Blu-Ray Review: District 9

De Science Fiction verrassing van Neill Blomkamp.


Regie: Neill Blomkamp | Cast: Sharlto Copley (Wikus Van De Merwe), Jason Cope (Grey Bradnam/UKNR Chief Correspondent), Nathalie Boltt (Sarah Livingstone), Sylvaine Strike (Dr. Katrina McKenzie), Greg Melvill-Smith (Interviewer) e.a. | Speelduur: 112 minuten | Jaar: 2009 | Retail release: 18 februari 2010 | EAN: 8712609591804 | FilmTotaal Recensie

In 2005 maakte de onbekende regisseur Neill Blomkamp Alive in Joberg, een korte docu-achtige film van ruim zes minuten. Het filmpje werd o.a. door Peter Jackson bekeken, waarna hij besloot om als producent op te treden bij een avondvullende Hollywoodfilm rondom de foeilelijke aliens, spottend "Prawns" genoemd. Blomkamp schreef het script en regisseerde District 9 zelf. Ondanks dat de film vol special en visual effects zit, werkte de Zuid-Afrikaanse regisseur met een budget van "slechts" $30 miljoen dollar. Dit bedrag werd al tijdens het eerste weekend terugverdiend. De bekroning zijn vier Oscarnominaties, waaronder voor "Best Film" en "Visual Effects", die de film in de wacht sleepte. Afgelopen maand kwam de sci-fi film op Blu-Ray uit.

In District 9 is de Aarde door buitenaardsen gevonden. De mensheid ziet dit buitenaardse ras echter als tweederangsburgers en brengt ze onder in getto's in Zuid-Afrika. Overheidsfunctionaris Wikus Van De Merwe (Sharlto Copley) komt tijdens een missie in aanraking met hun biotechnologie. Dit heeft flinke gevolgen voor Van De Merwe, aangezien opeens iedereen naar hem opzoek is.[/i]

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van District 9 of klik verder naar de HD versies.

WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt District 9 90%. De IMDb noteert een 8,3 (bij 124 duizend stemmen), waarmee de sci-fi film op de 116e plaats staat in de IMDb Top 250. De bezoekers van FilmTotaal geven gezamenlijk een 8.2. In zijn FT recensie geeft Frank Stol 4 sterren.
Een reactie van FT bezoeker Mark: Van begin tot eind met open mond naar zitten kijken, onverwacht goed!
Het budget van IB was $30 miljoen. In het eerste weekend in de States haalde de film $37 miljoen op. De teller stopte uiteindelijk op $115 miljoen. Wereldwijd werd $205 miljoen genoteerd. In Nederland draaide de film uiterst zwak met een opbrengst van ruim $800.000.

DE BLU-RAY DISK
We bekijken de single disc Blu-Ray. Een film als District 9 leent zich prima voor een gepimpte hoes. Het recensie-exemplaar dat bekeken is, werd echter aangeleverd in een basic Blu-Ray keepcase. Het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting):



DE EXTRA'S
Naast de opties BD Live en Cinechat heeft de Blu-Ray van District 9 de volgende extra's aan boord:

> Commentary with Director / Co-Writer Neill Blomkamp * * * *
Ben je een groot van fan van de film, dan moet zeker even deze track aanzetten tijdens één van je herkijksessies. District 9 regisseur Blomkamp vertelt namelijk meer over de productie, zijn eerdere film Alive in Joburg en de opnames in Zuid-Afrika. De man vertelt rustig over zijn visie en belevingen. Erg goede track.

> Joburg From Above: Satellite and Schematics of the World of District 9 - Interactive Map * * * * *
Mooie extra! Via een plattegrond kan je inzoomen op drie locaties, namelijk MNU Headquaters, District 9 en de Alien Mothership. Als er ingezoomd wordt, dan kan er in tekst (Engels), beeld en (3D) animatie gedetailleerde informatie opgevraagd worden over wapens, voertuigen, de aliens, de eieren van de aliens en nog veel meer. Fraai gedaan.

> Deleted Scenes * * * *
Fans van de verwijderde scene hebben geluk! Op de Blu-Ray zijn 22 deleted scenes te vinden met een totale speelduur van ruim 23 minuten. Sommige van de scènes zijn best aardig om te bekijken en zijn veelal ook weer in docu stijl. Een aantal scènes bevatten rouwe visual effects. Erg aardig.

