Blu-Ray Review: Green Zone

Bourne in Irak: de derde samenwerking tussen Paul Greengrass en Matt Damon.

Regie: Paul Greengrass | Cast: Matt Damon (Roy Miller), Greg Kinnear (Clark Poundstone), Brendan Gleeson (Martin Brown), Amy Ryan (Lawrie Dayne), Khalid Abdalla (Freddy), e.a. | Speelduur: 116 minuten | Jaar: 2010 | Bioscooprelease: 15 april 2010 | Retail release: 9 september 2010 | EAN: 5050582761191 | FilmTotaal Recensie



SYNOPSIS
In Green Zone gaan enkele Amerikaanse CIA-agenten onder leiding van Roy Miller (Damon) in de Iraki woestijn op zoek naar massavernietigingswapens. Ze krijgen daarbij het gezelschap van een buitenlandse correspondente, Lawrie Dayne (Ryan). Terwijl ze van het ene gevaar in het andere tuimelen, komt er heel wat geheime informatie aan het licht. Miller bekijkt de situatie nu vanuit een andere ooghoek en beseft dat het doel van de missie op de helling staat.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van Green Zone of klik door naar de HD versies:

WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt Green Zone een middelmatige 54%. De IMDb noteert daarentegen een stuk hoger met een 7,1 (bij ruim 27 duizend stemmen). De bezoekers van FilmTotaal geven gezamenlijk een respectabele 7,2. Onze recensent Evert de Vries is met 2,5 sterren niet helemaal tevreden.
Een veelgehoorde reactie m.b.t. het camerawerk, van FT bezoeker Emerson160: Paul Greengrass is de regisseur van Bournefilms, die schokkende handcamera had je dus wel kunnen verwachten. En de film is zeker niet gewoon bagger: ik vond hem wel goed, prima actiefilm.
Het productiebudget van Green Zone bedroeg circa $100 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende de oorlogsfilm $14,3 miljoen en eindigde op $35 miljoen. Wereldwijd stopte de teller op een teleurstellende $95 miljoen. In Nederland leverde de film een dikke $1 miljoen op.

DE BLU-RAY DISK
We bekijken de single disc Blu-Ray uitgave van Green Zone. Het recensie-exemplaar dat bekeken is, werd aangeleverd in de standaard Blu-Ray keepcase. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



DE EXTRA'S
De Blu-Ray van Green Zone bevat naast Universals U-Control een dosis extra's met een gezamenlijke speelduur van een bijna één uur. Met name de deleted scenes en de docu Matt Damon: Klaar voor actie zijn erg aardig om te bekijken na de hoofdfilm. De overige extra's zijn helaas vrij basic. Daarom een 6,5.

>> Filmcommentaar met regisseur Paul Greengrass en Matt Damon * *
Een geluidstrack die je gerust kan missen. In de eerste gedeelte wordt het duidelijk dat de mannen er niet echt heel veel zin in hebben. Uiteraard worden de regisseur en de hoofdrolspeler zo nu en dan enthousiast als er wordt gesproken over zaken die hen interesseert. Alleen iets voor de fans van de film of cast/crew.

>> Deleted Scenes * * * *
Een dikke tien minuten met verwijderde scenes die best aardig zijn om te bekijken. Het is fraai dat de scenes ook becommentarieerd kunnen worden door Greengrass en Damon.

>> Matt Damon: Klaar voor actie * * * * *
Mooie docu die ingaat op de soldaten met wie Matt Damon in de film speelt. Het zijn geen acteurs, maar echte soldaten die in Irak hebben gevochten. Leuk om te bekijken, mede omdat dit een fraaie aanpak is geweest van de crew.

>> Achter de schermen van Green Zone * * *
Een vrij aardige docu als je de film je kon bekoren. Wat we in een kleine 10 minuten te zien krijgen is overigens niet heel spectaculair. Veel beelden van achter de schermen met uiteraard Greengrass en Damon als meest aanwezige gezichten en stemmen.

