Boycot Alice in Wonderland ook in België!

UPDATE: release in Groot-Brittannië gaat gewoon door.

Langzaamaan komen er meer berichten binnen over de boycot van Alice in Wonderland. Zo werd onlangs bekend dat men in Groot-Brittannië voorlopig niet mee zal doen aan de boycot. Het moge duidelijk zijn dat de uitspraken die Youry Bredewold van Pathé deed ietwat voorbarig waren. Volgens hem zou het niet enkel een Nederlands probleem zijn. De boycot zou over de hele wereld steun krijgen, zo dus ook van Amerika en heel Europa. In Nederland wordt de film niet eens door elke bioscoopketen geboycot. De film is bijvoorbeeld gewoon te zien bij bioscopen die aangesloten zijn bij het Amsterdam Booking Company.

Gisteren plaatste de Standaard een bericht over onze zuiderburen. In België lijkt ongeveer eenzelfde situatie als in Nederland te ontstaan, de grote bioscoopuitbaters willen de film niet programmeren zolang Disney zich niet aan de marktregels houdt en de kleine zullen hem waarschijnlijk gewoon uitbrengen. 'De beslissing van Disney lijkt zeer provocerend net na het moment waarop een groot aantal bioscopen zich hebben uitgerust met zeer dure installaties voor de digitale 3D-projectie,' luidt een deel van de persverklaring van de Federatie van Cinema’s van België.

Overigens heeft de grootste bioscopenketen, Odeon, van Groot-Brittannië ook aangegeven mee te doen aan de boycot. Het is een beetje ironisch, want de wereldpremière van Alice vindt ook plaats in een Odeon bioscoop. Die gaat gewoon door. Het hoofdpunt van de kritiek die Odeon heeft is dat het zojuist nieuwe 3D-technologie heeft geiinstalleerd in de bioscopen, en de zet van Disney ervoor zorgt dat er minder mensen naar de bioscopen komen. Die zet zou de hele investering in 3D onnodig maken en het voortbestaan van veel kleinere bioscopen in gevaar brengen.

Het lijkt er dus op dat de boycot wel meer internationale steun krijgt. De grotere bioscoopuitbaters zullen die boycot financieel ook wel aankunnen, maar kleinere bioscoopketens die het juist moeten hebben van dit soort blockbusters waarschijnlijk niet.
Hoe het afloopt merken we vanzelf wel, de release staat nog altijd gepland voor 10 maart 2010, en zoals gezegd zal de film in kleinere bioscopenketens gewoon draaien.

Update: Odeon heeft alsnog besloten zich terug te trekken en zal de film gewoon uitbrengen.



NieuwsFilm

meest populair