Algemeen

Boycot Alice in Wonderland ook in België!

UPDATE: release in Groot-Brittannië gaat gewoon door.

door Jim Pedd op 25.02.2010 om 17:30 in Algemeen
Langzaamaan komen er meer berichten binnen over de boycot van Alice in Wonderland. Zo werd onlangs bekend dat men in Groot-Brittannië voorlopig niet mee zal doen aan de boycot. Het moge duidelijk zijn dat de uitspraken die Youry Bredewold van Pathé deed ietwat voorbarig waren. Volgens hem zou het niet enkel een Nederlands probleem zijn. De boycot zou over de hele wereld steun krijgen, zo dus ook van Amerika en heel Europa. In Nederland wordt de film niet eens door elke bioscoopketen geboycot. De film is bijvoorbeeld gewoon te zien bij bioscopen die aangesloten zijn bij het Amsterdam Booking Company.

Gisteren plaatste de Standaard een bericht over onze zuiderburen. In België lijkt ongeveer eenzelfde situatie als in Nederland te ontstaan, de grote bioscoopuitbaters willen de film niet programmeren zolang Disney zich niet aan de marktregels houdt en de kleine zullen hem waarschijnlijk gewoon uitbrengen. 'De beslissing van Disney lijkt zeer provocerend net na het moment waarop een groot aantal bioscopen zich hebben uitgerust met zeer dure installaties voor de digitale 3D-projectie,' luidt een deel van de persverklaring van de Federatie van Cinema’s van België.

Overigens heeft de grootste bioscopenketen, Odeon, van Groot-Brittannië ook aangegeven mee te doen aan de boycot. Het is een beetje ironisch, want de wereldpremière van Alice vindt ook plaats in een Odeon bioscoop. Die gaat gewoon door. Het hoofdpunt van de kritiek die Odeon heeft is dat het zojuist nieuwe 3D-technologie heeft geiinstalleerd in de bioscopen, en de zet van Disney ervoor zorgt dat er minder mensen naar de bioscopen komen. Die zet zou de hele investering in 3D onnodig maken en het voortbestaan van veel kleinere bioscopen in gevaar brengen.

Het lijkt er dus op dat de boycot wel meer internationale steun krijgt. De grotere bioscoopuitbaters zullen die boycot financieel ook wel aankunnen, maar kleinere bioscoopketens die het juist moeten hebben van dit soort blockbusters waarschijnlijk niet.
Hoe het afloopt merken we vanzelf wel, de release staat nog altijd gepland voor 10 maart 2010, en zoals gezegd zal de film in kleinere bioscopenketens gewoon draaien.

Update: Odeon heeft alsnog besloten zich terug te trekken en zal de film gewoon uitbrengen.

14 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

ntt

Avatar

Hier baal ik echt van.

Van de Boycot in Nederland dan. :'(

Steve-O

Avatar

Ik hoopte op positief nieuws, maar nee..
Kan iemand mij vertellen of al die kleine bioscopen waar de film wel draait ook de 3D versie draaien??? Ook al blijft IMAX the place to be.

FT: de scene met de Cheshire Cat is al op internet!!!:Y

Empolino

Avatar

Ik snap de bioscopen heel goed, maar ik wil 'm zo graag zien! :'(

Darkman16

Avatar

NEEEEE!!!!!
Hopelijk misschien toch ergens een cinéma die niet meedoet in België :(

benjamin

Avatar

Darkman16 "NEEEEE!!!!!
Hopelijk misschien toch ergens een cinéma die niet meedoet in België :("


Kinepolis kondigt hem nog steeds aan op z'n website.

Snakehead

Avatar

Ik lees net dat Odeon de film wel laat zien in zijn bioscopen.

zie link

SilentSimon

Avatar

In Leeuwarden gewoon in 3D Smiley face

krentje

Avatar

@Benjamin
Kinepolis heeft de tekst bij AiW aangepast. Er staat nu:
"LET OP! Kinepolis deelt het standpunt van de federatie der bioscoopexploitanten (FCB) omtrent de niet-vertoning van “Alice in Wonderland”, indien de actuele releasevoorwaarden door filmverdeler Disney gehandhaafd blijven. Het belangrijkste struikelblok betreft de eenzijdige inperking van de bioscoopwindow (de periode tussen de release op het grote scherm en de release op DVD) door Disney naar 12 weken. De kans is dus reëel dat “Alice in Wonderland” niet zal vertoond worden door Kinepolis.We houden je op de hoogte."

Bij Pathé (Nederland) staat Alice overigens nog wel gewoon vermeld, ABC Booking Company laat hem wel gewoon draaien en bij Odeon Londen (heeft deze ook een keten in Nederland?) draait hij ook.

Kortom, allemaal erg verwarrend en weinig duidelijk nieuws omtrent bioscopen waar hij wel komt te draaien. Jammer voor de bioscopen, want het was de eerste film in tijden waarvoor ik na 5 jaar weer terug naar de bios wilde gaan.

Paul82

Avatar

Ziet er naar uit dat ie in CineMec Ede gewoon draait :P
Weliswaar geen IMAX, maar toch... Ik ben tevreden!

marcjeb

Avatar

In schagen draait de film gewoon 3D
Eng gesproken
en
NL gesproken

transp

Avatar

Ik ga hem zien in Spijkenisse, Arcaplex 3D.

tyraxmore

Avatar

Royal Heerlen 3D Eng. en Ned.

Steve-O

Avatar

transp "Ik ga hem zien in Spijkenisse, Arcaplex 3D."


Is die niet van Pathé?!?!?!

ntt

Avatar

tyraxmore "Royal Heerlen 3D Eng. en Ned."


Cool thnx voor de tip.
Wist niet dat hij in mijn eigen Favo Bioscoop draaien zou.
Stond niks op de site van.
Maar nu dus wel idd. Gelukkig maar.

nieuwslaatste nieuws

meest populair