Gouden Palm naar Thailand

Javier Bardem en Juliette Binoche pakken acteerprijzen in Cannes.

Zondagavond zijn in het Palais de Festival de prijzen van het 63e Filmfestival van Cannes bekendgemaakt. De relatief verrassende winnaar komt uit Thailand: Uncle Boonmee who can Recall his Past Lives van regisseur Apichatpong Weerasethakul, die overigens vooral bekend staat onder de bijnaam 'Joe'.

De film van Weerasethakul gaat over een oude man die te horen krijgt dat hij vanwege acuut nierfalen nog maar een paar dagen te leven heeft. Hij laat zich door familie naar een onherbergzaam gebied brengen om te sterven, waar zij geconfronteerd worden met de geest van zijn gestorven echtgenote. Ook zijn verloren zoon komt tot hen uit de jungle in de vorm van een aap. De film is vooralsnog niet door een Nederlandse distributeur aangekocht.

De meest spraakmakende film in Cannes, Biutiful van regisseur Alejandro Gonzalez Inarittu, moest het doen met de prijs voor de beste acteur. Javier Bardem werd bekroond voor zijn rol als Uxbal, een man uit Barcelona die ook al te horen krijgt dat hij niet lang meer te leven heeft en in de korte tijd die hem rest zijn zaakjes op orde probeert te krijgen. Bardem moet de prijs overigens wel delen met Italiaanse acteur Elio Germano, die gelauwerd werd voor zijn rol als vader die probeert om te gaan met het verlies van zijn vrouw in La Nostra Vita van regisseur Daniele Luchetti.

Beste actrice werd Juliette Binoche voor haar rol in Copie Conforme. Binoche heeft met deze prijs nu zo ongeveer alle belangrijke acteerprijzen wel eens gewonnen. Ze had al een Oscar, een prijs in Berlijn en Venetie op zak, en daar komt nu ook nog eens de prijs in Cannes bij.

Alle winnaars staan hieronder:

Gouden Palm: Uncle Boonmee who can Recall his Past Lives, Apichatpong Weerasethakul

Grote Prijs: Des Hommes et des Dieux, Xavier Beauvois

Juryprijs: A Screaming Man, Mahamat-Saleh Haroun

Beste Acteur: Javier Bardem, Biutiful & Elio Germano, La Nostra Vita

Beste Actrice: Juliette Binoche, Copie Conforme

Beste Regisseur: Matthieu Amalric, Tournee

Beste Scenario: Lee Chang-Dong, Poetry

Gouden Camera voor beste debuut: Ano Bisiesto, Michael Rowe

Korte Film: Chienne d'Histoire, Serge Avedikian

Jurprijs Korte Film: Micky Bader, Frida Kempff


De trailer van de winnende film:



NieuwsFilm

meest populair