Blu-Ray Review: Beauty and the Beast (Diamond Edition)

De eerste HD uitgave van een Walt Disney Classic uit de Disney Renaissance.


Regie: Gary Trousdale & Kirk Wise | Cast: Paige O'Hara (Beast), Robby Benson (Belle), Richard White (Gaston), Jerry Orbach (Lumiere), David Ogden Stiers (Cogsworth / "Verteller"), Angela Lansbury (Mrs. Potts), Bradley Pierce (Chip), Rex Everhart (Maurice) e.a. | Speelduur: 91 minuten | Jaar: 1991 | Retail release: 10 november 2010 | Beeld: 1080p HD 16 : 9 (1.85 : 1) | Geluid:: Engels DTS-HD 5.1 en Nederlands DTS DEHT 5.1 | Ondertitels: Nederlands, Engels | EAN: 8717418283414 | Geen recensie

De afgelopen twee jaar zijn enkele van de Disney klassiekers op Blu-Ray verschenen. Zo zijn al de rijk gevulde Platinum/Diamond edities van Snow White and the Seven Dwarfs (BR Review) (1937), Pinocchio (1940) en Sleeping Beauty (1959) en een special edition van Dumbo (1941) beschikbaar. De eerste volgende Walt Disney Classic die uit de Disneykluis wordt gehaald, is de zeer succesvolle méér recente klassieker Beauty and the Beast (Belle en het Beest), de derde film uit de succesvolle "Disney Renaissance". Deze periode van 1989 tot 1999, die werd ingeluid met The Little Mermaid (1989), zorgde voor een flinke oppepper voor de publieke interesse in Disney films. De tien handgetekende animatiefilms die werden uitgebracht verdienden wereldwijd ruim $3,6 miljard. Beauty and the Beast was een redelijk financieel succes en verzilverde twee van de zes Oscarnominaties. Dit jaar verscheen in de States al een "sing along" versie en volgend jaar wordt de reeds bestaande 3D versie grootst gelanceerd, die uiteindelijk ook weer op 3D Blu-Ray verschijnt. De "gewone" Blu-Ray Diamond Edition van de 30e Disney Classic ligt sinds kort in de winkels.

SYNOPSIS
Beauty and the Beast speelt zich af in een Frans dorpje in de 18de eeuw. Het provincieleventje en de avances van de saaie Gaston beu, vlucht Belle weg in boeken. Als haar vader-uitvinder in het kasteel van het Beest wordt gevangen genomen, neemt zij zijn plaats in. Met de hulp van o.a. de theepot, ontdekt zij een schuchtere, lieve prins achter het monster.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van Beauty and the Beast.

WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt Beauty and the Beast 92%. De IMDb noteert iets minder met een 8,0 (bij ruim 70 duizend stemmen). De bezoekers van FilmTotaal geven gezamenlijk nog iets lager met een 7,7. Er is geen FT recensie geschreven over de film.
Het productiebudget van Beauty and the Beast bedroeg circa $25 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende Disneys animatiefilm $9,6 miljoen en eindigde op bijna $171 miljoen. Wereldwijd stopte de teller op bijna $377 miljoen. De opbrengsten in Nederland zijn onbekend.

DE BLU-RAY DISK
We bekijken de drie disc Blu-Ray uitgave van Disneys Beauty and the Beast, waarvan de laatste schijf een (extra) Dvd is met o.a. de hoofdfilm. Het recensie-exemplaar komt in een iets dikkere vrij standaard Blu-Ray keepcase. De vormgeving is weer fraai, inclusief een prachtige sleeve die eromheen zit. Een 8. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



DE EXTRA'S
Disc 1: Meerdere afspeelversies | Achter de schermen bij Disney: Componeren van een klassieker & Niet-gebruikte scenes | Samen spelen: Broadway & Muziekvideo | Vooruitblik
Disc 2: Meer dan een film: Onbekende verhalen achter de making-of van Belle en het Beest | Een betoverend muziek spel | Bonusmateriaal oorspronkelijke DVD: Het verhaal achter het verhaal, Muziekvideo "Beauty and the Beast, Beeldmateriaal eerste presentatie, Alternatieve versie "Be Our Guest", Alternatieve uitvoering: De transformatie, niet-gebruikt lied, Animatie, Camerabewegingstest & Trailers en tv-spots

