De storm (2009)

Grote Nederlandse film over de watersnoodramp van 1953 maakt indruk door zich te richten op het persoonlijke leed van de slachtoffers.
play

5,9 details

 • 96 Min
 • Drama
 • Actie
 • Historisch
 • Nederland
 • België
96 Min Nederland

Julia, een 18-jarige Zeeuwse boerendochter, raakt zwanger van haar vriendje Koos, een vissersjongen. Koos schrikt zo van dit nieuws dat hij met de Noorderzon vertrekt. Julia staat er helemaal alleen voor in een vijandig dorp: de zwangerschap en de bevalling worden eerst veroordeeld en later genegeerd door haar familie en dorpsgenoten. In de nacht van 31 januari 1953 breken de dijken door in Zeeland op meer dan honderd plaatsen tijdens een verschrikkelijke februaristorm. De boerderij, waar Julia woont, wordt verzwolgen door een zondvloed. Samen met haar zoon komt Julia in het water terecht en wordt, tegen haar wil , gered door de jonge luchtmachtsergeant Aldo, haar baby in het water achterlatend. Ze is ontroostbaar, hult zich in stilzwijgen en weigert met haar gehate redder te praten. Voorzichtig probeert Aldo in contact te komen met de jonge vrouw, ontrafelt stukje bij beetje haar achtergrond en besluit tenslotte om haar te helpen haar zoon te vinden.

Alt titel
The Storm
Regie
Ben Sombogaart
Cast
Barry Atsma, Monic Hendrickx, Sylvia Hoeks, Katja Herbers, Bas Keijzer, Marjolein Beumer, Rense Westra, Chava Voor in 't Holt, Serge Price, Maud Dolsma, Guus Dam, Micha Hulshof, Clemens Levert, Sanne den Hartogh, Lottie Hellingman, Rik Launspach, Betty Schuurman, Jara Lucieer, Arnoud Bos, Dirk Roofthooft, Kaspar Schellingerhout, Sarah Jonker, Marleen Stolz, Katrien van Beurden, Jasper Boeke, Ad Knippels, Guusje Eybers, Dorijn Curvers, Elsa May Averill, David Goddyn, Hans Ligtvoet, Pepijn Schoneveld, Casper Gimbrère, Joop Wittermans, Erik van der Horst, Luc Broekman, Evert de Jager, Daan Colijn, Richard Gonlag, Roelant Koper, Debbie Korper, Marina Wijn, Elsa May Averill, Herman van de Wijdeven.
Release
17.09.2009
Release NL
17.09.2009
Release DVD
12.01.2010

Filmtotaal Recensie

Regie: Ben Sombogaart | Cast: Sylvia Hoeks (Julia), Barry Atsma (Aldo), Dirk Roofthooft (Vader Julia), Katja Herbers (Krina), Monic Hendrickx (Moeder Julia), Lottie Hellingman (Stientje) e.a. | Speelduur: 96 minuten | Jaar: 2009

Hoewel het tot een van de ingrijpendste en best gedocumenteerde gebeurtenissen uit de vaderlandse geschiedenis mag worden gerekend, was er nooit eerder een grootschalige publieksfilm gemaakt over de watersnoodramp van 1953. Nu de special effects het echter toelaten de ramp realistisch na te bootsen en alles minder vers in het geheugen (van de Zeeuwen) ligt, was de tijd er rijp voor. Ben Sombogaart nam de uitdaging aan en komt nu met De Storm, de grootste Nederlandse film van dit jaar.

Scenarioschrijvers Rik Launspach en Marjolein Beumer liepen al jarenlang rond met het idee voor een film over de watersnoodramp. De financiering kwam echter lange tijd niet rond, waardoor het project op de lange baan werd geschoven. In de tussentijd schreef Launspach zelfs nog een roman over de watersnoodramp, gebaseerd op jarenlang onderzoek. Nu is de film er uiteindelijk dan toch en, het moet gezegd, hij stelt niet teleur.

videotrailers & clips

alle artikelen (3)

De storm Nieuwsberichten

 • Blu-Ray Review: De Storm

  Blu-Ray Review: De Storm

  Bram de Groot,

  De grootste Nederlandse natuurramp eindelijk verfilmd.

  mode_comment 2

 • DVD releases week 1

  DVD releases week 1

  FilmTotaal ,

  Welke films zijn er vanaf deze week allemaal nieuw te huur.

  mode_comment 1

 • Interview met Ben Sombogaart

  Interview met Ben Sombogaart

  Arman Avsaroglu,

  In gesprek met regisseur Ben Sombogaart over De Storm, de langverwachte film over de watersnoodramp van 1953.

  mode_comment 3

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

De storm

acties