District 9 (2009)

You are not welcome here.

Fantastisch regiedebuut van Neill Blomkamp versmelt overbekende sciencefictionelementen in een smakelijke en energieke film die van het witte doek af knalt.
play

7,8 details

  • 112 Min
  • Actie
  • Drama
  • Sci-Fi
  • Thriller
  • Verenigde Staten
  • Nieuw-Zeeland
  • Zuid-Afrika
  • Canada
112 Min Verenigde Staten

De Aarde is door buitenaardsen gevonden. Echter de mensheid heeft dit buitenaardse ras als tweederangsburgers ondergebracht in getto's in Zuid-Afrika. Ze krijgen steun van een overheidsfunctionaris wanneer deze hun biotechnologie ontdekt.

Regie
Neill Blomkamp
Cast
Sharlto Copley, Jed Brophy, Jason Cope, Nathalie Boltt, Sylvaine Strike, John Sumner, William Allen Young, Nick Blake, Louis Minnaar, Elizabeth Mkandawie, Greg Melvill-Smith, Mzwandile Nqoba, Themba Nkosi, Barry Strydom, Morena Busa Sesatsa.
Budget
$ 30.000.000
Opbrengst
$ 210.819.611
Release
15.10.2009
Release NL
08.10.2009
Release DVD
02.02.2010

Filmtotaal Recensie

Regie: Neill Blomkamp | Cast: Sharlto Copley (Wikus Van De Merwe), Jason Cope (Grey Bradnam/UKNR Chief Correspondent), Nathalie Boltt (Sarah Livingstone), Sylvaine Strike (Dr. Katrina McKenzie), Greg Melvill-Smith (Interviewer) e.a. | Speelduur: 112 minuten | Jaar: 2009

De filmwereld is met Neill Blomkamp weer een creatieve regisseur rijker. De 29-jarige Zuid-Afrikaan experimenteerde er lustig op los als regisseur van muziekvideo’s en reclamespotjes, waarbij hij met een klein budget op creatieve wijze special effects in elkaar knutselde. De lowbudgetshort enthousiasmeerde Peter Jackson dusdanig dat hij Blomkamp overhaalde tot het maken van een lange speelfilm. Het resultaat is de sciencefictionrealitycocktail , waarin de rollen uit de klassieke invasiefilms voor de verandering eens zijn omgedraaid. Maar is meer dan dat: deze frisse wind blaast het stof van de vastgeroeste sciencefictionclichés en geeft er een energieke draai aan.

Neill Blomkamp situeerde heel begrijpelijk in zijn geboortestad Johannesburg in Zuid-Afrika. De stad herbergt een mengelmoes van verschillende culturen en leent zich daardoor perfect voor een ontvangst van een buitenaards gezelschap. En het moet gezegd: zo zagen we sciencefiction nog niet eerder. Waar grote logge ruimteschepen doorgaans alleen metropolen als New York aandoen, zien we er hier eens één boven een stoffige sloppenwijk zweven. De vraag is hoe wij als mensen zouden reageren als er opeens een miljoen buitenaardse vluchtelingen voor de deur zouden staan. schetst een beeld waarin de hulpeloze aliens worden overgeplaatst naar het geïmproviseerde vluchtelingenkamp uit de titel. Het is dus onmogelijk om de metafoor over het hoofd te zien, want geen land wordt sterker geassocieerd met apartheid en etnische problematiek dan Zuid-Afrika.

videotrailers & clips

alle artikelen (24)

District 9 Nieuwsberichten

Laatste reacties

Progressive

"...[quote=miezl]WAANZINNIGE FILM!!!! met meer diepgang dan menigeen denkt.en ja beetje dom als je niet......"

Banned

"...[quote=Shryce] Zwakke special effects, camera werk zuigt (veel losse hand werk) en d'r zit bijna ge......"

JamesBond

"...Vast een geweldige film, maar heb alleen de laatste 15 á 20 minuten van de film gezien.... :-(..."

District 9

acties