De storm

De storm (2009)

Grote Nederlandse film over de watersnoodramp van 1953 maakt indruk door zich te richten op het persoonlijke leed van de slachtoffers.
play

5,9 details

  • 96 Min
  • Drama
  • Actie
  • Historisch
  • Nederland
  • België
96 Min Nederland

Julia, een 18-jarige Zeeuwse boerendochter, raakt zwanger van haar vriendje Koos, een vissersjongen. Koos schrikt zo van dit nieuws dat hij met de Noorderzon vertrekt. Julia staat er helemaal alleen voor in een vijandig dorp: de zwangerschap en de bevalling worden eerst veroordeeld en later genegeerd door haar familie en dorpsgenoten. In de nacht van 31 januari 1953 breken de dijken door in Zeeland op meer dan honderd plaatsen tijdens een verschrikkelijke februaristorm. De boerderij, waar Julia woont, wordt verzwolgen door een zondvloed. Samen met haar zoon komt Julia in het water terecht en wordt, tegen haar wil , gered door de jonge luchtmachtsergeant Aldo, haar baby in het water achterlatend. Ze is ontroostbaar, hult zich in stilzwijgen en weigert met haar gehate redder te praten. Voorzichtig probeert Aldo in contact te komen met de jonge vrouw, ontrafelt stukje bij beetje haar achtergrond en besluit tenslotte om haar te helpen haar zoon te vinden.

Alt titel
The Storm
Regie
Ben Sombogaart
Cast
Lottie Hellingman, Rense Westra, Joop Wittermans, Betty Schuurman, Dirk Roofthooft, Bas Keijzer, Serge Price, Micha Hulshof, Ad Knippels, Monic Hendrickx, Dorijn Curvers, Hans Ligtvoet, Evert de Jager, Casper Gimbrère, Marjolein Beumer, Katja Herbers, Guusje Eybers, Erik van der Horst, Rik Launspach, Marleen Stolz, Maud Dolsma, Jara Lucieer, Debbie Korper, Barry Atsma, David Goddyn, Sylvia Hoeks, Arnoud Bos, Sanne den Hartogh, Clemens Levert, Luc Broekman, Chava Voor in 't Holt, Jasper Boeke, Kaspar Schellingerhout, Richard Gonlag, Marina Wijn, Roelant Koper, Daan Colijn, Herman van de Wijdeven, Katrien van Beurden, Pepijn Schoneveld, Elsa May Averill, Sarah Jonker, Guus Dam, Elsa May Averill.
Release
17.09.2009
Release NL
17.09.2009
Release DVD
12.01.2010

Filmtotaal Recensie

Regie: Ben Sombogaart | Cast: Sylvia Hoeks (Julia), Barry Atsma (Aldo), Dirk Roofthooft (Vader Julia), Katja Herbers (Krina), Monic Hendrickx (Moeder Julia), Lottie Hellingman (Stientje) e.a. | Speelduur: 96 minuten | Jaar: 2009

Hoewel het tot een van de ingrijpendste en best gedocumenteerde gebeurtenissen uit de vaderlandse geschiedenis mag worden gerekend, was er nooit eerder een grootschalige publieksfilm gemaakt over de watersnoodramp van 1953. Nu de special effects het echter toelaten de ramp realistisch na te bootsen en alles minder vers in het geheugen (van de Zeeuwen) ligt, was de tijd er rijp voor. Ben Sombogaart nam de uitdaging aan en komt nu met De Storm, de grootste Nederlandse film van dit jaar.

Scenarioschrijvers Rik Launspach en Marjolein Beumer liepen al jarenlang rond met het idee voor een film over de watersnoodramp. De financiering kwam echter lange tijd niet rond, waardoor het project op de lange baan werd geschoven. In de tussentijd schreef Launspach zelfs nog een roman over de watersnoodramp, gebaseerd op jarenlang onderzoek. Nu is de film er uiteindelijk dan toch en, het moet gezegd, hij stelt niet teleur.

videotrailers & clips

alle artikelen (3)

De storm Nieuwsberichten

  • Blu-Ray Review: De Storm

    Blu-Ray Review: De Storm

    Bram de Groot,

    De grootste Nederlandse natuurramp eindelijk verfilmd.

  • DVD releases week 1

    DVD releases week 1

    FilmTotaal redactie,

    Welke films zijn er vanaf deze week allemaal nieuw te huur.

  • Interview met Ben Sombogaart

    Interview met Ben Sombogaart

    Arman Avsaroglu,

    In gesprek met regisseur Ben Sombogaart over De Storm, de langverwachte film over de watersnoodramp van 1953.