The Pianist (2002)

Music was his passion. Survival was his masterpiece.

'The Pianist' is de eerste film van Roman Polanski sinds The Ninth Gate met Johnny Depp (1999.) De film kreeg de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes.
play

8,4 details

  • 150 Min
  • Biografie
  • Drama
  • Oorlog
  • Frankrijk
  • Duitsland
  • Verenigd Koninkrijk
  • Polen
150 Min Frankrijk

Op 23 september 1939 speelt de jonge pianist Wladyslaw Szpilman voor de radio 'Nocturne in d-mineur' van Frédérique Chopin. Door het lawaai van de bombardementen kan hij zichzelf nauwelijks horen. Een halfuur na afloop van dit optreden wordt de zaal van de Poolse omroep geraakt en is de radio definitief uit de lucht. De consequenties van de erop volgende Duitse bezetting zijn voor de inwoners van Warschau afschuwelijk: het getto, de joodse opstand, de deportaties. Maar terwijl zijn volledige familie en vele vrienden worden uitgemoord, overleeft Szpilman in de ruïnes van zijn geliefde stad. Hij krijgt daarbij niet alleen de hulp van Poolse verzetsstrijders, maar ook van de Duitse officier Wilm Hosenfeld, die hem op 23 september het stuk van Chopin heeft horen spelen....

Regie
Roman Polanski
Cast
Adrien Brody, Thomas Kretschmann, Frank Finlay, Emilia Fox, Richard Ridings, Ed Stoppard, Maureen Lipman, Wanja Mues, Jessica Kate Meyer, Michal Zebrowski, Julia Rayner, Anthony Milner, Roddy Skeaping, Lucy Skeaping, Nomi Sharron, Ben Harlan.
Budget
$ 35.000.000
Opbrengst
$ 120.072.577
Release
24.09.2002

Filmtotaal Recensie

'The Pianist' is de eerste film van Roman Polanski sinds The Ninth Gate met Johnny Depp (1999.) De film kreeg de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes afgelopen zomer en is gebaseerd op 'Death of a City' uit 1946, de memoires van de Pools-Joodse pianist/componist Wladislav Szpilman die in 2000 op 88-jarige leeftijd overleed.

Polanski beschrijft in The Pianist de ontberingen van Szpilman (Adrien Brody) tijdens de Duitse bezetting van Warschau in de Tweede Wereldoorlog. Wanneer de Duitsers Polen binnenvallen en Warschau bombarderen, is Szpilman voor de Poolse radio een stuk van Chopin aan het spelen. Het gebouw van de radio krijgt een voltreffer wat Szpilman abrupt tot een werkloze pianist maakt. De timing van de Duitse inval is bijzonder ongunstig, want de kennismaking met een blonde vrouwelijke bewonderaar (en tevens cellospeelster) kan zich door het oorlogsgeweld niet ontwikkelen tot iets moois. Enkele jaren later kruisen Szpilman en Dorota (Emilia Fox) in benauwde omstandigheden weer elkaars pad. De knappe Dorota is inmiddels getrouwd en zwanger.

Vanaf het moment dat de Duitse laarzen Warschau binnenmarcheren, wordt de Joden het leven steeds ondraaglijker gemaakt. Het begint met pesterijen en de verplichting een armband met de davidsster te dragen en uiteindelijk worden 500.000 Joden op elkaar gepropt in een getto. Szpilman wordt pianist in een eetgelegenheid in het getto. Zijn bekendheid (hij is een Poolse beroemdheid) sleept hem door tal van hachelijke situaties. Wanneer duizenden Joden, inclusief Szpilman en zijn familie, op het punt staan op de trein te worden gezet richting het vernietigingskamp Treblinka, redt een Joodse politieman zijn hachje omdat hij hem herkent. Voor Szpilman begint dan een leven van dwangarbeid en onderduiken, waarbij hij een ware kat met negen levens blijkt te zijn. Hij ontsnapt enkele keren ternauwernood aan de dood, die rondom hem welig tiert.

videotrailers & clips

Laatste reacties

Progressive

"...Een ander soort WOII films als voorafgaande maar erg indrukwekkend. Het tragere tempo van de film st......"

caelers8

"...Wat een geweldige film was dit dan. Begin was nog niet erg interessant, maar het laatste uur was ech......"

Brooklyn

"...[quote=Biff Tannen]Ik heb deze film ooit proberen te kijken maar ben halverwege gestopt. Gewoon omd......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

The Pianist

acties