Blu-ray

Blu-Ray Review: Das Weisse Band

Winnaar van de Palme d'Or 2009.

door Bram de Groot op 12.05.2010 om 08:00 in Blu-ray


Regie: Michael Haneke | Cast: Christian Friedel (de leraar), Ulrich Tukur (de baron), Burghart Klaußner (de priester), e.a. | Speelduur: 144 minuten | Jaar: 2009 | Retail release: 19 april 2010 | EAN: 8716777931271 | FilmTotaal Recensie

Van de Oostenrijkse regisseur Michael Haneke zagen we afgelopen jaren enkele opvallende films. Zo verscheen in 2007 de thriller Funny Games, de Amerikaanse remake van zijn tevens eigen originele versie uit 1997, en in 2005 het veel besproken en onderscheiden Caché / Hidden (2005). Haneke's werk is ondertussen voorbeeldmateriaal voor filmfestivals en -prijzen. Nadat hij al drie keer naast de Gouden Palm greep, won hij deze verleden jaar voor zijn laatste kunststukje Das Weisse Band / The White Ribbon. Dit drama kan daarmee mogelijk beschouwd worden als zijn beste tot op heden. Mede ook omdat hij hiermee voor het eerst werd genomineerd voor de Oscar voor de Beste Buitenlandse Film. Nieuwsgierig? Sinds kort verkrijgbaar op Blu-Ray en Dvd.

In Das Weisse Band wordt net voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog een rustig Duits dorpje opgeschrikt door een aantal vreemde gebeurtenissen. Een kabel wordt gespannen om de dokter met zijn paard ten val te brengen, een schuur vliegt in brand en twee kinderen worden ontvoerd en gemarteld. De schoolleraar observeert en onderzoekt de gebeurtenissen en komt beetje bij beetje dichterbij de verschrikkelijke waarheid.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van Das Weisse Band of klik verder naar de HD varianten:

WAARDERING & BOX OFFICE
De film won in 2009 de Palme d'Or op het 62e Cannes Film Festival, een Golden Globe voor Beste Buitenlandse film en kreeg begin dit jaar twee Oscarnominaties in de categorieën Beste Buitenlandse film en Beste Cinematografie.
Op Rotten Tomatoes krijgt Das Weisse Band 84%. De IMDb noteert een 8.0 (bij 10 duizend stemmen). De bezoekers van FilmTotaal geven gezamenlijk een 8. Kaj van Zoelen geeft 4,5 ster naar aanleiding van zijn recensie op FilmTotaal.
Een reactie van FT bezoeker Stefanvh: ...een van de meest intrigerende films die ik afgelopen jaar heb gezien! Vond hem best oké na afloop, maar hij bleef bij mij nog erg lang hangen en ik ben de film steeds meer gaan waarderen. aanrader dus!
Het productiebudget van Das Weisse Band bedroeg circa $15 miljoen. Wereldwijd werd er zo'n $18,5 miljoen opgehaald.

DE BLU-RAY DISK
We bekijken de single disc Blu-Ray van Das Weisse Band. Het recensie-exemplaar dat bekeken is, werd aangeleverd in een basic Blu-Ray keepcase. Op de cover zijn uiteraard de gewonnen prijzen kenbaar gemaakt. Het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting):DE EXTRA'S
De Blu-Ray van Das Weisse Band bevat de volgende extra's:

Making of * * * * *
Samen met regisseur Haneke kijken we hoe de film gemaakt is. Wat gelijk opvalt is dat deze docu wél in kleur is. Het is ontzettend leuk om te zien, zeker als er personages en sets in beeld komen. De regisseur Haneke is uiteraard een belangrijk persoon in deze docu. Interessante kerel en tevens de beste extra van de schijf.

Filmfestival van Cannes * * *
Op dit festival werd uiteraard de Palme d'Or gewonnen. De eerste voor Haneke. In deze docu van een kleine 20 minuten zien we o.a. de persconferentie met crew en cast en uiteindelijk ook de prijsuitreiking.

Portret * * * *
Wie is die Haneke eigenlijk? In deze docu van 50 minuten komen naast Haneke zelf meerdere mensen, zoals zijn vrouw en acteurs/actrices, uit zijn leven aan het woord. Zijn levensverhaal en werkwijze worden aan de hand van filmbeelden en interviews verteld.

BEELD EN GELUID
Getest op Beeld via de Panasonic plasma TH-42PZ80E, Blu-Ray via de Sony PlayStation 3, geluid via Harman Kardon HS 200.

Beeld: Het beeld van de Blu-Ray uitgave van Das Weisse Band komt volgens de hoes in 1080p 16/9 anamorphic 4/3 1.85 : 1. Het schermvullende beeld ziet er erg mooi uit. Zeer helder, scherp en geen grain te ontdekken. Ondanks dat de film in zwart / wit is opgenomen, komen een aantal zeer mooi geschoten beelden in High Definition geheel tot hun recht. Toch kan er ook wat voor gezegd worden dat een Dvd (en dan het liefst geupscaled) versie voor deze film al voldoende is. Door het ontbreken van de kleur heb je namelijk een stuk minder het gevoel dat je naar een HD uitvoering zit te kijken. Een 9.

Geluid: Er zijn een Engelse en Franse DTS-HD 5.1 geluidstracks op de disc aanwezig. Naast de ruim aanwezige dialoog is er weinig écht geluid of muziek in de film. Het is een rustig geheel, met hier en daar wat achtergrondgeluid. Het klinkt allemaal goed, maar dit is duidelijk niet een titel waarmee het optimale uit je geluidsinstallatie wordt gehaald. Een 8,5.

Ondertitels: De ondertitels bij de film zijn in het Nederlands en Frans.

CONCLUSIE
Zoals op de wikipedia-pagina van Haneke valt te lezen, wil hij dat zijn films iets van de kijker vragen, zodat iedereen nadien iets anders beleefd kan hebben, zoals boeken in ieders beleving anders kunnen zijn. Daarom vermijdt hij doorgaans dat hij aangeboden ideeën en theorieën al te expliciet in beeld brengt. Das Weisse Band bewijs dit ook. Het is overigens een film voor de liefhebber. Je vindt het een goede film, of je zet hem na een half uur al uit.
De film is zwart-wit, bevat veel dialoog (en weinig muziek) en is eerder interessant filmmateriaal, dan een overdonderend actiespektakel. De extra's op de schijf zijn ruim voldoende. Net als de beeld- en geluidskwaliteit. De vraag is of deze uitgave voer is voor de Blu-Ray fanaat. Nee, het is eerder een uitgave voor de liefhebber, die toevallig beschikt over een Blu-Ray speler. Een (goed geupscaled) dvdtje volstaat voor deze film prima.

FT cijfer
8
Beeld
9
Geluid
8,5
Extra's
7,5
Verpakking
6
Eindcijfer
7,8


VERKRIJGBAARHEID
Naast de Blu-Ray versie van de Das Weisse Band is er ook een 1 disc DVD versie verkrijgbaar, o.a. bij de FilmTotaal DVD shop.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

Met dank aan de uitgever Cinéart voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

nieuwslaatste nieuws

meest populair