Peter Jackson over The Hobbit

Wat klopt nu wel en niet van wat er al gezegd is?

Er wordt veel gespeculeerd aangaande de aankomende verfilmingen van The Hobbit. De berichten zijn erg tegenstrijdig, zo konden we in januari nog melden dat de opnames van de film erg uitgesteld werden. Het eerste deel van de film zou volgens de oorspronkelijke planning in 2011 uitkomen, maar volgens dat bericht zou dat op z'n vroegst eind 2012 worden. Echter een tijdje later, in maart, kregen we hoopvol bericht van hoofdrolspeler Ian McKellen. Hij meldde op zijn website namelijk dat de opnames in juli zouden beginnen. Eind maart hadden we wéér een ander bericht. Ditmaal gaf Andy Serkis, die de rol van Gollum wederom zal vertolken, aan te verwachten dat de opnames aan het einde van het jaar zouden beginnen. Andere bronnen binnen MGM meldden dat de financiële problemen binnen het bedrijf regisseur Guillermo del Toro ook parten zouden kunnen spelen. Vandaag delen uit een interview met producer Peter Jackson.

Hij vertelt in het interview met Moviefone onder andere dat de opnames in principe niet uitgesteld zijn, aangezien er geen startdatum is vastgelegd. Naar eigen zeggen heeft MGM de film nog niet eens groen licht gegeven. Dit klinkt een beetje vreemd, aangezien we in juli 2009 al konden melden dat de heraanleg van Hobbitstee al was begonnen. Dat de film er komt is zeker, de vraag is zoals wel vaker het geval bij films wanneer.

Verder stelt Jackson dat het scenario pas net af is. De studio heeft volgens hem beide scenario’s nu ontvangen, hoewel het nog eerste versies zijn. Dat is niet zo vreemd, aangezien het scenario tijdens de opnames van de Lord of the Rings trilogie continu aangepast werd. Het zal dus niet bij eerste versies blijven, en de versies zullen waarschijnlijk vaak aangepast worden. Nu de scenario’s af zijn, is Jackson begonnen met het budgetteren van de film. Daarbij wordt gekeken hoeduur het gaat worden om de scenario’s te verfilmen, en dan doet men een voorstel aan de studio. Pas als de studio daarmee akkoord gaat, krijgt de film écht groen licht, aldus Jackson.

Hij verwacht verder dat het groene licht over een maand of twee gegeven wordt. De opnames zouden dan op z’n vroegst in oktober of november beginnen, aldus de producer. Hij geeft zelfs letterlijk aan dat nog niemand is benaderd en dat er nog geen deals zijn gemaakt. Dat is wel heel vreemd, vooral als je denkt aan eerdere berichten die we ontvingen, waarin de producer zeker was over de terugkeer van bijvoorbeeld Ian McKellen. Zouden er achter de schermen al gewoon deals zijn gemaakt? Hij lijkt er vertrouwen in te hebben dat acteurs uit de originele trilogie terugkeren om hun rol opnieuw te vervullen (en terecht, de meesten hebben allang aangegeven hun rol nog eens te willen vervullen, op John Rhys-Davies na, die geen zin had om weer enkele uren per dag op de make-upafdeling door te brengen). In een ander interview gaf Jackson overigens aan dat er nog geen officiële deals worden gemaakt, tot het scenario is goedgekeurd door de studio. "We're not [beginning] any official process until we have the 'official' script that they can read."

Daarmee laat de producer ons toch achter met enige twijfel: welke van de vele berichten omtrent The Hobbit zijn nu waar en welke niet?



NieuwsFilm

meest populair