> The Alien Agenda: A Filmmaker's Log * * * *
Een extra verdeeld in drie hoofdstukken, namelijk Envisioning, Shooting en Refining District 9. Het eerste deel gaat over de herkomst (Alive in Joburg) van de film. Deze wordt gevolgd door een korte achter-de-schermen docu. Het laatste hoofdstukje gaat de post-productie. Een diepere kijk dus op het gehele proces. Fraai, zeker als je erg weinig over de film weet.

> Metamorphosis: The Transformation of Wikus * * * *
De titel zegt het al. Deze docu van bijna 10 minuten gaat over de make-up werkzaamheden tijdens de . Grappig om te zien hoeveel er aan Sharlto Copley wordt gewerkt om hem klaar te maken voor een scene.

> Innovation: Acting and Improvisation * * * *
Voor de film zijn veel docu-achtige scènes geschoten. Dit vroeg veel improvisatie van de acteurs. In deze docu van 12 minuten wordt hier nader naar gekeken. Zowel op de set als aan de hand van interviews met cast en crew. Ook wordt er ingezoomd op de mensen die de aliens "nabootsen" tijdens de opnames en later verdwijnen na de verwerking van de visual effects.

> Conception and Design: Creating the World of District 9 * * * *
Bijna een kwartier beelden van en uitleg over de sets, wapens, voertuigen en aliens die de film compleet maken. Altijd fraaie docu's.

> Alien Generation: The Visual Effects of District 9 * * * * *
Een onderdeel van D9 dat de film nog beter maakt. Het is ook niet verwonderlijk dat de film genomineerd is voor in Oscar in de categorie "Visual Effects". In tien minuten komen er veel voorbeelden langs. Ook wordt er uitgelegd hoe de acteurs moesten omgaan met de niet bestaande aliens.

> Trailers
Helaas geen setje trailers van D9, maar trailers van Terminator Salvation, Zombieland, 2012 en The Boondock Saints II.

> PS3 Theme * *
Via de PlayStation 3 is er ook een thema te installeren waardoor je "PS3 bureaublad" een District 9 tintje krijgt. Overigens geen ingrijpende Theme.

BEELD EN GELUID
Getest op Beeld via de Panasonic plasma TH-42PZ80E, Blu-Ray via de Sony PlayStation 3, geluid via Harman Kardon HS 200.

Beeld: Het beeld van de Blu-Ray uitgave van District 9 komt volgens de hoes in 1080p HD Widescreen (1.85 : 1). Ook de extra's zijn in HD. Het beeld van deze 2009 film is uiteraard prima. Na een vergelijking met de dvd uitgave, is het moeilijk voor te stellen dat er nog steeds mensen zijn die Blu-Ray overschat vinden. Er is enorm kwaliteitsverschil. De visual effects zien er erg goed uit op het "kleine" scherm. Dit kans soms nog wel eens tegenvallen. Een 9,5.

Geluid: Er worden een Engelse, Duitse en Spaanse geluidstrack in DTS-HD MA 5.1 meegeleverd. Verrassend, omdat vaak alleen de Engelse geluidstrack in HD komt. Het geluid is geweldig als de actie eenmaal op gang komt. De wapens van de aliens blazen je praktisch uit je stoel. Net als bij het beeld, mogen we van deze film ook niets anders verwachten. Ook een 9,5.

Ondertitels: De ondertitels bij de film zijn in het Nederlands, Engels, Duits en Turks.

CONCLUSIE
De film District 9 was één van de grote verrassingen van 2009. Ondanks dat Hollywood zich met de film heeft bemoeid, is het een kleine film gebleven en heeft regisseur Blomkamp zijn eigen ding mogen doen. Pakkend verhaal en de visual effects zijn erg gaaf om terug te zien op je eigen flatscreen.
De Blu-Ray uitgave lijkt op het eerste oog wat basic. Na het bekijken van de film en de extra's had de uitgever hier makkelijk het label "special edition" op kunnen plakken. De extra's zijn gevarieerd en leuk/interessant om naar te kijken. Het beeld en geluid van de film zijn van prima kwaliteit. Duidelijk voer voor de sci-fi freak.

FT cijfer
8,3
Beeld
9,5
Geluid
9,5
Extra's
9
Verpakking
6
Eindcijfer
8,5

Als afsluiter nog even originele korte film Alive in Joburg (2005):


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze Blu-Ray versie is er ook een 1 disc DVD versie verschenen, o.a. bij de FilmTotaal DVD shop.


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal


Met dank aan de uitgever Sony Pictures voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

NieuwsFilm

meest populair