>> De echte Miller * * 1/2
Een korte docu van zo'n zes minuten over de échte Miller. De militaire adviseur Richard L. "Monty" Gonzales, die de cast en crew alles bijbrengt over hoe een scene of houding van het realistisch overkomt. Leuk om te bekijken, niet heel speciaal. Bijna net zo snel en bewegelijk gefilmd/ge-edit als de hoofdfilm.

>> Het maken van Bagdad * * * 1/2
Bagdad lag uiteraard in puin ten tijden van de oorlog. De set is in Marokko opgebouwd in een stadje dat hier en daar onder handen is genomen. Aardig, maar met drie minuten erg kort.

BEELD & GELUID
Beeld via de Panasonic plasma TH-42PZ80E, Blu-Ray via de Sony PlayStation 3, geluid via Onkyo TX-SR607 i.c.m. Harman Kardon HKTS16BQ.

Beeld: Het beeld van de Blu-Ray uitgave van Green Zone komt volgens de hoes in 1080p HD 16x9 2.40 : 1. Hierover valt veel te zeggen. Het komt er kort gezegd op neer dat de Greengrass zijn techniek niet bepaald meewerkt om te kunnen spreken van "vlekkeloos" HD beeld. Door de docu-achtige setting is er veel grain aanwezig wat als storend ervaren worden. Zeker in de scenes die in de nacht plaatsvinden. Dit is echter bedoeld. Je moet er dus van houden. Verder voldoet het beeld aan de eisen. Scherp, mooie diepte en ondanks dat het een oorlogsfilm in de woestijn is, zijn de kleuren mooi en opvallend. Een 9.

Geluid: De hoofdfilm heeft een Engelse, Duitse en Spaanse DTS 5.1 geluidstrack. De regisseur Greengrass weet actiescènes op een fraaie, maar hectische wijze in beeld te brengen. Het geluid wat hiermee gepaard gaat, is fantastisch. Vanaf de eerste inslag tot aan de vele scenes met rondvliegende kogels is het genieten geblazen. Het klopt allemaal. Een 10.

Ondertitels: De ondertitels bij de film zijn o.a. in het Nederlands, Engels, Engels voor doven en slechthorenden, Spaans, Deens, Duits, Noors, Portugees, Fins, Zweeds en een paar Oosterse talen.

CONCLUSIE
Green Zone is een film voor mensen die graag kogel horen vliegen in een vliegensvlug oorlogs-actiespektakel. De hand van Greengrass is duidelijk te herkennen en Damon speelt het spel vrolijk mee. Al met al een prima film, maar verre van het niveau van de twee Bourne films, ook samenwerkingen tussen Greengrass en Damon
De Blu-Ray is een redelijke uitgave. Het beeld is goed, maar niet iedereen zal gecharmeerd zijn van de aanwezige grain. Dit is uiteraard te danken aan de camera-/opnametechnieken van regisseur Greengrass en ligt niet per se aan de transfer. Het geluid is voortreffelijk, een dikke aanrader! De extra's zijn daarentegen niet opzienbarend, maar wel voldoende voor de vrij basic uitgave, dat deze Blu-Ray van Green Zone dan ook is.

FT cijfer
7,2
Beeld
9
Geluid
10
Extra's
6,5
Verpakking
6
Conclusie
BLAUW*

* Vanaf heden is er geen eindcijfer, maar een BD (Blu-Ray Disk) Conclusie uitgedrukt in de veelzeggende en toepasbare termen LICHTBLAUW / BLAUW / DONKERBLAUW. Bij de beoordeling van de "blauwe" schijf wegen zaken als beeld, geluid en extra's zwaarder dan het FT cijfer en de verpakking.

VERKRIJGBAARHEID
Naast de Blu-Ray versie van Green Zone is er ook 1 disc Dvd versie verkrijgbaar, o.a. bij je plaatselijke Dvd en BD winkel.


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal


Met dank aan de uitgever Universal Pictures voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

NieuwsFilm

meest populair