Blu-ray

Blu-Ray Review: Surrogates

Wederom comic-verfilming voor Bruce Willis.

door Bram de Groot op 22.03.2010 om 08:48 in Blu-ray


Regie: Jonathan Mostow | Cast: Bruce Willis (Tom Greer), Rosamund Pike (Maggie), Radha Mitchell (Peters), Ving Rhames (The Prophet), Michael Cudlitz (Colonel Brendon) e.a | Speelduur: 88 minuten | Jaar: 2009 | Retail release: 10 maart 2010 | EAN: 8717418244866 | FilmTotaal Recensie

In de tijd dat de superheldenfilms hoogtij viert, komen er ook allerlei andere comicverfilmingen uit. Zo ook onder het Disney label met de verfilming van de strip The Surrogates, gepubliceerd door Top Shelf Productions. De sci-fi film met de titel Surrogates werd geregisseerd door Jonathan Mostow, bekend van vooral de derde Terminator film. Het gegeven van deze futuristische film vol robots en een perfecte samenleving doet denken aan films als Artificial Intelligence: AI (2001), Minority Report (2002) en I, Robot (2004). Het uiteindelijk resultaat, dat werd ingeluid met een zeer aardige viral marketingcampagne, zagen we in oktober 2009 in de bioscoop. Vanaf begin maart is Surrogates ook op de blauwe schijf verkrijgbaar.

Surrogates speelt zich af in de nabije toekomst waar mensen een geïsoleerd bestaan leiden. Interactie tussen mensen vindt plaats middels surrogaat-robotten, een mooiere versie van hun menselijke tegenhanger. FBI-agenten onderzoeken de moord op een student die connecties heeft met het brein dat ooit de high-tech robot ontwierp en realiseerde. Al spoedig stuit men op een heel complot. Dit mysterie levert de nodige hoofdbrekens op aangezien de robotten bijna helemaal identiek zijn aan hun bezitters.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van Surrogates of klik verder naar de HD varianten:

WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt Surrogates 39%. De IMDb noteert een 6,3 (bij 15 duizend stemmen). De bezoekers van FilmTotaal geven gezamenlijk een 6.1. In zijn FT recensie geeft Pim Wijers 2,5 sterren.
Een reactie van FT bezoeker Odracir: Ik heb de film gisteren gezien, en moet zeggen dat ik ook prima vermaakt ben. Je kunt deze film niet met Terminator vergelijken. Volgens mij is de boodschap dat een perfecte samenleving niet kan bestaan. Emoties zijn de kern van het leven.
Het budget van Surrogates was circa $80 miljoen. In het eerste weekend in de States haalde de film een kleine $15 miljoen op. De teller stopte uiteindelijk op $38,5 miljoen. Wereldwijd werd $117,3 miljoen genoteerd en daarmee wordt de matige opbrengst op de "thuismarkt" enigszins goed gemaakt. In Nederland draaide de sci-fi film matig met een opbrengst van nog geen $1 miljoen.

DE BLU-RAY DISK
We bekijken de single disc Blu-Ray. Het recensie-exemplaar dat bekeken is, werd aangeleverd in een basic Blu-Ray keepcase. Het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting):DE EXTRA'S
De Blu-Ray van Surrogates heeft de volgende extra's aan boord:

> Audiocommentaar * *
Regisseur Jonathan Mostow vertelt in deze audiotrack, die de film begeleid, meer informatie over Surrogates. Hij begint netjes en gaat er steeds dieper op in. Hij vertelt o.a. de opening (met de credits) van de film bepaalde delen uit de comic samenvat. In de comic was dit gedeelte, de voorgeschiedenis, verweven met het daadwerkelijke verhaal. Leuk als je helemaal dol bent op dit soort uitgebreide beschrijvingen.

