Blu-Ray Review: Toy Story 1 & 2

Het eerste deel uit 1995 was de eerste volledig computergeanimeerde animatiefilm en de eerste lange speelfilm van Pixar.


Regie: John Lasseter | Stemmencast: Tom Hanks (Woody), Tim Allen (Buzz Lightyear), Don Rickles (Mr. Potato Head), Joan Cusack (Jessie the Yodeling Cowgirl), Wallace Shawn (Rex the Green Dinosaur), John Morris (Andy) e.a. | Speelduur: 81 & 92 minuten | Jaar: 1995 & 1999 | Retail release: 24 maart 2010 | EAN: 8717418253301 & 8717418253424

Ruim 10 jaar na het tweede deel gaat binnenkort de derde Toy Story in première. De Pixar animatiefilm is de laatste in de reeks en haakt uiteraard ook in op de huidige 3D hype. Om de lancering van het derde avontuur van Woody, Buzz Lightyear en hun vriendjes in te luiden, verschenen eerder dit jaar de eerste twee delen, Toy Story en Toy Story 2, in 3D in de bioscoop. Het eerste deel uit 1995 was de eerste volledig computergeanimeerde animatiefilm en de eerste lange speelfilm van Pixar. Net als het tweede deel uit 1999 was het een groot financieel succes en betekende het de aftrap van het huidige tijdperk waarin elk jaar vele CGI tekenfilms verschijnen. Nog steeds worden de Toy Story films hooggewaardeerd door publiek en critici. Om deze redenen wordt er ook volop uitgekeken naar de laatste deel dat 23 juni in Nederland verschijnt. Tot die tijd kunnen fans zich naast de 3D versies van de eerste twee delen ook vermaken met de Blu-Ray uitgaven.

In Toy Story is Cowboy Woody al jaren het favoriete speelgoed van Andy. Wanneer de jongen voor zijn verjaardag de blitse astronautenpop Buzz Lightyear krijgt, wordt Woody naar de achtergrond verdrongen. De twee stukken speelgoed wedijveren om de gunst van de jongen en zetten door hun geruzie de hele kinderkamer in rep en roer. Als Buzz door toedoen van Woody uit het raam valt, krijgt Woody hiervan de schuld van de rest van het speelgoed. Hij gaat naar buiten om Buzz proberen te redden. In Toy Story 2 keren Cowboy-pop Woody en speelgoed-astronaut Buzz terug. Woody blijkt veel geld waard te zijn als verzamelobject, en wordt gestolen door een speelgoedverzamelaar. Buzz en het andere speelgoed van de jonge Andy proberen hem te redden.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van Toy Story en Toy Story 2:

WAARDERING & BOX OFFICE
De baanbrekende films waren genomineerd voor 3 en 1 Oscar. Uiteraard won de film daarnaast vele prijzen, waaronder een Golden Globe voor het tweede deel. Op Rotten Tomatoes krijgen de twee films respectievelijk de volgende waarderingen: Rotten Tomatoes: beide 100%. IMDb: 8.2 (140 duizend stemmen) en 8.0 (109 duizend stemmen). FilmTotaal: een 7,4 en een 7,3. De Pixar animatiefilms zijn niet gerecenseerd op FilmTotaal.
Het productiebudget van de eerste Toy Story bedroeg circa $30 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende de film ruim $30 miljoen en sloot af op bijna $362 miljoen. Wereldwijd stopte de teller op een mooie $516,7 miljoen. De tweede Toy Story kostte circa $90 miljoen. In het eerste weekend in de States leverde de sequel circa $57 op en eindigde afgerond op $245 miljoen. Wereldwijd stopte de teller op een mooie $485 miljoen. De opbrengsten in Nederland zijn onbekend.

DE BLU-RAY DISK
We bekijken de single Blu-Ray discs van de twee Toy Story films. De recensie-exemplaren die bekeken zijn, werden aangeleverd in basic Blu-Ray keepcases met een sleeve er omheen. In tegenstelling tot vele andere Disney/Pixar uitgaven worden beide films niet met een Dvd geleverd. Op de sleeve zit een sticker geplakt, die na verwijderen een deel van de bedrukking van de sleeve meetrekt. Jammer. (muisklik voor een vergroting):



