Blu-ray

Blu-Ray Review: Back to the Future Trilogy

25 jaar na dato is Marty McFly terug van weggeweest!

door Bram de Groot op 25.11.2010 om 12:18 in Blu-ray


Regie: Robert Zemeckis | Cast: Marty McFly (Michael J. Fox), Dr. Emmett Brown (Christopher Lloyd), Maggie McFly (Lea Thompson), Jennifer Parker (Elisabeth Shue), Biff Tannen (Thomas F. Wilson) Speelduur: 330 minuten | Jaar: 1985, 1989, 1990 | Retail release: 28 oktober 2010 | Beeld: 1080p HD 16 : 9 | Geluid: Engels DTS-HD MA 5.1, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Japans DTS 5.1 | Ondertitels: Nederlands, Engels voor slechthorenden, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Japans, Koreaans, Zweeds, Deens, Fins, Noors Portugees | EAN: 5050582792645 | Geen recensies

Alweer 25 jaar geleden verscheen de sci-fi film Back to the Future van regisseur Robert Zemeckis. De film was een groot financieel succes en leidde met Back to the Future Part II (1989) en Back to the Future Part III (1990) tot nog twee delen, die back-to-back werden opgenomen en in een tijdsbestek van een half jaar in de bioscoop verschenen. In de films heeft Michael J. Fox als Marty Mcfly de hoofdrol, maar de ogen zijn ook gericht op de zeer fraaie "time vehicle", een tot tijdmachine omgebouwde DeLorean DMC-12 uit 1981. In de drie delen wordt met deze raceauto respectievelijk afgereisd naar de jaren 1955, 2015 en 1885. Nu, in 2010, is het dus 25 jaar geleden dat de eerste film verscheen. Met veel bombarie werd er om die reden een speciale "25th Anniversary Re-Release" uitgegeven en verschenen eind oktober de drie delen in een goedgevulde Blu-Ray verzamelbox.

SYNOPSIS
In het eerste deel van Back to the Future is Marty McFly (Fox) is een doorsnee tiener die bevriend is met de gekke uitvinder Dr. Emmett Brown (Christopher Lloyd). Brown, bijgenaamd Doc, ontwerpt een tot tijdmachine omgebouwde DeLorean sportauto waarmee Marty per ongeluk wordt teruggezonden naar 1955. Hier ontmoet hij zijn ouders die in deze tijd natuurlijk nog veel jonger zijn. Hij verstoort de ontmoeting met zijn ouders en moet hier alles aan doen om hen weer te herenigen. In Part 2 komt Marty net met zijn tijdmachine-auto terug uit 1955 als Doc hem komt vertellen dat zijn toekomstige kinderen in gevaar zijn. Samen gaan ze naar het jaar 2015, waar de tijdmachine wordt gestolen. In Part 3 ontdekt Marty dat Doc vastzit in het Wilde Westen van 1885. Marty stapt weer in de DeLorean om Doc te redden.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van de Back to the Future trilogy boxset. Bekijk hier, hier en hier de originele trailers van de drie films.

WAARDERING & BOX OFFICE
De drie films kregen in totaal vijf Oscar nominaties, waarvan er één werd gewonnen voor Best Sound Editing. Op Rotten Tomatoes krijgt de BttF trilogie respectievelijk 97%, 64% en 73%. De IMDb noteert een 8,4 (#72 in IMDb Top 250), een 7,5 en een 7,1. De bezoekers van FilmTotaal geven een 8.3, een 7.9 en een 7.4. Er zijn geen recensies op FilmTotaal geschreven over de drie films.
Een reactie van FT bezoeker Steve-O: ...Back to the Future is en van de betere trilogieën ooit gemaakt! En met betere bedoel ik leuk om te kijken trilogie. Ik heb ze allemaal achter elkaar gekeken!...
Het productiebudget van de drie Back to the Future films waren respectievelijk $19 miljoen, $40 miljoen en nog eens $40 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende de sci-fi films $11,1 miljoen, $27,8 miljoen en $19 miljoen. Wereldwijd kwamen de Box Office resultaten achtereenvolgend uit op $381 miljoen, $332 miljoen en $245 miljoen. De opbrengst voor Nederland is onbekend.

