Night of Terror: H*MOO! H*ERRR!! [Imagine 2010]

De bioscoophooligans maakten het weer ouderwets gezellig.

Vanaf eind jaren negentig is er, een enkele uitzondering daargelaten, elk jaar tijdens het Amsterdam Fantastic Film Festival (nu Imagine) een Night of Terror. Een nacht waarin de hardcore horrorliefhebbers van Nederland vier horrorfilms kijken en die voorzien van 'origineel' commentaar, meestal in de vorm van "HOMOO!" of "HOERRR!!!", of een variatie daarop.

Ruim dertig minuten voordat de deuren van Tuschinski opengaan staan er al een paar heel fanatieke bezoekers voor de deur. Eentje slaat hard op het glas en roept "HOER!", hij begint af te tellen: 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 en alle vijftig man die samen met hem staan te wachten schreeuwen in koor "HOERRR!". Een nietsvermoedende medewerkster van Pathé komt kijken wat er aan de hand is maar loopt al snel weer weg als ze ziet dat het een stel infantiele horrorfans is. "VLUCHTHOERR!! LAAT ME ERIN! IK KOM NOG MAKKELIJKER IN JE MOEDER!!", krijgt ze als reactie. De stemming zit er al goed in, dit wordt een leuk nachtje.

Als de deur dan eindelijk opengaat, word je door de hele horde door de opening geperst en nadat je bent gecontroleerd op 'verborgen plezier' en alle flesjes drinken in beslag zijn genomen mogen we de zaal in. Ik neem plaats op het eerste balkon, naar mijn mening de beste plek om deze historische gebeurtenis mee te maken. Vannacht staan er vier films op het programma: [REC] 2, The Crazies, La Horde en Vampire Girl vs Frankenstein Girl. Organisator Jan Doense komt het podium op om de eerste film aan te kondigen maar is totaal niet te verstaan doordat een paar honderd man hem uitscheldt voor homo. "STEEK DIE MICROFOON IN JE LUL, HOMOOOO!!", wist iemand achter mij nog toe te voegen aan het geheel. Arme Jan...

[REC] 2 start en het hoergeroep breekt nu pas echt los, vrijwel de gehele film is niet te verstaan door het constante geschreeuw. Nou maakte het achteraf ook niet veel uit of je iets kon horen, want die film is hetzelfde als het eerste deel. Het enige verschil is dat die brandweermannen nu gasten van de ME zijn. Het enige leuke aan [REC] 2 was dat iemand "MICHAEL JACKSON HOMOO!" schreeuwde toen een totaal verdroogd lijk in zwarte kleding uit het plafond kwam zetten.

Tijdens de eerste pauze viel het me op dat er in vergelijking met andere jaren minder stereotype horrorliefhebbers met lang haar en helemaal in het zwart gekleed waren. En als ik een voorzichtige schatting maak denk ik dat tussen de vijftien en twintig procent van de bezoekers vrouw was, meer dan anders.

De tweede film van de nacht was The Crazies, een remake van de film van Romero met dezelfde titel. Helaas was ook die film niets meer dan een fantasieloze remake met gepimpte special effects waar er tientallen van in de vijfeurobak liggen bij de plaatselijke dvd-boer. Het publiek liet weer goed merken dat ze er ook geen zak aan vond door wederom elke mannelijke acteur te begroeten met "HOMOO!" of "PEDO!" en de vrouwen met de bekende term of door gezamenlijk "DAAR MOET EEN PIEMEL IN, DAAR MOET EEN PIEMEL IN!" te zingen.


Daarna La Horde, een geniale Franse horror over ontelbaar veel zombies die een groep zwaar bewapend tuig omsingeld heeft in een verlaten flat. Afgebeten ledematen, afgeknalde homies die weer tot leven komen en aanvallen en gevechten met hele hordes zombies, het zat er allemaal in, geweldig. Het geluid van de film stond dit keer ook flink harder, zo leek het, de bas en trillingen uit de speakers van de duizenden schoten waren bijna misselijkmakend hard. Het publiek kon dat, en de film zelf in ieder geval wel waarderen en begon na elke minislachting spontaan te applaudisseren.

De laatste film was Vampire Girl vs Frankenstein Girl, een extreem vreemde Japanse B-horror waarin de twee griezels uit de titel vechten om een jongen. Je zou het Twilight kunnen noemen, maar dan met fonteinen van bloed waarin wordt gedanst op vrolijke jarenzestigrockmuziek. De makers van die film hebben goed hun best gedaan om de meest ziekelijk vage en smerigste scènes ooit te bedenken, het lijkt een beetje op Tokyo Gore Police die verleden jaar te zien was tijdens de Night of Terror. Een goede afsluiter.

Rond een uur of half negen rolde de aftiteling van de laatste film over het scherm, het einde van een zeer geslaagde nacht waarin niet echt de beste films ooit te zien waren maar die wel de beste bezoekers sinds een aantal jaar had. Volgend jaar is er weer een Night of Terror, en ook al ben je geen liefhebber van horror, dit fenomeen in Nederland moet je een keer meegemaakt hebben. Tot volgend jaar. HOERRR!!!

NieuwsFilm

meest populair