> U, maar dan beter: De wetenschap achter Surrogates * * * *
Een kwartier lang gefilosofeer over de mogelijkheden van surrogaten en de huidige status van de robottechnologie. Erg interessant, aangezien er wordt gekeken naar wat er tegenwoordig al gebruikt wordt en hoe dat eruit ziet. Er worden vergelijkingen gemaakt met de hoofdfilm.

> Van strip naar scherm: een grafische roman komt tot leven * * * * *
Een korte docu van zo'n 6 minuten over de strip en de gedachte erachter. Erg aardig omdat ook de schrijver Robert Venditti aan het woord komt. Ook mooi om te zien hoe tekeningen zijn omgezet in filmscènes. Meest interessante docu van de schijf.

> Deleted scenes * * * *
Vier verwijderde scènes, helaas niet door de regisseur begeleid. Overigens wel aardige scènes om te bekijken.

> "I Will Now Bow" muziekvideo van Breaking Benjamin *
Met name voor de liefhebber van Breaking Benjamin.

> Vooruitblik
Trailers van het vijfde Lost seizoen, Alice in Wonderland en When in Rome.

BEELD EN GELUID
Getest op Beeld via de Panasonic plasma TH-42PZ80E, Blu-Ray via de Sony PlayStation 3, geluid via Harman Kardon HS 200.

Beeld: Het beeld van de Blu-Ray uitgave van Surrogates komt volgens de hoes in 1080p HD 1.78 : 1. Werkelijk waar prachtig. Prima kleuren, uiterst scherp en geen ruis of iets dergelijks. Niets op aan te merken! Grappig om te kijken naar het uiterlijk (de huid en dergelijk) van de "echte" acteurs en de "surrogates" acteurs. Een 9,5.

Geluid: Er wordt een Engelse 5.1 DTS-HD MA geluidstrack meegeleverd. Daarnaast zijn er o.a. ook een Italiaanse 5.1 DTS en een Turkse en een Russische 5.1 Dolby Digital aanwezig. Erg klantvriendelijk dat er meer talen aanwezig zijn. Het geluid is vol en stevig. Net als het beeld erg goed. Ook een 9,5.

Ondertitels: De ondertitels bij de film zijn o.a. in het Nederlands, Engels en Engels voor doven en slechthorenden.

CONCLUSIE
De sci-fi comicverfilming Surrogates met Bruce Willis in de hoofdrol heeft veel weg van eerdere moderne sci-fi klassiekers die gaan over de relatie tussen mens en robot en een perfecte misdaadloze samenleving. Dat de film matig is ontvangen, heeft er mogelijk mee te maken dat de klassiekers uit het genre meer gebaseerd waren op een kort boek dan op een comic. Anderzijds speelt uiteraard ook mee dat de klassiekers, zoals Artificial Intelligence: AI (2001), Minority Report (2002) en I, Robot (2004), onder regie waren van grote namen.
De Blu-Ray van Surrogates is qua beeld en geluid van de verwachte kwaliteit. De extra's vallen echter wat tegen. Zeker bij een uitgave van Disney kan er vaak wel wat meer van verwacht worden. Al met al een leuke titel voor de fans van het genre film dat ingaat op een "perfecte" samenleving.

FT cijfer
6,1
Beeld
9,5
Geluid
9,5
Extra's
7
Verpakking
6
Eindcijfer
7,4


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze Blu-Ray versie is er ook een 1 disc DVD versie verschenen, o.a. bij de FilmTotaal DVD shop.


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal


Met dank aan de uitgever Walt Disney Pictures voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

4 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Mark

Avatar

Lijkt erop dat de extra's beter zijn dan de film zelf :\

Bram

Avatar

Mark "Lijkt erop dat de extra's beter zijn dan de film zelf :\"

Niet alleen een heel scherpe opmerking, maar misschien ook een terechte! :E

LG DIRECTD

Avatar

DIt ziet er echt een dooooooooodsaaie film uit zoals de blu ray disc eruit ziet.

odracir

Avatar

Wat leuk om mijn eigen reactie terug te lezen in de recensie!

nieuwslaatste nieuws

meest populair