De Blu-Ray van Beauty and the Beast bevat, naast BD Live toegang, een flinke hoeveelheid aan extra's, met een gezamenlijke speelduur van circa twee uur. Op de eerste disc kan de hoofdfilm op meerdere manieren worden afgespeeld: de Special Extended Edition (91 min.), de Oorspronkelijke Bioscoopversie (84 min.), met audiocommentaar en in de SingAlong-modus. Een erg leuke toepassing, zeker voor de kids! Tevens staan er een aantal extra's op, waarvan de verwijderde scenes het aardigst zijn. Op de tweede schijf staat de grote bulk extra's. De meest opvallende extra is bij uitstek Meer dan een film: Onbekende verhalen achter de making-of van Belle en het Beest. Deze interactieve extra is zeer uitgebreid en omvat enorm veel info rond de totstandkoming van Belle en het Beest. Het enige dat je hoeft te doen is deze extra op te starten en je laten informeren/vermaken. Erg mooi! Ook de toevoeging van de extra's van de Dvd is fijn voor de fans. Dan kan de eerder gekochte Dvd versie op marktplaats, aangezien de Blu-Ray uitgave ook nog een extra Dvd behuisd. Al met al een 9 voor de extra's.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Sony PlayStation 3 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Waar je bij de oudere opgeknapte HD versies van Disney nog redelijk doorhebt dat je naar een verouderde tekenfilm zit te kijken, is dat bij Beauty and the Beast bijna niet meer het geval. Het ziet er fantastisch uit. De kleuren en scherpte komen nagenoeg overeen met het kwaliteit van de Blu-Ray uitgave van The Princess and The Frog. Hetzelfde geldt voor het geluid. Er wordt een 7.1 DTS-HD geluidstrack meegeleverd en klinkt het als een juweeltje in je oren. De Nederlandse track komt in 5.1 DTS. Als je de tijd neemt en deze Blu-Ray aandacht bekijkt, is het eigenlijk jammer dat er geruchten gaan dat Disney geen sprookjes meer wilt verfilmen. Voor het beeld een 10 en het geluid een 9. Beide dik verdiend, ook omdat het hier gaat om een tekenfilm van (alweer) 20 jaar oud.

CONCLUSIE
Met The Little Mermaid en Beauty and the Beast had Disney een aftrap van een prachtige reeks animatiefilms. De drie classics Aladdin (1992), The Lion King (1994) en Tarzan (1999) waren daarbij de grootste titels. Met Beauty and the Beast verschijnt de eerste film uit deze periode op Blu-Ray. Voor de fan een must, aangezien Disney met deze fantastische HD uitgave (wederom) een pareltje aflevert. De extra's zijn uitgebreid (vooral Meer dan een film: Onbekende verhalen achter de making-of van Belle en het Beest), de kwaliteit van beeld en geluid nagenoeg perfect.
Het enige nadeel voor de Disney fan is dat het nog jaren duurt voordat de gehele Disney collectie op Blu-Ray verkrijgbaar is. Komende paar jaar staan de volgende titels naar alle waarschijnlijkheid in de planning om te verschijnen op (Diamond) Blu-Ray, allen onder voorbehoud:
- Fantasia (1940) & Fantasia 2000 (1999) voorjaar 2011
- Bambi (1942) voorjaar / zomer 2011
- The Lion King (1994) najaar 2011
- Alice In Wonderland (1951) (60th Anniversary Edition) 2011
- Cinderella (1950) 2012
- Lady and the Tramp (1955) 2012
- The Little Mermaid (1989) 2013
- Peter Pan (1953) 2013
- The Jungle Book (1967) 2013
- 101 Dalmatians (1961) 2013

Bekijk hieronder de trailer van de Blu-Ray van The Lion King (1994):



FT cijfer
7,7
Beeld
10
Geluid
9
Extra's
9
Verpakking
8
Conclusie
DONKERBLAUW


VERKRIJGBAARHEID
Naast de Blu-Ray versie van Beauty and the Beast is er ook 2 disc Diamond Edition Dvd versie verkrijgbaar, o.a. bij je plaatselijke Dvd en BD winkel. Met dank aan de uitgever Walt Disney voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair