The Hobbit: An Unexpected Journey (2012)

From the smallest beginnings come the greatest legends.

Jackson slaat een overtuigende brug tussen twee trilogieën. The Hobbit is een oogstrelend spektakelstuk. Technisch nóg vooruitstrevender, maar de authentieke sfeer is gebleven.
play

7,0 details

  • 169 Min
  • Avontuur
  • Fantasy
  • Familiefilm
  • Verenigde Staten
  • Nieuw-Zeeland
169 Min Verenigde Staten

The Hobbit films vertellen het verhaal over de simpele hobbit Bilbo Balings, die een rustig leventje leidt in de Gouw in Midden-aarde. Zijn gemakkelijke bestaan komt echter abrupt ten einde wanneer op een dag de tovenaar Gandalf op zijn deur klopt en een groep dwergen meebrengt. Zij weten Bilbo te overtuigen om een tocht te ondernemen waarbij hij oog in oog zal komen te staan met de draak Smaug, die lang geleden een schat heeft gestolen van de Dwergen. De enorme gevaren die een dergelijke toch met zich meebrengt, zijn de onervaren Bilbo echter onbekend. Voor hij het weet, is hij op avontuur en komt hij in aanraking met trollen, wolven, reusachtige spinnen, aardmannen en niet te vergeten de draak Smaug zelf.

Alt titel
The Hobbit: Part 1, De Hobbit: Een onverwachte reis
Regie
Peter Jackson
Cast
Ian McKellen, Martin Freeman, Richard Armitage, Aidan Turner, Graham McTavish, Jed Brophy, James Nesbitt, Ken Stott, Dean O'Gorman, Mark Hadlow, Peter Hambleton, John Callen, Adam Brown, Stephen Hunter, William Kircher.
Budget
$ 250.000.000
Opbrengst
$ 1.017.003.568
Release
14.12.2012
Release NL
13.12.2012
Release DVD
16.04.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Peter Jackson | Cast: Martin Freeman (Bilbo), Richard Armitage (Thorin), Ian McKellen (Gandalf), James Nesbitt (Bofur), Andy Serkis (Gollum), e.a. | Speelduur: 169 minuten | Jaar: 2012

Weergaloos was de finale van de Lord of the Rings-trilogie in 2003. The Return of the King was spannend, aangrijpend en visueel overdonderend, brak in de bioscopen record na record en werd niet veel later bekroond met elf Oscars. Ja, probeer daar dan nog maar eens overheen te komen. Na negen jaar durft regisseur Peter Jackson het aan om weer terug te keren naar de avonturen in Midden-Aarde. An Unexpected Journey is het eerste deel uit een nieuwe trilogie naar J.R.R. Tolkiens The Hobbit.

Je zou het een veilige keuze kunnen noemen om die succeslijn verder door te trekken, maar zo simpel ligt dat niet. Een vergelijking met de eerdere films is onvermijdelijk, dus lag de lat voor deze nieuwe boekverfilming hoog. Heel hoog, voor zowel Jackson als de fans die staan te trappelen om nog een keer de gedetailleerde fantasiewereld tot leven te zien komen. En wie de filmgeschiedenis een beetje kent, weet dat dat ook faliekant mis kan gaan. De drie nieuwe episodes in de Star Wars-saga werden door grote groepen liefhebbers neergesabeld, net zoals Steven Spielbergs mislukte poging om Indiana Jones nieuw leven in te blazen. Het rook allemaal sterk naar het uitmelken van een franchise. Ook Peter Jackson had de schijn tegen.

videotrailers & clips

alle artikelen (220)

The Hobbit: An Unexpected Journey Nieuwsberichten

Laatste reacties

roslarp

"...Ik weet niet waar het aan ligt maar ik vond deze film neit zo speciaal als LOTR de stijl was veel mi......"

Thiver

"...[quote=jaime91]Dat wist ik ook niet, omdat dat helaas ook niet verteld wordt in The Hobbit alleen in......"

Secret1994goesFilm

"...Het verhaal komt traag op gang; om alles goed te vertellen enzo en eer dat alle dwergen zijn voorges......"

The Hobbit: An Unexpected Journey

acties