Remake Loft is klaar voor de start

Deze week werd de definitieve cast bekend gemaakt.

draait nog maar net in de bioscopen of regisseuse Antoinette Beumer kijkt al weer uit naar haar volgende project: . De gelijknamige Vlaamse thriller uit 2008 trok 1,2 miljoen bioscoopbezoekers en werd daarmee de best bezochte Belgische film óóit. De bioscoophit krijgt dit jaar een Nederlandse remake. Deze week werd de definitieve cast gepresenteerd tijdens een persconferentie.

De film draait om vijf getrouwde mannen die in het geheim een loft delen voor hun buitenechtelijke avontuurtjes. Dat gaat goed, totdat ze op een ochtend het lijk van een jonge vrouw aantreffen. Geen van de mannen kent haar of weet waar ze vandaan komt. Terwijl ze uit proberen te zoeken wat er is gebeurd, blijkt dat de vijf elkaar echter minder goed kennen dan ze aanvankelijk dachten. Wantrouwen en verraad nemen hand over hand toe.

Barry Atsma gaat de rol van Matthias spelen, een succesvol architect die met het plan komt om een loft te beginnen. Jeroen van Koningsbrugge zal naast hem te zien zijn als Willem, een personage dat volgens hem dicht ligt bij hoe hij zelf is: “Ik ga voor de nodige ‘comic relief’ zorgen”, zegt de acteur met een grijns op zijn gezicht. Fedja van Huêt en Gijs Naber voegen zich bij de heren. Aanvankelijk zou Marcel Hensema ook één van de vijf mannelijke personages voor zijn rekening nemen, maar door een verandering in de planning wordt hij vervangen door Chico Kenzari. “Ik werd gebeld voor een test en dat ging eigenlijk heel goed. In de film ga ik Tom (het filmische halfbroertje van Fedja van Huêt) spelen. Hij is de meest onvoorspelbare, de meest opvliegerige van het stel.” De vrouwelijke personages zullen vertolkt worden door Sallie Harmsen, Katja Herbers, Kim van Kooten, Lies Visschedijk, Carolien Spoor, Jamie Grant, Hadewych Minis en Anna Drijver.

“Wie vertrouw je? Iedereen belazert elkaar. De film zet je keer op keer op het verkeerde been. Dat is het mooie eraan”, aldus Anna Drijver over het origineel. Volgens de cast is de reden achter dat succes dat vreemdgaan voor veel mensen herkenbaar is. Het is een universeel thema. Daarnaast zit het scenario ook goed doorvlochten in elkaar. Beumer: “Ik vond het een geweldige film en wilde ‘m gelijk nog een keer zien.” Van Koningsbrugge voegde daar nog aan toe dat van het soort goede thriller is dat wij in Nederland nog niet kennen. “Je moet hem twee keer zien voordat je het helemaal begrijpt.”

Schrijfster Saskia Noort werd benaderd om het script aan te passen voor een Nederlandse bewerking. Volgens haar viel er aan het plot weinig eer meer te behalen, omdat het al zo goed in elkaar zat. De grootste verandering is dat de personages voor de nieuwe versie Hollandser zijn gemaakt. We kunnen dus grover taalgebruik verwachten. De vrouwelijke personages zullen ook sterkere persoonlijkheden worden dan de ‘excuusvrouwen’ uit het origineel. Beumer schrijft dat toe aan een cultuurverschil: “De Nederlandse vrouw pikt nou eenmaal veel minder.” Een beetje spijt heeft ze wel dat ze het Belgische heeft gekeken. “Iedere keer als ik het script lees, zie ik díé plaatjes voor me. Gelukkig wordt dat wel steeds minder. Ik moet nu mijn eigen plaatjes gaan maken.” De opnames voor beginnen in juni. 16 december wordt de film in de bioscoop verwacht.

NieuwsFilm

meest populair