DE EXTRA'S
Gezamenlijk bevatten de Blu-Rays van Toy Story 1 & 2 een waslijst aan gevarieerde extra's. Dat op beide schijven een korte docu staat over het aanstaande derde deel was te voorspellen. De één gaat over het verhaal van het derde deel en de ander over de (nieuwe) karakters. Daarnaast zijn er mooie nieuwe extra's in vergelijking tot de eerdere Dvd uitgaven. Wat opvalt, is dat er gevarieerd wordt omgesprongen met deze toevoegingen. Ze gaan niet allemaal direct over Toy Story, omdat ook de andere activiteiten van Pixar onder de loep worden genomen.
De meeste interessante extra's zijn de twee Making of docu's (al eerder te zien op de Dvd uitgaven). Op de disc van Toy Story is met name Black Friday: Toy Story zoals je nooit eerder hebt gezien een fraaie extra. Deze gaat in op de totstandkoming van de eerste Pixar film. Op de disc van Toy Story 2 moet je vooral kijken naar De weg naar Pixar - Technische animators en Opgedragen aan onze vriend Joe Ranft. De laatste docu gaat over de overleden Pixar animator Joe Ranft (1960 - 2005).
De uitgebreide hoeveelheid aan extra's zijn afwisselend, interessant en zijn vooral voor de Pixar fan erg leuk. Ook mede omdat er nieuwe extra's voor deze Bu-Ray uitgave zijn, een 9 als cijfer.

Op de disc van Toy Story staan de volgende extra's:
>> Toy Story 3 vooruitblik: "het verhaal"
>> Audiocommentaar
>> Buzz Lightyear Missielogboeken: Lanchering
>> De weg naar Pixar - Animators
>> Studioverhalen: Johns Auto, Baby AJ & Op de step
>> Buzz verovert Manhattan
>> Black Friday: Toy Story zoals je nooit eerder hebt gezien
>> Filmmakers kijken terug
>> Toy Story: de making-of
>> De erfenis van Toy Story

Op de disc van Toy Story 2 zien we de volgende extra's terug:
>> Toy Story 3 vooruitblik: "de personages"
>> Audiocommentaar
>> Buzz Lightyear Missielogboeken: Internationaal ruimtestation
>> De weg naar Pixar - Technische animators
>> Studioverhalen: Toy Story 2 Slaaponthoudingslab, Pinokkio en De film verdwijnt
>> Pixar's Zoetrope
>> Opgedragen aan onze vriend Joe Ranft
>> Toy Story 2: de making-of
>> Profiel van John Lasseter
>> De personages

BEELD EN GELUID
Getest op Beeld via de Panasonic plasma TH-42PZ80E, Blu-Ray via de Sony PlayStation 3, geluid via Harman Kardon HS 200.

Beeld: Het beeld van de Blu-Ray uitgaven van Toy Story 1 & 2 komen volgens de hoezen in 1080p HD 16x9 1.78 : 1. Er kan wederom niet anders gezegd worden dat Disney uitstekende Blu-Rays aflevert. Het beeld is van de beste kwaliteit. De enige opmerking is dat - bij met name het eerste deel - de animaties wat basic overkomen in vergelijking tot de uitmuntende kwaliteit van de huidige Pixar films als Ratatouille (2007) en Up (2009). Dit staat de beeldkwaliteit overigens niet in de weg. Zonder ook maar een spatje grain, kan je optimaal genieten van de twee Toy Story films. Een dikke 10.

Geluid: Op de schijven staan naast de Engelse DTS-HD 5.1 geluidstrack, ook DTS tracks in Nederlands en het Frans. Tevens is er een Dolby Digital 5.1 track aanwezig in het Vlaams. Ook het geluid is ijzersterk. De speelse actiescènes worden afgewisseld door haarzuivere dialogen tussen de verschillende Toys. Samen met het beeld geeft het toch zeker ander gevoel als bij de Dvd uitgave. Ook een verdiende 10.

Ondertitels: De ondertitels bij de film zijn in het Nederlands, Fransen en Engels.

CONCLUSIE
De eerste Toy Story uit 1995 (15 jaar oud alweer!) blijft een film die vele Pixar fans hoog in het vaandel hebben staan. Oké, de kwaliteit van de animatie is niet te vergelijken met de hedendaagse Pixar films, maar het blijft een zeer vermakelijke film voor jong en oud. Hetzelfde geldt uiteraard voor het vervolg uit 1999. Het derde deel, met een budget van $190 miljoen, gaat wereldwijd rond 23 juni in première.
De Blu-Rays van de eerste twee Toy Stories zijn erg compleet en formidabel in beeld- en geluidskwaliteit. Het valt tevens te prijzen dat de uitgever ervoor heeft gekozen om naast de bekende extra's van de eerdere Dvd uitgaven ook een reeks nieuwe extra's toe te voegen aan deze HD schijven. Wat misschien wat minder is, is dat deze Blu-Ray uitgave van Disney/Pixar zonder een extra Dvd versie komt. Dit is een "extraatje" die we eigenlijk van Disney gewend zijn bij Blu-Ray. Desondanks een must-have voor de fan van animatiefilms.

FT cijfer
7,4
Beeld
10
Geluid
10
Extra's
9
Verpakking
7
Eindcijfer
8,7


VERKRIJGBAARHEID
Naast de Blu-Ray versies van Toy Story 1 & 2 zijn ook in verschillende Dvd uitgaven verkrijgbaar, o.a. bij de FilmTotaal DVD shop.


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal


Met dank aan de uitgever Walt Disney Studios voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

NieuwsFilm

meest populair