BLU-RAY DISK
We bekijken de drie disc Blu-Ray uitgave van de Back to the Future Trilogy. Het recensie-exemplaar komt in een compacte kartonnen insteekverpakking. De vormgeving is erg fraai en is grotendeels een kopie van de nieuwe "25th Anniversary Re-Release" poster. Bij elkaar een prachtige uitgave. Een 8,5. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).EXTRA'S
De drie schijven van de Blu-Ray box van Back to the Future bevatten, naast Universals interactieve U-Controller optie, elk een flinke hoeveelheid aan nieuwe extra's en een aantal extra's die al eerder uitgegeven zijn op de Dvd versies. Op elke BttF schijf is ruimte gereserveerd voor een reeks zeer aardige deleted scenes, die begeleid kunnen worden met een audiocommentaar. Tevens zijn er tal van korte en langere docu's te bekijken die zich richten op allerlei facetten van de films. Ook kun je kijken naar bloopers, fotogalerieën, muziekvideo's, trailers en is er uiteraard ruimte voor audiocommentaar. Hieronder staan alle extra's kort weergegeven. Bij elkaar een verdiende 9.

>> De extra's bij * * * *
- Deleted Scenes, 8 stuks
- Drie documentaires Verhalen uit de toekomst: In het begin..., Tijd om te gaan en De tijd bijhouden.
- Featurettes uit het archief: De trilogie maken: Hoofdstuk één en Back to the Future-avond.
- Michael J. Fox vraag en antwoord, 8 stuks
- Achter de schermen, bestaande uit Originele make-up proeven, Bloopers, Scene op nucleair onderzoeksterrein en Fotogalerieën.
- Huey Lewis and The News muziekclip "Power of Love"
- Bioscoopversie teaser trailer
- Vraag en antwoord met regisseur Robert Zemeckis en producent Bob Gale
- Filmcommentaar met producenten Bob Gale en Neil Canton

>> De extra's bij * * * *
- Deleted Scenes, 7 stuks
- Verhalen uit de toekomst: de tijd vliegt
- De fusica achter Back to the Future met dr. Michio Kaku
- Featurettes uit het archief: Making of Back to the Future Part II en Ontwerp van de trilogie deel twee.
- Achter de schermen, bestaande uit Bloopers, Productieontwerp, Storyboarding, De Delorean ontwerpen, Tijdreizen ontwerpen, Hoverboard-test, Ontwikkeling van visuele effecten en Fotogalerieën.
- Bioscooptrailer
- Commentaar met regisseur Robert Zemeckis en producent Bob Gale
- Filmcommentaar met producenten Bob Gale en Neil Canton

>> De extra's bij * * * *
- Deleted Scenes, slechts 1 stuks
- Twee documentaires Verhalen uit de toekomst: Drie keer is scheepsrecht en Het testen van de tijd.
- Featurettes uit het archief: Making of Back to the Future Part III, De geheimen van de Back to the Future-trilogie en Onstaan van de trilogie: deel drie.
- Achter de schermen, bestaande uit Bloopers, De stad Hill Valley ontwerpen, De campagne ontwerpen en Fotogalerieën.
- ZZ Top "Doubleback" muziekclip
- FAQ's over de trilogie
- Bioscooptrailer
- Back to the Future: de attractie
- Commentaar met regisseur Robert Zemeckis en producent Bob Gale
- Filmcommentaar met producenten Bob Gale en Neil Canton

BEELD & GELUID
Gestest op TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Sony PlayStation 3 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Het beeld van de drie films is er in vele opzichten flink op vooruitgegaan in vergelijking tot de kwaliteit die we gewend zijn van films van zo'n 20 tot 25 jaar oud. Details en scherpte van het beeld is er enorm veel beter en ook de kleur ziet er veel moderner uit. Toch is het met een conversie naar High Definition onmogelijk om een beeldkwaliteit te generen zoals we die zijn bij Blu-Ray titels van films van de afgelopen paar jaar. Wat ook opvalt, is dat de verouderde special effects nu wel heel zichtbaar worden. Ondanks deze negatieve woorden, gaan de complimenten overigens wel uit naar Universal. Er zijn voldoende Blu-Ray schijven van oudere titels op de markt die dit niveau bij lange na niet halen. Ook met de geluidskwaliteit zit het prima. De meegeleverde 5.1 DTS-HD track stuurt de surround boxen voldoende aan en in vele scenes komt dit ook prima tot zijn recht. Een 9 voor het beeld en een 8 voor het geluid.

