Michael Hanekes nieuwste, over een mysterieuze Duitse dorpgemeenschap, is weer een uiterst fascinerende film. Dit keer subtiel, minder gewelddadig en nauwelijks shockerend.
play

7,7 details

  • 144 Min
  • Drama
  • Oorlog
  • Mystery
  • Oostenrijk
  • Frankrijk
  • Duitsland
  • Italië
144 Min Oostenrijk

Net voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog wordt een rustig Duits dorpje opgeschrikt door een aantal vreemde gebeurtenissen. Een kabel wordt gespannen om de dokter met zijn paard ten val te brengen, een schuur vliegt in brand en twee kinderen worden ontvoerd en gemarteld. De schoolleraar observeert en onderzoekt de gebeurtenissen en komt beetje bij beetje dichterbij de verschrikkelijke waarheid.

Alt titel
The White Ribbon, Das weiße Band - Eine deutsche Kindergeschichte
Regie
Michael Haneke
Cast
Burghart Klaußner, Ulrich Tukur, Christian Friedel, Susanne Lothar, Sebastian Hülk, Maria-Victoria Dragus, Ursina Lardi, Enno Trebs, Leonie Benesch, Jadea Mercedes Diaz, Michael Kranz, Theo Trebs, Steffi Kühnert, Janina Fautz, Anne-Kathrin Gummich, Michael Schenk, Josef Bierbichler, Marisa Growaldt, Kai-Peter Malina, Ernst Jacobi, Leonard Proxauf, Leonard Boes, Paraschiva Dragus, Vincent Krüger, Johanna Busse, Thibault Sérié, Hanus Polak Jr., Lilli Trebs, Levin Henning, Ole Joensson, Marvin Ray Spey, Fion Mutert, Sara Schivazappa, Aaron Denkel.
Budget
$ 15.238.800
Release
06.10.2009
Release NL
19.11.2009
Release DVD
16.03.2010

Filmtotaal Recensie

Regie: Michael Haneke | Cast: Christian Friedel (de leraar), Ulrich Tukur (de baron), Burghart Klaußner (de priester), e.a. | Speelduur: 144 minuten | Jaar: 2009

Oostenrijker Michael Haneke maakte in de jaren negentig furore met een aantal films in eigen land, waaronder Benny’s Video en Funny Games, waarna hij zijn producties naar Frankrijk verhuisde en nog meer controverse, lof en afschuw opriep met titels als La Pianiste en Caché. Na een verguisd uitstapje naar de Verenigde Staten voor een remake van zijn eigen Funny Games koos hij Duitsland als nieuwe uitvalsbasis. De eerste film die daar nu uit voortkomt is Das Weiße Band, die Haneke voor het eerst de Gouden Palm op Cannes opleverde. Terecht, want zijn nieuwste is een subtiel, sfeervol meesterwerk.

In het kleine dorpje Eichwald in het noorden van Duitsland vlak voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog doen zich een reeks vreemde, soms zeer nare gebeurtenissen voor die steeds meer beginnen te lijken op een ritueel straffen. Het begint met de dokter die ten val wordt gebracht doordat zijn paard over een tussen twee bomen gespannen draad struikelt. De sterk hiërarchische samenleving van Eichwald blijft overeind, wat onder andere tot uiting komt in de manier waarop de lokale priester zijn kinderen disciplineert. Enkele mannen, het traditionele gezag, houden min of meer de rest van het dorpje onder de duim. Vrouwen en kinderen vinden echter af en toe een uitweg, terwijl er tekenen aan de wand zijn dat de tijden aan het veranderen zijn.

videotrailers & clips

alle artikelen (5)

Das weiße Band Nieuwsberichten