemoet komt. Zelden zoiets gezien!

LG DIRECTD

Avatar

Special effects waren erg slecht! Niet realistisch kijk maar als een man naar de zee kijkt en golven tegen de dijk vliegen ze vliegen hoger dan hem en hij word niet nat. Klopt niet. Sylvia Hoeks haar stem was irritant net zoals het verhaal en de rest van de cast... Had wat meer van voor de storm willen zien..

nieuwslaatste nieuws

meest populair