Roman Polanski op vrije voeten

Amerikaans uitleveringsverzoek geweigerd door Zwitserland.

Zwitserland heeft besloten regisseur Roman Polanski niet uit te leveren aan de Verenigde Staten. Tegen de Poolse regisseur loopt al jaren een arrestatiebevel van de Amerikaanse justitie, omdat hij in 1977 seks heeft gehad met de op dat moment 13-jarige Samantha Geimer. Polanski erkende schuld, maar vluchtte snel daarna naar Europa, waarna hij geen voet meer op Amerikaanse bodem heeft gezet. Zelfs na zijn Oscarwinst voor The Pianist een aantal jaren terug bleef hij in Europa.

Sinds september zat Polanski vast in Zwitserland, waar hij gearresteerd werd toen hij een prijs wilde ophalen op het Filmfestival van Zurich. In december kwam Polanski op borgtocht vrij, waarna hij in zijn chalet in Gstaad het definitieve vonnis afwachtte.

Nu is dus bekend geworden dat de Zwitsers hebben besloten Polanski niet uit te leveren aan de Verenigde Staten. Dat betekent dat Polanski in veel opzichten weer een vrij man is, die zich in Europa kan voortbewegen zonder het risico te lopen opgepakt te worden. De Amerikaanse openbare aanklager reageert teleurgesteld en had meer medewerking van de Zwitsers verwacht.



NieuwsFilm

meest populair