Deze scifi-parel verdient een vervolg, maar de kans daarop wordt kleiner met de dag

Deze scifi-parel verdient een vervolg, maar de kans daarop wordt kleiner met de dag

Er zijn al jarenlang plannen voor een vervolg, maar het lijkt er niet te komen.

Een scifi-film die zeven keer zijn productiebudget terug weet te verdienen zou tegenwoordig in een mum van tijd een vervolg krijgen, maar het vervolg op Neill Blomkamp's District 9 laat inmiddels al veertien jaar op zich wachten.

Neill Blomkamp heeft het succes van zijn regiedebuut District 9 nooit meer kunnen evenaren

Halo
Neill Blomkamp werkte met niemand minder dan Peter Jackson (The Lord of the Rings-trilogie) aan een verfilming van het geliefde Xbox-spel Halo. Jackson zou het produceren en Blomkamp zou voor het eerst de regie van een film op zich nemen. Toen het duidelijk werd dat dit niet ging lukken, besloten de twee hun focus te leggen op District 9.

Blomkamp schreef het script voor District 9 samen met zijn vrouw Terri Tatchell. Ze namen veel elementen over van Blomkamps short Alive in Joburg. Voor District 9 werden veel dingen gebruikt die oorspronkelijk bedoeld waren voor de Halo-film, de film is dus ook letterlijk ontstaan vanuit de geschrapte Halo-film.

Succes
District 9 was op alle fronten een enorm succes. Op Rotten Tomatoes heeft de film een zeer sterke score van 90% onder critici gebaseerd op meer dan 300 recensies. De publieksscore is 82%, ook erg netjes.


De film had een vrij bescheiden productiebudget van 30 miljoen dollar. De film had een totale omzet van maar liefst 210 miljoen dollar. Hiermee maakte de film natuurlijk veel winst en was de komst van een vervolg eigenlijk een gegeven.

Lancering carrière
Blomkamp's carrière werd met District 9 echt gelanceerd, waardoor hij veel meer kansen kreeg in de filmindustrie. In 2013 lichtte hij dit toe: "Ik wil heel graag een vervolg op District 9 maken. Het probleem is dat ik een heleboel ideeën en dingen heb die ik wil maken."


"Ik ben hier relatief nieuw in: ik sta op het punt mijn derde film te maken, en nu begin ik me te realiseren dat het patroon is dat je jezelf opsluit in de film na de film waar je momenteel aan werkt. Maar dat werkt gewoon niet voor mij."

Geen vervolg
In 2021 deelde Blomkamp het goede nieuws dat het vervolg genaamd District 10 eindelijk wat momentum had. Hoofdrolspeler Sharlto Copley zou terugkeren en het script werd opnieuw geschreven door Blomkamp en Tatchell.


De vaart ligt er echter weer uit. Dit jaar vertelde Blomkamp namelijk het volgende over District 10: "Ik weet niet of ik dat nu zelfs wil maken, maar op een gegeven moment zal het waarschijnlijk gemaakt worden."

NieuwsFilm

meest populair