CONCLUSIE
De drie Back to the Future films behoren zeker bij vele oudere filmliefhebbers (30+) tot hun favoriete films uit de jaren '80. Het is eigenlijk verwonderlijk dat er nog geen reboot, sequel of prequel van de film is gemaakt. Als je de BttF films niet hebt gezien, dan zijn ze zeker een dikke aanrader.
De Blu-Ray box van de trilogie is een must-have voor elke fan. De HD kwaliteit is erg sterk en de extra's zijn in z'n geheel om van te smullen. Zeker de vele Deleted scenes en de reeks "Verhalen uit de toekomst". Een van de betere Blu-Ray uitgaven van oudere films die te krijgen is.

FT cijfer
8,4
Beeld
9
Geluid
8
Extra's
9
Verpakking
8,5
FT Oordeel
DIEPDONKERBLAUW

VERKRIJGBAARHEID
Naast de Blu-Ray versie van Back to the Future trilogy zijn er ook DVD versies verkrijbaar en is er een speciale collector's versie verkrijgbaar, o.a. bij je plaatselijke Dvd en BD winkel. Met dank aan de uitgever Universal Pictures voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

8 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

RdZ

Avatar

Eindelijk,

Vandaag kwam dan eindelijk de Delorean-box uit op Blu Ray en heb 'm gelijk gehaald. De beeldkwaliteit is prachtig en ook het geluid is sterk verbeterd. Wat betreft de extra's in het pakket ben ik ondanks de meerprijs dik tevreden. Het schaalmodel van de Delorean is tegen verwachting in behoorlijk zwaar uitgevoerd en staat met alle bijgeleverde documentatie (o.a. krantenknipsels zoals ze in de film voorkomen, een sports almanac, een stapeltje ansichtkaarten ) leuk in mijn dvd kast. Voor de echte filmliefhebber een absolute aanrader.

spiderm8n

Avatar

ntt "CONCLUSIE
Het is eigenlijk verwonderlijk dat er nog geen reboot, sequel of prequel van de film is gemaakt.

Pssssssst. Je maakt slapende honden wakker. Niet doehoen ;)"neeeeeeeeeeeee ... nix zeggen !!!!!!!!!! laten we a.u.b. deze perfecte Sf trilogie onaangetast laten ... het heeft zeker geen re-boot nodig !!

B@chelor

Avatar

benjamin "Met de nadruk op 'nog' geen...."


Ik hoop het ook niet.

Ik heb de 3-DVD box al, al is de BR versie met de DeLorean zo verleidelijk, schaf ik 'm niet aan. Moet ook een beetje op de centjes letten Smiley face

benjamin

Avatar

ntt "CONCLUSIE
Het is eigenlijk verwonderlijk dat er nog geen reboot, sequel of prequel van de film is gemaakt.

Pssssssst. Je maakt slapende honden wakker. Niet doehoen ;)"


Met de nadruk op 'nog' geen....

Bram

Avatar

Silenzio "Bij mijn weten is die uitgave met dat DeLorean model nooit verschenen, wat de foto's bij de artikel nochtans wel suggereren."

Deze komt naar alle waarschijnlijkheid nu op 2 december uit!

ntt

Avatar

CONCLUSIE
Het is eigenlijk verwonderlijk dat er nog geen reboot, sequel of prequel van de film is gemaakt.

Pssssssst. Je maakt slapende honden wakker. Niet doehoen ;)

Silenzio

Avatar

Bij mijn weten is die uitgave met dat DeLorean model nooit verschenen, wat de foto's bij de artikel nochtans wel suggereren.

NieuwsFilm

meest populair